Μπορεί η Αρχιτεκτονική να προκαλέσει αποτελεσματικά, ακόμη και να αλλάξει την κοινωνική οργάνωση; Ενα διεθνές κίνημα αρχιτεκτόνων που συζητούν γύρω από την ηθική και την αισθητική της Αρχιτεκτονικής και την υιοθέτηση νέων προτάσεων, που μπορεί να δώσουν το ένζυμα για την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων με νέα προσέγγιση, το Against All Odds Project (ΑΑΟ) παρουσιάζει τη δράση του στο Μουσείο Μπενάκη (Νέο Κτίριο) με εκθέσεις και ένα συνέδριο.

Η κεντρική έκθεση του προγράμματος εγκαινιάζεται στις 6 Ιουνίου και περιλαμβάνει τα έργα ομάδων, που άλλοτε χρησιμοποιούν μία γλώσσα επικοινωνίας που παραπέμπει στον λόγο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, άλλοτε επιλέγουν να κινηθούν μέσα στο σύστημα που επικρατεί στην αγορά της τέχνης, (συμπεριλαμβανομένων των γκαλερί) ή προωθούν τον εαυτό τους μέσω της αγοράς μεν αλλά παράλληλα και με ι κοινωνική και περιβαλλοντική ευαισθησία. Μερικά έργα εξάλλου παραμένουν στο περιθώριο της αγοράς της τέχνης παραμένοντας μικρές αναθέσεις.

Το έργο των ομάδων παρουσιάζονται σε θεματικές ενότητες: «Ακτιβισμός» είναι η πρώτη με έργα που η καινοτομία τους δεν περιορίζεται μόνο στο στοιχείο της φόρμας, των υλικών ή τεχνολογικών μέσων ούτε στο αποτέλεσμα του σχεδιασμού αλλά περιλαμβάνει μια σειρά σύνθετων και εκλεπτυσμένων μεθόδων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες κοινωνικές, πολιτικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις. Στην ενότητα «Κοινωνία και Αισθητική» τα έργα ενσωματώνουν νέες στρατηγικές για να πραγματευτούν αστικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα ενώ συγχρόνως δίνουν σημασία και στο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα. Στην «Ταυτότητα. Ηθική του επαγγέλματος» η αισθητική συμβολίζει την ηθική πλευρά. Ενώ τα έργα της ενότητας «Δράση – Αντίδραση» αποφεύγοντας την πολιτική ορθότητα στέκονται απέναντι στην καταναλωτική κοινωνία και εμπεριέχουν την άρνηση του αναμενόμενου.

Οι παράλληλες εκθέσεις είναι οι: «Slow Down Rooms» (Αίθουσες Επιβράδυνσης) στην οποία μετέχουν έλληνες καλλιτέχνες που εστιάζουν στην ιδέα της ανακύκλωσης, υιοθετούν χειρωνακτικές μεθόδους και πειραματίζονται με διάφορα υλικά για να δημιουργήσουν τις εγκαταστάσεις τους. «Athens Here and Now» (Αθήνα Εδώ και Τώρα) έξι εγκαταστάσεις ισάριθμων ακαδημαϊκών εργαστηρίων των δράσεων ΑΑΟ, που καταπιάστηκαν με σύγχρονα έντονα αστικά και κοινωνικά ζητήματα της Αθήνας.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν αρχιτέκτονες από τις ΗΠΑ, την Ισπανία, Ολλανδία, Βρετανία, Βέλγιο, Κορέα και την Ελλάδα ενώ στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουνίου και 7 Ιουνίου θα παρουσιαστούν τα έργα των συμμετεχόντων της κεντρικής έκθεσης, οι στρατηγικές που υιοθέτησαν, καθώς και τα μέσα και οι στόχοι των έργων τους.

Πού και Πότε

Μουσείο Μπενάκη – Κτήριο οδού Πειραιώς (Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου, τηλ. 210 3453111) «ΑΑΟ project». Διάρκεια:6 Ιουνίου – 31 Ιουλίου. Συνέδριο: 6 και 7 Ιουνίου.