Πώς μερικοί άνθρωποι καταφέρνουν να ζουν με λίγες ώρες ύπνου, χωρίς να υπολείπονται ενέργειας και υψηλών επιδόσεων στο κουλουάρ της ζωής; Μήπως είστε ένας από αυτούς;

Μπορεί να πιστεύετε ότι σας αρκούν λίγες ώρες ύπνου, αλλά στην πραγματικότητα χρειάζεστε τουλάχιστον επτά ώρες -εκτός αν ανήκετε στο πολύ μικρό ποσοστό των ανθρώπων που κοιμούνται ελάχιστα (γνωστοί ως short sleepers).

Οι άνθρωποι αυτοί κοιμούνται συνήθως μετά τα μεσάνυχτα και ξυπνούν λίγες ώρες αργότερα γεμάτοι ενέργεια. Δεν έχουν ανάγκη την καφεΐνη αλλά, ούτε και τους ολιγόλεπτους ύπνους κατά την διάρκεια της ημέρας για να ξεκουραστούν.

«Μιλούν γρήγορα. Δεν σταματούν ποτέ. Είναι αισιόδοξοι και βλέπουν πάντα την καλή πλευρά της ζωής» αναφέρει ο Ντανιέλ Μπάιζ, ψυχίατρος στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ και πρώην πρόεδρος της Αμερικάνικης Ιατρικής Ακαδημίας ‘Υπνου.

Παρ΄όλα αυτά η επιστήμη γνωρίζει λίγα για τους short sleepers. Σύμφωνα με τον καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Γινγκ Χούι Φου πρόκειται για μια γενετική κατάσταση και οφείλεται σε παραλλαγή ενός γονιδίου (hDEC2) που υπάρχει σε κάθε ανθρώπινο οργανισμό.

Είναι, λοιπόν, κληρονομικό… χάρισμα και -δυστυχώς για πολλούς- γεννιέσαι έτσι, δεν γίνεσαι.

Βέβαια, δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι οι άνθρωποι αυτοί που αρκούνται σε λίγο ύπνο τα καταφέρνουν καλύτερα από άλλους, αλλά είναι σαφές ότι έχουν περισσότερο χρόνο μέσα στην ημέρα για να πετύχουν πιο πολλούς στόχους και να ασχοληθούν με πιο πολλά πράγματα σε ένα 24ωρο.

«Είναι για όλους σημαντικό να έχουμε περισσότερες ώρες μέσα στην ημέρα ακόμη κι αν βλέπουμε τηλεόραση» τονίζει ο γενετιστής κ. Φου .

Κανείς δεν ξέρει το ακριβές ποσοστό των short sleepers. «Δεν είναι όλοι όσοι ισχυρίζονται ότι χρειάζονται λίγο ύπνο» εξηγεί ο ψυχίατρος κ.Μπάιζ.«Από τους 100 ανθρώπους που θεωρούν ότι μπορούν και τα καταφέρνουν με 4-5 ώρες ύπνου μόνο οι 5 μπορούν. Οι υπόλοιποι αποκτούν χρόνια στέρηση ύπνου ή άλλα σχετικά προβλήματα» προσθέτει.

Οι επιστήμονες, πάντως, θεωρούν ότι ερευνώντας τους short sleepers θα μπορέσουν να καταλάβουν καλύτερα πως το σώμα ρυθμίζει τον ύπνο και γιατί οι ανάγκες υπνού διαφέρουν τόσο από άνρθωπο σε άνθρωπο.

Εικάζεται ότι ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, ο Τόμας Έντισον και ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι ανήκαν σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων. Ήταν τόσο πολυάσχολοι που και οι τρεις θεωρούσαν τον ύπνο, χαμένο χρόνο.