Δεκατρία χρόνια προσμονής, επιμονής αλλά κυρίως ταπεινότητας και σκληρής δουλειάς επιβραβεύθηκαν τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας (13/6). Ο 33χρονος γερμανός πάουερ φόργουορντ Ντιρκ Νοβίτζκι, ο κατά πολλούς κορυφαίος ευρωπαίος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών κατέκτησε την κορυφή του ΝΒΑ.

Όχι ως απλώς κομπάρσος, βοηθητικός παίκτης ή δεύτερος πίσω από το μεγάλο πρωταγωνιστή της ομάδας του, αλλά ως ο απόλυτος σταρ, ο μεγάλος ηγέτης των Ντάλας Μάβερικς οι οποίοι έφτασαν στο 4-2 επί των Χιτ επικρατώντας μέσα στο Μαϊάμι με 105-95!
Είναι το πρώτο δαχτυλίδι του, όπως είναι επίσης το πρώτο πρωτάθλημα και για την ομάδα που άρχισε να «χτίζεται» γύρω του εν έτει 1998 περιμένοντας τη στιγμή της κορύφωσης. Αυτή δεν ήλθε το 2006 όταν στους τελικούς του ΝΒΑ και πάλι απέναντι στο Μαϊάμι, ο γερμανός σταρ και οι Μάβερικς αποδείχθηκαν λιγότερο έτοιμοι από αυτό που θα έπρεπε να είναι ώστε να στεφθούν πρωταθλητές.
Όμως επειδή το πιάτο της εκδίκησης τρώγεται κρύο, ο Νοβίτζκι φρόντισε να το σερβίρει… παγωμένο στους υπερόπτες Ντουέιν Γουέιντ και Λεμπρόν Τζέιμς οι οποίοι τον ειρωνεύτηκαν μετά το τέλος του τέταρτου τελικού (όταν οι Μάβερικς ισοφάρισαν τη σειρά σε 2-2) επειδή δικαιολόγησε τη μέτρια απόδοσή του σε ένα ξαφνικό κρυολόγημα.
Κι εντάξει, να το πράξει ο Γουέιντ που στο κάτω κάτω της γραφής ήταν ο MVP των τελικών του 2006 όταν ο Μαϊάμι επικράτησε του Ντάλας (με 4-2 επίσης), κάτι πάει κι έρχεται… Να μιλάει όμως ο άτιτλος Λεμπρόν ο οποίος ανακηρύχθηκε σε «βασιλιά» από τη διψασμένη (όσο και βιαστική στους χαρακτηρισμούς της) για μπασκετικά είδωλα βιομηχανία του αμερικάνικού μπάσκετ, μάλλον πάει πολύ…
Ετσι πρέπει να σκέφτηκε ο μεγάλος Μάτζικ Τζόνσον γράφοντας στο twitter ότι «αντί να ζητήσει συγγνώμη και να δεσμευτεί ότι θα δουλέψει σκληρά όλο το καλοκαίρι για να επιστρέψει και να διορθώσει τα λάθη του οδηγώντας το Μαϊάμι στον τίτλο, εκείνος έκανε επίθεση σε όσους τον κατακρίνουν και έψαχνε για δικαιολογίες που δεν άκουσα ποτέ από τον Μάικλ Τζόρνταν ή τον Λάρι Μπερντ».
Συγκεκριμένα ο Τζέιμς δήλωσε μετά το τέλος του έκτου τελικού ότι «ο Θεός έκρινε ότι δεν ήλθε ακόμα η ώρα να γίνω πρωταθλητής οπότε αυτοί που με κατακρίνουν θα συνεχίσουν να είναι πάντα μίζεροι» εκνευρίζοντας μεταξύ άλλων και τον Τσαρλς Μπάρκλεϊ ο οποίος τόνισε ότι «αν ήμουν ο Λεμπρόν και είχα κερδίσει τόσο εύκολα υπερβολική διαφήμιση θα περνούσα όλο το καλοκαίρι μου μέσα σε ένα γυμναστήριο για να εξιλεωθώ απέναντι στο ΝΒΑ».
Το καλύτερο πάντως ειπώθηκε από έναν συμπατριώτη και άλλοτε συμπαίκτη του Νοβίτζκι στην εθνική Γερμανίας, τον φόργουορντ Αντεμόλα Οκουλάγια ο οποίος μοιράστηκε με τους φίλους του στο «twitter» το εξής σχόλιο, παίζοντας με τη λέξη «ring» η οποία εκτός από δαχτυλίδι σημαίνει και ήχος:
«If Ι don’t hear your calls: I have my cell on Lebron Mode, just vibration, NO ring».Σε ελεύθερη μετάφραση: «Σε περίπτωση που δεν ακούω τις κλήσεις σας: έχω το κινητό μου στη λειτουργία Λεμπρόν. Μόνο δόνηση, χωρίς ήχο».