Βρίσκεται στην περιοχή Εμιρτζάν στην ευρωπαϊκή ακτή του Βοσπόρου. Ο λόγος για το εντυπωσιακό Μουσείο Σακίπ Σαμπαντσί της Κωνσταντινούπολης, όπου εγκαινιάστηκε η έκθεση «Κυκλάδες – Δυτική Μικρά Ασία» που φέρνει πιο κοντά τις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Χίλιοι τετρακόσιοι άνθρωποι από τον χώρο της πολιτικής και του πολιτισμού Ελλάδος και Τουρκίας, βρέθηκαν σε αυτή την ενδιαφέρουσα έκθεση. Τη σημασία της, η οποία εξετάζει τις σχέσεις ανάμεσα στις Κυκλάδες και την γειτονική μικρασιατική ακτή, αλλά και τις αμφίδρομες επιρροές τους, υπογράμμισε η παρουσία των υπουργών Πολιτισμού των δύο χωρών, του Παύλου Γερουλάνου εκ μέρους της Ελλάδας και του Ερτογκούλ Γκιουνάι εκ μέρους της Τουρκίας. Οι δύο τους μάλιστα είχαν και μία μίνι σύσκεψη στο περιθώριο των εγκαινίων

Η βραδιά των εγκαινίων έφερε πιο κοντά στην ελληνική και τουρκική πολιτιστική κοινότητα μεταφέροντας το μήνυμα ότι το Αιγαίο είναι μια θάλασσα ειρήνης.

Ένα κλιμάκιο επιτελικών προσώπων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης (δεδομένου του ότι στην έκθεση παρουσιάζονται για πρώτη φορά μαζί αρχαία αντικείμενα από πολύ μεγάλες συλλογές, όπως αυτή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθώς και αρχαιότητες που βρέθηκαν στην Μικρά Ασία και ανήκουν σε μουσεία της Τουρκίας) ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη με την ευκαιρία των εγκαινίων.

Παρούσα ήταν η Πρόεδρος του Ιδρύματος Ν.Π. Γουλανδρή, Σάντρα Μαρινοπούλου, ο διευθυντής του, Νίκος Σταμπολίδης και συνεργάτες του, καθώς επίσης η διευθύντρια του Σακίπ Σαμπαντσί, Ναζάν Ολσέρ, σε συνεργασία με την οποία ο Νίκος Σταμπολίδης είχε την επιμέλεια της έκθεσης.

Παρόντες ήταν επίσης, εκπρόσωποι του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, πολλοί αρχαιολόγοι και βεβαίως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Την πνευματική κοινότητα της Τουρκίας εκπροσώπησαν ο επιφανής νομπελίστας μυθιστοριογράγος Ορχάν Παμούκ και ο τούρκος ποιητής Melih Cevdet Anday.

Η έκθεση αναπτύσσεται στους νέους χώρους του μουσείου, το οποίο εκτείνεται υπόγεια. Το παλαιό κτίριο του 19ου αιώνα ανήκε σε μία αιγύπτια πριγκίπισσα και περιτριγυρίζεται από εξαιρετικούς κήπους.

Η έκθεση που θα ολοκληρωθεί στις 28 Αυγούστου θα πλαισιωθεί από εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα που θα εστιάσουν στον Κυκλαδικό και τον αντίστοιχο Μικρασιατικό Πολιτισμό της 3ης χιλιετίας π.Χ.