Οι πακιστανοί Ταλιμπάν, σύμμαχοι της Αλ Κάιντα ανέλαβαν την ευθύνη για τη διπλή επίθεση σε παραστρατιωτική ακαδημία του βορειοδυτικού Πακιστάν, από την οποία σκοτώθηκαν σήμερα τουλάχιστον 80 νεαροί σπουδαστές.

«Είναι μια πρώτη ενέργεια εκδίκησης για τον μάρτυρα Οσάμα», δήλωσε τηλεφωνικώς στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Εχσανουλάχ Εχσάν, εκπρόσωπος του Κινήματος των Ταλιμπάν του Πακιστάν (TTP), συμμάχου της Αλ Κάιντα. «Περιμένετε πιο μαζικές επιθέσεις στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν», απείλησε.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε 11 ημέρες αφότου ο εγκέφαλος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου σκοτώθηκε στο βόρειο Πακιστάν από κομάντος των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων. Οι πακιστανοί Ταλιμπάν είχαν ορκιστεί αμέσως να εκδικηθούν εντείνοντας τις επιθέσεις τους εναντίον της πακιστανικής κυβέρνησης και των δυνάμεων ασφαλείας της – τις οποίες θεωρούν συνεργούς της Ουάσινγκτον στην επιδρομή – καθώς και εναντίον των αμερικανικών συμφερόντων.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη επίθεση στο Πακιστάν, αφότου ο Οσάμα μπιν Λάντεν σκοτώθηκε στις 2 Μαΐου, και εκδηλώθηκε σε κέντρο εκπαίδευσης παραστρατιωτικής δύναμης στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

«Ηταν βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας», δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο Νισάρ Χαν Μαρουάτ, αρχηγός της αστυνομίας στην πόλη Τσαρσάντα όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση.

Η Αλ Κάιντα και οι
σύμμαχοί της στο Πακιστάν έχουν δηλώσει ότι θα εκδικηθούν τον φόνο του Μπιν Λάντεν από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με τον Νισάρ Μαρουάτ, εξερράγησαν δύο βόμβες, η πρώτη από τις οποίες ανατινάχθηκε από έναν καμικάζι.

Η επίθεση

Σήμερα τα χαράματα, στο Σαμπκαντάρ, μια μικρή πόλη της περιφέρειας Τσαρσάντα στο βορειοδυτικό Πακιστάν, ένας άνδρας σε μοτοσυκλέτα ανατίναξε τη βόμβα που έφερε επάνω του τη στιγμή που οι δόκιμοι της παραστρατιωτικής ακαδημίας, οι οποίοι είχαν φορέσει πολιτικά, ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν στα λεωφορεία που θα τους μετέφεραν στα σπίτια τους για 10ήμερη άδεια, δήλωσε ο Νισάρ Χαν Μαρουάτ, ο αρχηγός της αστυνομίας στην Τσαρσάντα.

Η επίθεση είχε στόχο το κέντρο εκπαίδευσης (Frontier Constabulary) που έχει ως αποστολή τη φύλαξη των συνόρων. Στη συνέχεια μια δεύτερη βόμβα, που ήταν κρυμμένη, εξερράγη στα λεωφορεία που περίμεναν τους νεαρούς δόκιμους.