Ποιοι κοιμούνται την νύχτα και ποιοι όχι; Ποιοι χρειάζονται οχτώ ώρες ύπνου και ποιοι αρκούνται σε ολιγόλεπτες σιέστες κατά την διάρκεια της ημέρας; Για ποιους ο ύπνος είναι χάσιμο χρόνου και για ποιους όπλο ομορφιάς;

Μπραντ Πιτ
Ο Μπραντ Πιτ στα 44 χρόνια του έχει πολλά στόματα να ταΐσει και πολλές πάνες να αλλάξει αφού η κ. Τζολί – Πιτ αποφάσισε να του… χαρίσει 6 παιδιά. Όμως τον κρατούν ξύπνιο την νύχτα, όπως χαρακτηριστικά είπε στους δημοσιογράφους στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Τορόντο το 2008. «Να είναι καλά τα παιδιά» είπε χαρακτηριστικά «αλλά δεν μας αφήνουν να κοιμηθούμε. Μας λείπει ύπνος συνεχώς, αλλά δεν πειράζει. Θα τα καταφέρουμε και έτσι».

Λεονάρντο Ντα Βίντσι
Για τον γνωστό καλλιτέχνη της Αναγέννησης ο κλασικός νυχτερινός ύπνος ήταν μάλλον μια άγνωστη έννοια. Αντ’ αυτού περιοριζόταν σε 15λεπτες σιέστες κάθε τέσσερις ώρες, που ισοδυναμούν με μιάμιση ώρα ύπνου την ημέρα. Αν και δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι κοιμόταν πραγματικά με αυτόν τον τρόπο, έρευνες έχουν αποδείξει ότι μπορεί να συμβεί. Ο ερευνητής ύπνου Claudio Stampi, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι μπορούν να ακολουθήσουν ένα τέτοιο πρόγραμμα από ολιγόλεπτους ελαφρούς ύπνους, αλλά σίγουρα όχι για πολύ. Αν ο Da Vinci κοιμόταν έτσι για περισσότερο από δυο – τρεις μήνες, δεν θα ήταν ο επιστήμονας, μαθηματικός και καλλιτέχνης που ξέρουμε σήμερα.

Γουίστον Τσόρτσιλ
Ο άλλοτε Βρετανός πρωθυπουργός ξεκουραζόταν με μικρά υπνάκια κατά την διάρκεια της ημέρας. Σύμφωνα με τους New York Times, ο Τσόρτσιλ είπε ότι με αυτόν τον τρόπο ύπνου «μπορείς να πετύχεις περισσότερα. Κερδίζεις δύο μέρες σε μία». Αλλά και οι γιατροί συμφωνούν πως αν οι μικρές σιέστες κατά την διάρκεια της ημέρας δεν μας ξαγρυπνούν τη νύχτα, τότε μπορούν να συμβάλλουν θετικά στην υγεία και την παραγωγικότητά μας. Άλλοι που έχουν ακολουθήσει το παράδειγμά του; Οι Bill Clinton, John F. Kennedy, Ronald Reagan και ο Ναπολέων.

Τζένιφερ Λόπεζ
Για πολλούς σταρ ο ύπνος είναι βασική προτεραιότητα. Η Λατίνα ηθοποιός και τραγουδίστρια ορκίζεται πως ο οχτάωρος βραδινός ύπνος είναι το μυστικό της ομορφιάς και της γοητείας της. «Ο ύπνος είναι το όπλο μου» έχει πει χαρακτηριστικά. «Νομίζω ότι τίποτα δεν «δουλεύει» καλύτερα από έναν καλό ύπνο, αρκετό νερό και ένα καλό προϊόν ντεμακιγιάζ».

Τόμας Έντισον

Φήμες λένε ότι ο διάσημος εφευρέτης κοιμόταν μόλις 4 – 5 ώρες κάθε βράδυ, γιατί θεωρούσε τον ύπνο χάσιμο χρόνου. Αναπλήρωνε όμως με συχνούς ολιγόλεπτους ύπνους κατά την διάρκεια της ημέρας που του επέτρεπαν να μένει ξύπνιος όλη τη νύχτα δουλεύοντας. Βέβαια οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι ο ύπνος κατά την διάρκεια της ημέρας σε ανθρώπους που πάσχουν από αϋπνίες μπορεί να διαταράξει ακόμη περισσότερο το πρόγραμμα του ύπνου τους, ενώ για τους φυσιολογικούς ανθρώπους είναι πηγή ενέργειας.

Κέλυ Κλάρκσον

Η νικήτρια του πρώτου American Idol, Κέλυ Κλάρκσον, δήλωσε στην αμερικάνικη έκδοση του περιοδικού Self ότι η έμπνευση για να συνθέτει κομμάτια και να γράφει στίχους της έρχεται όταν ξαπλώνει να κοιμηθεί. Δηλαδή δεν μπορεί να περιμένει μέχρι το πρωί; Φυσικά όχι γιατί αισθάνεται ότι πρέπει να καταγράψει τις ιδέες της αμέσως. «Γι’ αυτό δυσκολεύομαι να κοιμηθώ» εξηγεί χαρακτηριστικά. Μαζί της βέβαια συμφωνούν και οι ειδικοί που θεωρούν ότι πρέπει πάντα να έχουμε ένα σημειωματάριο στο κομοδίνο μας έτσι ώστε να καταγράφουμε τυχόν σκέψεις και ανησυχίες που μας κρατούν ξύπνιους.