Αλλεπάλληλες εκρήξεις κοντά στην κατοικία του λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι,
σημειώθηκαν σήμερα, ξημερώματα Τετάρτης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Το Αssociated Press κάνει λόγο για τουλάχιστον δέκα δυνατές εκρήξεις στη λιβυκή πρωτεύουσα.

Οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ, που στόχευαν την περιοχή της κατοικίας του λίβυου ηγέτη, ακολούθησαν τις χθεσινές επιθέσεις στο κέντρο της Τρίπολης. Η πρωτεύουσα της Λιβύης έχει γίνει από το πρωί της Τρίτης στόχος των πιο βίαιων αεροπορικών επιδρομών από τις 31 Μαρτίου, όταν το ΝΑΤΟ ξεκίνησε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στην χώρα.
Σύμφωνα με λιβυκές πηγές τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις τελευταίες επιθέσεις.

Διπλωματικές διαβουλεύσεις

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Αμύνης του ΝΑΤΟ συνέρχονται σήμερα Τετάρτη στις Βρυξέλλες για να κάνουν έναν απολογισμό των αεροπορικών επιθέσεων στη Λιβύη. Την ίδια στιγμή η Ρωσία και η Κίνα αναλαμβάνουν διπλωματικές πρωτοβουλίες σε μια προσπάθεια να διευθετηθεί η κρίση στη Λιβύη. Ο λίβυος υπουργός Εξωτερικών βρισκόταν χθες Τρίτη στο Πεκίνο για απεφές με την κινεζική ηγεσία, ενώ απεσταλμένος της ρωσικής κυβέρνησης βρίσκεται στην ανατολική Λιβύη για συναντήσεις με την ηγεσία του αντικαθεστωτικού κινήματος.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, η επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας Τρινιδάδ Χιμένεθ βρίσκεται την Τετάρτη στη Βεγγάζη για να συναντηθεί με ηγετικά στελέχη του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου. της Λιβύης Η Ισπανία έχει από τις αρχές Μαΐου αναγνωρίσει το Συμβούλιο ως τη νόμιμη αρχή που εκπροσωπεί τη Λιβύη.

Διάγγελμα Καντάφι:

«Θα μείνω στην Τρίπολη νεκρός ή ζωντανός», ανέφερε ο Καντάφι σε χτεσινό τηλεοπτικό διάγγελμα στην κρατική τηλεόραση της Λιβύης.

«Έχουμε μονάχα μία επιλογή: θα μείνουμε στην πατρίδα μας νεκροί ή ζωντανοί» δήλωσε. «Θα νικήσουμε τους εχθρούς μας», πρόσθεσε και κάλεσε τους υποστηρικτές του να μεταβούν στο κτιριακό συγκρότημά Μπαμπ αλ-Αζιζίγια, το οποίο βομβαρδίστηκε την Τρίτη πολλές φορές από τις νατοϊκές δυνάμεις. «Δεν πρόκειται να παραδοθούμε. Καλωσορίζουμε τον θάνατο. Το να γίνουμε μάρτυρες είναι χίλιες φορές καλύτερο», είπε ο λίβυος ηγέτης που αντιμετωπίζει αυξημένες πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα για να παραιτηθεί.