Το περπάτημα ξεκινά από τους γοφούς, ενώ το τρέξιμο από τους αστραγάλους, εκτιμά νέα αμερικανική μελέτη που εξετάζει για πρώτη φορά τoν μηχανισμό της ανθρώπινης κίνησης.

Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, διαπίστωσαν ότι όταν περπατάμε το μεγαλύτερο μέρος της κινητήριας δύναμης προέρχεται από τους γοφούς. Οταν ωστόσο τρέχουμε τα «ηνία» αναλαμβάνουν οι αστράγαλοι.

Γοφοί και αστράγαλοι πρωταγωνιστές

Προς μεγάλη τους έκπληξη οι ειδικοί είδαν ότι τα γόνατα παρέχουν τελικά μόλις το 20% της δύναμης που απαιτεί το περπάτημα ή το τρέξιμο. Αντίθετα, από μετρήσεις που πραγματοποίησαν, παρατήρησαν ότι όταν περπατάμε και μέχρις ότου αγγίξουμε μια ταχύτητα δύο μέτρων ανά δευτερόλεπτο, οι γοφοί μας προσφέρουν το 44% της δύναμης ώστε να μετατραπεί σε κίνηση.

Από την ταχύτητα αυτή και μετά καθώς και όταν αρχίζουμε πλέον να τρέχουμε, οι αστράγαλοι είναι εκείνοι που αναλαμβάνουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο της κίνησης παρέχοντας αρχικά το 39% της απαιτούμενης δύναμης, ποσοστό το οποίο μάλιστα αυξάνεται σταδιακά (μαζί με την ταχύτητά μας) στο 47%.

«Κατά την μετάβαση από το περπάτημα στο τρέξιμο φαίνεται ότι υπάρχει μια σκυταλοδρομία ως προς την κινητήρια δύναμη που ασκείται από τους γοφούς στους αστραγάλους» αναφέρει ο μηχανικός βιοϊατρικής δρ Γκρέγκορι Σαβίκι.

Άμεση εφαρμογή των νέων ευρημάτων

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό της Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών της Βρετανίας «Interface», θα μπορούσαν κατά τους ειδικούς, να βοηθήσουν στην δημιουργία αποδοτικότερων προσθετικών μελών ή ακόμη στην κατασκευή πιο εκλεπτυσμένων ρομποτικών μηχανισμών.