Τα κόμματα

Εντυπωσιακή ήταν η άνοδος των αναφορών στο κυβερνών κόμμα, το οποίο κατέγραψε +18% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ξεφεύγοντας από τον στενό διαδικτυακό εναγκαλισμό της Νέας Δημοκρατίας. Με πρόσημο κατά βάση αρνητικό, οι αναφορές αντανακλούν το δημόσιο αίσθημα και καταδεικνύουν τη δύσκολη θέση Κυβέρνησης και Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η γενικευμένη δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική, οι αυξανόμενες αντιδράσεις στους ίδιους τους κόλπους του ΠαΣοΚ και η εντεινόμενη κριτική προς το Οικονομικό Επιτελείο προοιωνίζονται αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό και φωτογραφίζουν την αγωνία των ημερών, λίγο πριν την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Πρoγράμματος στη Βουλή.

Πτωτική ήταν η πορεία των αναφορών για όλα τα άλλα κόμματα, με εξαίρεση τον ΣΥΡΙΖΑ, που κρατήθηκε στο 9% του θεματικού share of buzz. Στη Νέα Δημοκρατία, ο αριθμός των αναφορών μειώθηκε κατά -12%, με κυρίαρχο θέμα την κριτική στα νέα μέτρα, αλλά και αρκετές αναφορές στην παραπομπή του Άκη Τσοχατζόπουλου και στην προετοιμασία της συνάντησης Σαμαρά-Μπαρόζο.

Τα πρόσωπα

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αδιαφιλονίκητος νικητής του share of buzz επί σερά εβδομάδων, διατήρησε το σημαντικό προβάδισμά του έναντι όλων των άλλων προσώπων, πλην του Πρωθυπουργού. Οι αναφορές ασχολήθηκαν με την παρουσίαση και ερμηνεία των νέων μέτρων, αλλά στην ουσία συνέχισαν και ενέτειναν την κριτική που τού ασκείται το τελευταίο διάστημα.

Εντυπωσιακή ήταν η πορεία του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος με τις δηλώσεις του, την υποστήριξή του στο κίνημα των αγανακτισμένων και, εσχάτως, τις βορειοελλαδίτικες κόντρες για την κατάκτηση της Πλατείας Αριστοτέλους αποτέλεσε κυρίαρχο θέμα σε χιλάδες αναρτήσεις.

Στους κυβερνητικούς κόλπους, σημαντική ήταν η αύξηση του ενδιαφέροντος για τον Γιώργο Πεταλωτή, ο οποίος πέραν της επίθεσης που δέχτηκε στην Αργυρούπολη, εξακολουθεί να συγκεντρώνει στο πρόσωπό του τις διαμαρτυρίες για την κυβερνητική πολιτική.

Ανοδική ήταν και η πορεία της Υφυπουργού Εργασίας Άννας Νταλάρα – αν και όχι για καλό. Η άδοξη επίσκεψή της στου Ζωγράφου και, αργότερα, οι αναφορές στον «προκλητικό τρόπο ζωής της» την εκτίναξαν σε buzz. Θετικά κινήθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη στην πρώτη εβδομάδα μετά το ιδρυτικό συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ. Μένει να δούμε αν η άνοδος του δικού της share of buzz θα συνοδευτεί από άνοδο του εκτιμώμενου εκλογικού ποσοστού της, στο εξαιρετικά ρευστό πολιτικό σκηνικό.

Τα θέματα

Πρώτο θέμα σε ενδιαφέρον παρέμειναν οι «Αγανακτισμένοι», που κατέκτησαν ένα σημαντικό ποσοστό σε buzz, αυξημένο κατά +8 % και επίμονο όσο και οι συγκεντρώσεις τους. Οι εκλογές φαίνεται πως διατηρούν το προβάδισμά τους, ιδίως καθώς ένας ανασχηματισμός μοιάζει πλέον να μην αρκεί. Με λίγα λόγια, την εβδομάδα που πέρασε, στο διαρκές πλέον δίλημμα «Εκλογές ή Ανασχηματισμός» σημειώσατε 1, μα ο αγώνας συνεχίζεται.

Πτωτική ήταν η πορεία του share of buzz στο θέμα των νέων μέτρων. Όσο οι εβδομάδες περνούν, οι φήμες αντικαθίστανται από τη βεβαιότητα πως η επόμενη μέρα πλησιάζει. Ενδιαφέρουσα είναι η πτώση του ενδιαφέροντος για οικονομικά θέματα, όπως η αναδιάρθρωση –ένδειξη πως η ελληνική οικονομική κρίση αρχίζει να μετουσιώνεται σε κρίση πολιτικής και αξιών.

