Την αποτυχία τους να σώσουν τους πυρηνικούς αντιδραστήρες και παράλληλα να αντιμετωπίσουν τη διαρροή ραδιενέργειας παραδέχτηκαν οι Ιάπωνες αξιωματούχοι, δηλώνοντας ότι για το πυρηνικό εργοστάσιο Νταϊτσί Φουκουσίμα «έχει χαθεί».Ο διαχειριστής του πυρηνικού σταθμού, η Ηλεκτρική Εταιρία του Τόκιο (Tepco) δήλωσε ότι οι αντιδραστήρες θα αποσυναρμολογηθούν και προειδοποίησε ότι η επιχείρηση αποσόβησης της πυρηνικής κρίσης, που μέχρι στιγμής μετρά τρεις εβδομάδες, «μπορεί να διαρκέσει μήνες».

Ο επικεφαλής της Tepco Τσουνεχίσα Κατσουμάτα παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι δεν έχει «άλλη επιλογή» παρά να διαλύσει τους αντιδραστήρες 1 έως 4. Διευκρίνισε όμως ότι διατηρεί ελπίδες ότι οι άλλοι δύο αντιδραστήρες θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Αντιδρώντας άμεσα ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο ζήτησε την παύση της λειτουργίας και των έξι αντιδραστήρων του 40χρονου πυρηνικού εργοστασίου. Είπε μάλιστα ότι «δεδομένων των κοινωνικών συνθηκών, αυτό είναι ξεκάθαρο».

Τα επίπεδα ραδιενέργειας στη θάλασσα κοντά στη Φουκουσίμα παρουσιάζουν δραματική αύξηση, καθώς έχουν φτάσει ως και 4.000 φορές το διεθνές όριο ασφαλείας, ενώ ραδιενεργά υλικά έχουν μολύνει όχι μόνο τη θάλασσα, αλλά και το έδαφος και τον αέρα. Ως αποτέλεσμα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που ζουν κοντά στο εργοστάσιο έχουν αναγκαστεί αν εγκαταλείψουν τις εστίες τους ή έχουν διαταχθεί να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους.

Τόσο η Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενεργείας (ΙΑΕΑ), όσο και Αρχές πυρηνικής ασφαλείας της Ιαπωνίας, πιέζουν τον ιάπωνα πρωθυπουργό Ναότο Καν να επεκτείνει τη ζώνη εκκένωσης από τα σημερινά 20 στα 40 χιλιόμετρα γύρω από το κατεστραμμένο εργοστάσιο.

Περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι έχουν μετακινηθεί από την ισχύουσα ζώνη, ενώ άλλοι 136.000 που ζουν σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων γύρω από αυτήν αποφεύγουν την κυκλοφορία στους δρόμους.

Η ΙΑΕΑ ανακοίνωσε ότι η ραδιενέργεια στο χωριό Ιιτάτε, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από τη Φουκουσίμα, ξεπερνά τα όρια ασφαλείας και ότι επιβάλλεται η εκκένωσή του.