Ένα από τα πιο εντυπωσιακά θεάματα στον πλανήτη παρακολούθησαν 9000 θεατές την προηγούμενη Κυριακή στην λίμνη της Βουλιαγμένης, όπου φιλοξενήθηκαν 12 αθλητές απο όλον τον κόσμο να διαγωνιστούν στην κατάδυση από μεγάλο ύψος. Από μόνη της η εικόνα του βατήρα των 27 μέτρων που στήθηκε στον μεγαλοπρεπή βράχο που περιβάλλει τη λίμνη δημιουργούσε αισθήματα δέους και φόβου, και με την έναρξη του αγώνα το θέαμα υπήρξε σχεδόν απόκοσμο, με τους αθλητές να δείχνουν σαν υπεράνθρωποι όχι μόνο επειδή μοιάζουν να πετούν, αλλά επειδή το μέγεθος της σωματικής και ψυχικής δύναμης που απαιτείται για να μπορεί να συμβαίνει κατι τέτοιο γίνεται απολύτως σαφές με κάθε βουτιά.

Μιλήσαμε με τους δύο κορυφαίους αθλητές της οργάνωσης: τον Ορλάντο Ντουκέ, που πρωταγωνιστεί στην τηλεοπτική καμπάνια, έχει 9 παγκόσμιους τίτλους και 2 ρεκόρ Guinness, προηγείτο στην κατάταξη αλλά δυστυχώς λόγω τραυματισμού δεν αγωνίστηκε, και με τον βρετανό Γκάρι Χαντ, που κέρδισε με αρκετή διαφορά την πρώτη θέση ανάμεσα στους 6 του τελικού της Αθήνας.

Μεθοδικός και οργανωμένος ο Ντουκέ, ή αλλιώς «Δούκας», Κολομβιανής καταγωγής έχει αφιερώσει τη ζωή του στον αθλητισμό. Από την ηλικία των 10 βρίσκεται συνεχώς στην ύπαιθρο, με ένα μόνο σύντομο διάλειμμα κατά τη διάρκεια των σπουδών του όπου δοκίμασε να βρίσκεται μπροστά σε μία οθόνη υπολογιστή ως μηχανικός και δεν τα κατάφερε. Περιγράφει μία τυπική εβδομάδα του:

«Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή θα κάνω ποδήλατο για μιάμιση ώρα το πρωί, μετά γύρω στη μία ώρα στοχευμένη προπόνηση για κοιλιακούς, ξεκούραση, μία ώρα καταδύσεις στην πισίνα, ξεκούραση, και το βράδυ ασκήσεις ενδυνάμωσης ποδιών, κορμού, και ξανά κοιλιακούς. Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο ξεκινάω με κοπηλασία το πρωί και συνεχίζω ξανά με κοιλιακούς, ξεκούραση, καταδύσεις, και το βράδυ θα τρέξω για μιάμιση ώρα.»

Πώς τρέφεται, αλήθεια, προκειμένο να μπορεί να ανταπεξέρχεται σε ένα τόσο απαιτητικό πρόγραμμα; «Καίω δυόμιση φορές παραπάνω θερμίδες από τον μέσο άνθρωπο, γύρω στις 4-5000 τη μέρα, που σημαίνει ότι μου επιτρέπεται να τρώω ότι θέλω. Σε μία μόνο προπόνηση με το ποδήλατο θα κάψω 1000 θερμίδες. Παρ’όλα αυτά προσέχω, και συνήθως επιλέγω πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας δηλαδή ψάρι και κρέας χωρίς πολύ λίπος για να τρέφω τους μύες μου, υδατάνθρακες όπως βρώμη και ψωμί ολικής για πρωινό ώστε να μπορώ να ολοκληρώνω τις προπονήσεις χωρίς να αρχίζω να πεινάω κατά τη διάρκειά τους, και πολλά φρούτα, τα οποία τρώω όλη μέρα όποτε χρειαστεί. Τα γεύματα μου δεν περιορίζονται σε 3 μεγάλα, αλλά τρώω συχνά όλη τη μέρα.»

