Η Βρετανία έδωσε τελικά το πράσινο φως στις πτήσεις μαχητικών ελικοπτέρων του στρατού επάνω από το έδαφος της Λιβύης, προκειμένου να αυξηθεί η ασκούμενη πίεση στο καθεστώς Καντάφι.

Ο γάλλος υπουργός Αμυνας Ζεράρ Λονγκέ είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι η Βρετανία θα μπορούσε, μαζί με τη Γαλλία, να στείλει μαχητικά ελικόπτερα σε επιχειρήσεις επάνω από το λιβυκό έδαφος, στο πλαίσιο της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Εν τούτοις, η Βρετανία δεν είχε αντιδράσει επίσημα μέχρι την Πέμπτη σε αυτή την προοπτική. Μετά την εξέλιξη αυτή, το ΝΑΤΟ μπορεί άμεσα να κινητοποιήσει το βρετανικό στόλο επιθετικών ελικοπτέρων, που εκτός των άλλων, όπως εκτιμούν στρατιωτικοί αναλυτές, φέρνει ακόμα ένα βήμα πιο κοντά την εμπλοκή της Συμμαχίας σε χερσαίες επιχειρήσεις κατά των στρατευμάτων του καθεστώτος.

Επίσης νέες ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν το βράδυ της Πέμπτης την Τρίπολη, κοντά στην περιοχή που βρίσκεται η κατοικία του Μουαμάρ Καντάφι, στο κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Reuters, πέντε δυνατές εκρήξεις ακούστηκαν σε χρονικό διάστημα 10 λεπτών και στη συνέχεια πυκνή στήλη καπνού υψώθηκε προς τον ουρανό από ένα συγκρότημα το οποίο αποτελούσε μια από τις κατοικίες του Μουαμάρ Καντάφι.

Πληροφορίες από τους απεσταλμένους του Γαλλικού Πρακτορείου αναφέρουν ότι η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στην περιοχή Μπάμπ Αλ-Αζίζιγια και αφού προηγουμένως είχε ακουστεί ξανά η βοή των συμμαχικών αεροσκαφών που πετούσαν επάνω από την Τρίπολη. Μέσα στα επόμενα λεπτά ακολούθησαν άλλες τέσσερις εκρήξεις.


Ικανοποίηση από την ΕΕ για την αυτομόληση του λίβυου πρεσβευτή

Ευρωπαίος διπλωμάτης αποκάλυψε ότι η αποστασία του Αλ Χαντί Χαντέιμπα ήρθε ύστερα από μια περίοδο διαπραγματεύσεων. Η απόφαση του λίβυου αξιωματούχου έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον.

«Η ύπατη εκπρόσωπος επιδοκιμάζει την απόφαση του Αλ Χαντί Χαντέιμπα να διακόψει τους δεσμούς του με το καθεστώς Καντάφι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις βίαιες επιθέσεις κατά των πολιτών της Λιβύης» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αστον, Μάικλ Μαν. «Ημασταν σε επαφή μαζί του και δεν μπορούμε παρά να επαινέσουμε τη θαρραλέα απόφασή του να ενταχθεί στον αγώνα για μια καλύτερη Λιβύη, για ένα φωτεινότερο μέλλον για τον λαό του» πρόσθεσε ο Μαν.