Με τη Νέντα (Ελενα Κελεσίδη) να πέφτει μαχαιρωμένη στα πόδια του Κάνιο (Στιούαρτ Νιλ) και με τον Τόνιο (Δημήτρης Πλατανιάς) να αποφαίνεται «la commedia e finita» («η παράσταση τελείωσε»), ολοκληρώθηκε, περασμένα μεσάνυχτα της Τετάρτης, η πρεμιέρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ηρώδειο, με το δημοφιλές δίπτυχο του ιταλικού βερισμού: «Καβαλερία Ρουστικάνα» του Μασκάνι και «Οι παλιάτσοι» του Λεονκαβάλο.

Θερμά ήταν τα χειροκροτήματα του κοινού για τους πρωταγωνιστές, με την Κελεσίδη να ξεχωρίζει για τη μουσικότητα του τραγουδιού της και τη σκηνική της χάρη και με τη (γερμανοαναθρεμμένη μουσικά) Χαρίκλεια Μαυροπούλου (Σαντούτσα στην «Καβαλερία») να αποσπά πολλά «μπράβο» για την τίμια ερμηνεία της σε έναν ρόλο ιδιαίτερων απαιτήσεων.

Εντυπωσιακός ο Πλατανιάς στον διπλό ρόλο του Αλφιο και του Τόνιο, επιφανειακός και υπερβολικός στις αντιδράσεις του ο Τουρίντου του κορεάτη Ρούντι Παρκ (με τη μεγάλη φωνή αλλά το μάλλον άτεχνο τραγούδι).

Από τους πρωταγωνιστές της βραδιάς, το θαυμάσιο και άκρως λειτουργικό σκηνικό του Γιώργου Σουγλίδη. Η σκηνοθεσία του Γκρέιαμ Βικ ενίοτε άστοχη (όπως στο μπαλέτο – παντομίμα της έναρξης της «Καβαλερία») μέσα στην επίμονη προσπάθειά της να πρωτοτυπήσει – τα πράγματα στους «Παλιάτσους» πήγαν πιο καλά.

Πάντως, παρά τις όποιες επιμέρους αντιρρήσεις ήταν μια βραδιά που ικανοποίησε σε μεγάλο βαθμό τους ουκ ολίγους (όπως φάνηκε για άλλη μία φορά από την προσέλευση) εν Ελλάδι φίλους του μελοδράματος. Την ορχήστρα της Λυρικής διηύθυνε ο Λουκάς Καρυτινός. Επόμενες παραστάσεις στις 3,4 και 5 Ιουνίου.