• Αναζήτηση
 • Η επιχείρηση εξόντωσης του Μπιν Λάντεν

  Τα ελικόπτερα ξεπρόβαλαν ξαφνικά μέσα από το σκοτάδι, πετώντας χαμηλά για την πιο σπουδαία επιχείρηση αντιτρομοκρατίας στην ιστορία των ΗΠΑ. Ηταν μια αποστολή τόσο μυστική, ώστε ελάχιστοι αμερικανοί αξιωματούχοι γνώριζαν τι επρόκειτο να συμβεί

  Τα ελικόπτερα ξεπρόβαλαν ξαφνικά μέσα από το σκοτάδι, πετώντας χαμηλά για την πιο σπουδαία επιχείρηση αντιτρομοκρατίας στην ιστορία των ΗΠΑ. Ηταν μια αποστολή τόσο μυστική, ώστε ελάχιστοι αμερικανοί αξιωματούχοι γνώριζαν τι επρόκειτο να συμβεί.

  Η τοποθεσία ήταν ένα οχυρωμένο πολυτελές συγκρότημα στην πόλη Αμποταμπάντ, στο Πακιστάν. Στόχος ήταν ο Οσάμα μπιν Λάντεν.

  Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ανακάλυψαν το συγκρότημα τον Αύγουστο, ενώ παρακολουθούσαν έναν σύνδεσμο της Αλ Κάιντα. Η CIA κυνηγούσε αυτόν τον άνθρωπο για χρόνια, από τότε που κρατούμενοι είχαν πει στην ανάκριση ότι ο μπιν Λάντεν είχε τόση εμπιστοσύνη στον άνθρωπο αυτό που μάλλον έμενε μαζί με τον ηγέτη της Αλ Κάιντα.

  Κρυμμένη σε μια αριστοκρατική συνοικία, η έπαυλη ήταν περιτριγυρισμένη από τοίχους ύψους 5,5 μέτρων, με συρματοπλέγματα στην κορυφή τους. Δύο πύλες ασφαλείας φρουρούσαν την μοναδική είσοδο. Η ταράτσα, στον τρίτο όροφο, ήταν επίσης περιτειχισμένη.

  Χωρίς τηλεφωνική επικοινωνία με τον έξω κόσμο, χωρίς σύνδεση με το Ιντερνετ, οι κάτοικοι έκαιγαν τα σκουπίδια τους αντί να τα βγάζουν έξω.

  Ειδικοί των μυστικών υπηρεσιών πίστευαν ότι η έπαυλη χτίστηκε πριν από πέντε χρόνια για να γίνει καταφύγιο για έναν τρομοκράτη. Το ερώτημα ήταν για ποιόν;

  Πράκτορες της CIA αναρωτιόνταν ποιός θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από αυτούς τους τοίχους. Οι περισσότεροι είχαν καταλήξει ότι επρόκειτο για τον Μπιν Λάντεν.

  Ο Μπαράκ Ομπάμα περιέγραψε με αδρές γραμμές την επιχείρηση, το βράδυ της Κυριακής. Λεπτομέρειες έδωσαν σε συνεντεύξεις αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών και άλλοι αμερικανοί αξιωματούχοι. Ολοι μίλησαν ανωνύμως για την ευαίσθητη επιχείρηση.

  Περί τα μέσα του Φεβρουαρίου, πληροφορίες από πολλές πηγές συνέκλιναν στο ότι ο Ομπάμα ήθελε «επιθετική δράση», είπε μια πηγή από την κυβέρνηση.

  Τους επόμενους μήνες, ο πρόεδρος είχε πέντε συναντήσεις με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας με μοναδικό θέμα το αν ο Οσάμα μπιν Λάντεν βρισκόταν σε εκείνο το σύμπλεγμα, είπε ο αξιωματούχος.

  Υπό κανονικές συνθήκες, οι ΗΠΑ μοιράζονται τις πληροφορίες για την αντιτρομοκρατία με έμπιστους συμμάχους στη Βρετανία, τον Καναδά, την Αυστραλία και αλλού. Και συνήθως οι Αμερικανοί δεν πραγματοποιούν χερσαίες επιχειρήσεις μέσα στο Πακιστάν χωρίς συνεργασία με τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες. Αλλά αυτή η αποστολή ήταν άκρως απόρρητη.

  Στις 29 Απριλίου, ο Ομπάμα ενέκρινε την επιχείρηση για την δολοφονία του Μπιν Λάντεν. Ηταν μία αποστολή που απαιτούσε χειρουργική ακρίβεια, ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια από όση θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τα μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη των Αμερικανών.

  Την εκτέλεσε μια μικρή επίλεκτη ομάδα από τις ειδικές δυνάμεις SEAL του ναυτικού των ΗΠΑ, υπό την διεύθυνση του επικεφαλής της CIA Λίον Πανέτα, οι αναλυτές της οποίας επέβλεπαν το συγκρότημα από μακριά.

  Οι λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς εξελίχθηκε η επιδρομή παραμένουν συγκεχυμένες. Αλλά ο σύνδεσμος της Αλ Κάιντα, ο αδελφός του και ένας από τους γιους του Μπιν Λάντεν είναι επίσης ανάμεσα στους νεκρούς. Ανώτατοι αξιωματούχοι λένε μόνο ότι ο Οσάμα «αντιστάθηκε» και ότι ο άνθρωπος πίσω από την χειρότερη τρομοκρατική επίθεση επί αμερικανικού εδάφους σκοτώθηκε από μια αμερικανική σφαίρα στο κεφάλι. Την σορό του την έριξαν στη θάλασσα.

  Ηταν απόγευμα στην Βιρτζίνια όταν ο Πανέτα και η ομάδα του πληροφορήθηκαν ότι ο Μπιν Λάντεν ήταν νεκρός. Επευφημίες και χειροκροτήματα ξέσπασαν στο αρχηγείο του στη CIA.

  Κόσμος
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk