Στον ταξιδευτή του 17ου αιώνα που περιηγήθηκε όλες τις περιοχές, οι οποίες ανήκαν εκείνη την εποχή στην Οθωμανική αυτοκρατορία, τον Εβλιγιά Τσελεμπί είναι αφιερωμένη η έκθεση που εγκαινιάζεται στις 5 Απριλίου στο Ισλαμικό Μουσείο (Μουσείο Μπενάκη).

Με τίτλο «Εβλιγιά Τσελεμπί. Το Βιβλίο των Ταξιδιών» αυτή η έκθεση είναι ψηφιακή και αφηγείται τη ζωή αλλά κυρίως τα ταξίδια και τις περιπέτειες του ανθρώπου, που ξεκινώντας από την Κωνσταντινούπολη έφθασε ως τη Βαλκανική και την Ελλάδα, την Αυστρία, τη Βόρειο Αφρική, την Ανατολία, την Περσία και το Κάιρο. Οι γραπτές του εντυπώσεις συγκεντρώθηκαν σε ένα δεκάτομο έργο, το «Seyahatname» (Σεγιαχατναμέ – «Βιβλίο των ταξιδιών») ή σύμφωνα με το χειρόγραφο της Βιέννης «Tarikh – ι Seyyah» («Χρονικό του περιηγητή»), που αποτέλεσε προσφιλές ανάγνωσμα για τους Οθωμανούς στην εποχή του και αργότερα.

Χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι η υπερβολή και η ανάμειξη των μύθων με την ιστορία, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι αφηγήσεις περιλαμβάνουν κωμικές ιστορίες αλλά και φανταστικές. Αλλωστε μεταξύ άλλων ο Εβλιγιά Τσελεμπί έγραψε χωρίς δισταγμό ακόμη και για χώρες, τις οποίες δεν επισκέφτηκε ποτέ! Ολα αυτά μαζί με τις ανάλαφρες και γλαφυρές περιγραφές του, πάντα στην καθομιλουμένη, κατέταξαν το βιβλίο ήδη από την εποχή του στα ψυχαγωγικά, που ήταν κατάλληλα κυρίως για τις γυναίκες του χαρεμιού.

Ετσι κι αλλιώς ο Εβλιγιά Τσελεμπί δεν είχε στόχο να γράψει ιστορία αλλά κυρίως να είναι ευχάριστος στους αναγνώστες του. Παρ΄ όλα αυτά σήμερα οι μελετητές μπορούν να ξεχωρίσουν τα αληθινά στοιχεία από τα φανταστικά και έτσι να κρατήσουν τις πραγματικές πληροφορίες για τις πόλεις εκείνης της εποχής, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους τους. Ειδικά μάλιστα ο πρώτος τόμος, στον οποίο ο περιηγητής γράφει για την Κωνσταντινούπολη αναφερόμενος με λεπτομέρειες στα κτίρια, τις αγορές, τα ήθη, τα έθιμα και τον πολιτισμό της θεωρείται καλή πηγή για την πόλη του 17ου αιώνα.

Η έκθεση διοργανώνεται από το Βρετανικό Συμβούλιο και το Μουσείο Μπενάκη στο πλαίσιο του προγράμματος «Our Shared Europe» και αφορά στην ανταλλαγή και την αμοιβαιότητα, τον τρόπο δημιουργίας των ιστοριών και το συνεχή διάλογο ανάμεσα στις μουσουλμανικές κοινωνίες και τις πόλεις της Ευρώπης.

Πού και Πότε:

Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης (Αγίων Ασωμάτων 22 και Διπύλου, Κεραμεικός, τηλ. 210 3251311).
Διάρκεια: 5 Απριλίου – 26 Ιουνίου.