Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε μυστική διαταγή με την οποία ενέκρινε την παροχή μυστικής αμερικανικής υποστήριξης στους εξεγερμένους που μάχονται κατά των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι στην Λιβύη, ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην εφημερίδα «New York Times».

Ο κ. Ομπάμα υπέγραψε την διαταγή μέσα στις τελευταίες δύο ή τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με τέσσερις κυβερνητικές πηγές, που σχετίζονται με το ζήτημα.

Η CIA, η οποία αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο επί του θέματος, φέρεται να έχει οργανώσει εδώ και εβδομάδες μικρές ομάδες από πράκτορες της στη Λιβύη, με αποστολή να αποκαταστήσουν επαφή με την αντιπολίτευση και να καθορίσουν στόχους για τις αεροπορικές επιχειρήσεις. Το έγγραφο αυτό αναφέρεται επίσης σε τρόπους παροχής βοήθειας στην λιβυκή αντιπολίτευση, δίνει την άδεια για την παροχή βοήθειας από τώρα, χωρίς, ωστόσο, να επιτρέπει τον άμεσο εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών, κάτι που αφήνει ως ενδεχόμενο να συμβεί στο κοντινό μέλλον.

Την ίδια ώρα, Αμερικανός βουλευτής δήλωσε χθες ότι η διοίκηση Ομπάμα δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα εξοπλίσει τους εξεγερμένους. «Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη να τους δώσουμε όπλα», ανέφερε σε δημοσιογράφους ο ρεπουμπλικανός βουλευτής από την Ιντιάνα Νταν Μπάρτον, μετά από συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με τον υπουργό Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς και την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία, με τη σειρά της επίσης αρνήθηκε πως έχει υπογράφει οποιοδήποτε σχετικό έγγραφο.