Για τις ιδιαιτερότητες του αθλήματος λέει: «Όταν φτάνουμε στο μέρος όπου θα διαγωνιστούμε, έχουμε τις 2 μέρες πριν τον αγώνα να προετοιμαστούμε βουτώντας στο συγκεκριμένο σημείο. Βουτώντας από ύψος 27 μέτρων, όταν φτάνω στο νερό τα 70 κιλά που ζυγίζω μετατρέπονται σε 250, κατί που παραείναι επίπονο για τους μυς και τους συνδέσμους ώστε να συμβαίνει συχνότερα. Κάποιος πόνος είναι αναπόφευκτος, όπως και τα ατυχήματα, που σημαίνει οτι η αίσθηση του φόβου είναι πάντα παρούσα, παρ’όλο που είναι διαφορετική από ότι μπορεί να νιώθει κάποιος εκτός αθλήματος.

»Η σωματική δύναμη μέσω της σκληρής προπόνησης είναι αυτό που μου δίνει αυτοπεποίθηση και έχοντας εμπιστοσύνη στην τεχνική μου μπορώ να φανταστώ μία βουτιά όπως τη θέλω και να καταφέρω να την εκτελέσω επιτυχημένα. ‘Αλλωστε αυτό είναι που ξέρω και προπονούμαι να κάνω, και ακόμα κι αν κάτι πάει στραβά, η αγωνία αυτή πριν τον αγώνα είναι ένας από τους λόγους που αγαπώ αυτό το άθλημα.»

Ρωτώντας για τα χόμπι του, ο Ντουκέ μας μίλησε για την προτίμησή του στα extreme sports, όπως για πράδειγμα το skydiving. Δυστυχώς σε ένα ατύχημα στην προσγείωση με αλεξίπτωτο λίγο καιρό πριν τον αγώνα της Αθήνας έσπασε τον αστράγαλό του και εγχειρίστηκε, αφήνοντας ανοιχτή την πρώτη θέση στον αμέσως επόμενο στη βαθμολογία Γκάρι Χαντ, ο οποίος και την κατέλαβε χάρη στις καταπληκτικές βουτιές του. Αρκετά τυπικός Βρετανός και 10 χρόνια νεότερος από τον Ντουκέ, ο Χαντ μίλησε για το πώς ξεκίνησε το cliff diving:

«Από μικρός έκανα κολύμβηση, και στα 9 μου ξεκίνησα τις καταδύσεις, σε πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων και βατήρες 1, 3, 5, 7 και 10 μέτρων. Μετά από 13 χρόνια τέτοιων καταδύσεων κατάφερα να πάω από τα 10 στα 18 μέτρα σε ένα show στην Ιταλία. Θα συνιστούσα σε όποιον ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με τις καταδύσεις απο μεγάλο ύψος να ξεκινήσει από χαμηλά και να μην βιάζεται να φτάσει σε μεγάλο ύψος σύντομα; εκτός από την αγάπη για το άθλημα, η υπομονή είναι βασική προϋπόθεση για να είναι κάποιος επιτυχημένος σε αυτό.»

Για την διοργάνωση του event στην Ελλάδα, όπου για δεύτερη φορά του χαρίζει την πρώτη θέση: «Σε πολλά από τα μέρη που επισκεπτόμαστε όπου ο αγώνας μεταδίδεται ζωντανά, δεν έχουμε αρκετό χρόνο ανάμεσα στις βουτιές αφού οι υπεύθυνοι μας αγχώνουν ζητώντας μας να κάνουμε γρήγορα. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στην Ελλάδα, η ατμόσφαιρα είναι πολύ πιο χαλαρή, δίνοντας μας την ευκαιρία να το ευχαριστηθούμε πολύ περισσότερο.»

Κλείνοντας, μίλησε για το αγαπημένο του σημείο καταδύσεων στον πλανήτη, το Cenote Ik Kil στο Yucatan στο Μεξικό, τον τελευταίο σταθμό τους πριν την Αθήνα. Ένα ιδιαίτερο περιβάλλον στο οποίο η εμπειρία της βουτιάς είναι μοναδική αφού πλέον αποτελεί και ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου! Κάθε μέρος διεξαγωγής του Red Bull Cliff Diving World Series 2011 είναι ξεχωριστό, και για όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν ξανά τα εναέρια ακροβατικά των ταλαντούχων αυτών αθλητων, επόμενος σταθμός La Rochelle, Γαλλία, στις 18 Ιουνίου.

Διαβάστε και τη συνέντευξη με τον θρύλο Γκρεγκ Λουγκάνις που είναι ανάμεσα στους κριτές του Red Bull Cliff Diving World Series 2011.