Τιτιβίσματα:

ergodektis: Κρύβε λόγια για CERN γιατί o Παπακωνσταντίνου θα φορολογήσει και την αντιύλη!

e_diva: Ο Παπακωνσταντίνου λέει «ναι, είπα ψέμματα», ο Πάγκαλος «ναι, είπα βλακείες» κ ο ΓΑΠ «αφήστε μας ήσυχους». Ο Μακιαβέλι θα δάκρυζε …

IliasK70: Ο Γιωργάκης είπε ότι θα κάνει δραστικές αλλαγές. Αυτήν τη φορά θα πάρει στην κυβέρνηση τη θεία του Νταλάρα!

alexandrosmlx: Η αιώνια λιακαδα ενός ηλιθιου λαού #greece#pasok#nd

amaliapao: … Η ΒΟΥΛΗ ΕΧΕΙ 288 ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΕΝΑΝ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

akisvergis: Γιαούρτια στον Πάγκαλο, αβγά στον Πεταλωτή, πορτοκαλάδες στο Λοβέρδο. Αυτή η κυβέρνηση δε θα πεινάσει.

LilithOnTop: Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΤΑΝ ΓΕΜΑΤΗ ΚΑΙ Ο ΓΑΠ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΜΠΑΝΙΟ ΣΤΟ ΣΧΟΙΝΙΑ!

ikostaki: Η Νταλάρα χρωστάει Τεχνική Γεωλογία. #to_pa_kai_hremhsa

FragileAlex: Πούλησε τον νεφρό του για να αγοράσει iPad2; Εδώ η Παπαρήγα πούλησε ολόκληρη ιδεολογία… για το iPad1…

mao_tse_tung: Αφήνω το μάταιο κόσμο & πάω να μετρήσω αποδείξεις για τις επόμενες 8 ώρες. Κουφάλα Παπακωνσταντίνου θα σε βάλω 1 μέρα να μετράς κουπόνια ΚΚΕ

SykoFantiS: Μα τι είπε η Νταλάρα; «Βάλαμε αυτογκόλ στον εαυτό μας; » Το αυτογκόλ στον εαυτό σου το βάζεις, όπως και την γλώσσα στο μυαλό.

e_poupoula: Αν δε γίνει η Ντόρα πρωθυπουργός ο μπαμπάς της δε θα πεθάνει!

MisterGaouGaou: O Mπουτάρης δεν δίνει την πλατεία Αριστοτέλους στον Μίκη, στο Παρίσι έχουν φτιάξει ολόκληρο χωριό (disneyland) για χάρη του …

DragoMustBreakU: Κάθε φορά που η Ντόρα αναρωτιέται πού βρήκε τα λεφτά ο Μίκης για τη συγκέντρωση, μια τοστιέρα της Siemens ανάβει απο μόνη της.

dora_bora: Μιλάνε όλοι, μιλάν κ’ E.coli

S_O_KLAOUDATOU: Πώς λέγεται ο αδερφός του Μίκη Θεοδωράκη; – Γκούφη Θεοδωράκη!

netplayerTwit: Μήπως του χρόνου δούμε Αντώνη Σαμαρά στο ντάνσινγκ 3 και Τρύφωνα στο Ζάππειο 3;

tsegman: Μετά απο πρόχειρη στατιστική έρευνα έχω να δηλώσω ότι 7 στα 10 κινητά των αγανακτισμένων στο Σύνταγμα είναι iPhone. Φτώχειααααα

makakasgr: Μην κοιτάτε τι γίνεται στο Σύνταγμα. Η συντριπτική πλειοψηφία του λαού στηρίζει τα νέα μέτρα, ενώ πολλοί ήδη έχουν προσφέρει & το νεφρό τους!

jo_habias: Τρόικα, ΓΑΠ, Παπακωνσταντίνου, Σαμαρά, Πάγκαλε, Κωστάκη Playstation, Γερουλάνο, Μεϊμαράκη, Παπαρήγα, Τσίπρα, Καρατζαφέρη, Άκη… γέρνετε!

natachef: δε μας χ__ς ρε (Άννα) Νταλάρα;

Οι αναφορές μετρήθηκαν και αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας το e-track – μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που συλλέγει συνδυαστικά στοιχεία από κάθε είδους αναρτήσεις στο διαδίκτυο (ενημερωτικές ιστοσελίδες, blogs, facebook, twitter, forums, portals κτλ.), παρακολουθώντας τα σε πραγματικό χρόνο και αρχειοθετώντας τα.