Σε πλήρη αναμόρφωση του καθεστώτος για προσλήψεις, μετατάξεις και μετακινήσεις προσωπικού στις παραμεθόριες περιοχές, που θα οδηγήσει σε επανακαθορισμό των γεωγραφικών τους ορίων και των κινήτρων τα οποία ισχύουν σήμερα, προχωρά η κυβέρνηση.

Αυτό προκύπτει από σχετική απόφαση της Γενικής Γραμματέως του υπουργείου Εσωτερικών κυρίας Ευσταθίας Μπεργελέ, η οποία, κατ΄ εντολή του υπουργού κ. Ι. Ραγκούση, συγκρότησε ειδική επιτροπή από υπηρεσιακούς παράγοντες για την αναμόρφωση του ισχύοντος καθεστώτος. Σύμφωνα με την απόφαση έργο της Ομάδας Εργασίας είναι:

α) η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης ως προς τις παραμεθόριες περιοχές της χώρας όπως αυτές έχουν καθοριστεί αναφορικά με θέματα προσλήψεων προσωπικού, μεταθέσεων, μετατάξεων, παροχής κανονικής άδειας

οικονομικών ή άλλων κινήτρων σε δημοσίους υπαλλήλους

β) η καταγραφή των μετατάξεων ή μεταφορών που έχουν πραγματοποιηθεί καθώς και οι υπηρεσίες που έγιναν αποδέκτες αυτών

γ) η διατύπωση πρότασης όσον αφορά τον ορθολογικότερο επαναπροσδιορισμό των παραμεθορίων περιοχών της χώρας ως προς τα ανωτέρω θέματα.

Αναμόρφωση προνομίων

Στόχος της κυβέρνησης, όπως αναφέρουν πληροφορίες που διαθέτει το «Βήμα», είναι να υπάρξει επανακαθορισμός των παραμεθόριων περιοχών μετά και τον νέο διοικητικό χάρτη ο οποίος προέκυψε από τον «Καλλικράτη» και η αναμόρφωση των προνομίων που απολαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι υπηρετούν σ΄αυτές.
Σήμερα, ως παραμεθόριες περιοχές, θεωρούνται οι νομοί: Ξάνθης, Ροδόπης, ‘Εβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσων, Κυκλάδων. Πέλλας, Σερρών, Δράμας, Φλώρινας, Κιλκίς και Καστοριάς. Στις παραμεθόριες περιοχές συγκαταλέγονται ακόμη ορισμένες περιοχές των νομών Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Κέρκυρας.

Με λίγα λόγια, συγκαταλέγονται σχεδόν οι… μισοί νομοί της χώρας. Για τις προσλήψεις προσωπικού στις υπηρεσίες αυτών των νομών ισχύουν ειδικές διατάξεις, καθώς προσμετράται, για παράδειγμα, η εντοπιότητα. Επίσης, στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ οι προσλήψεις προσωπικού για τις παραμεθόριες περιοχές γίνονται κατά προτεραιότητα.

Καθεστώς μετατάξεων

Ειδικό καθεστώς ισχύει για τις παραμεθόριες περιοχές και για τις μετατάξεις προσωπικού. Ετσι, οι κενές θέσεις των υπηρεσιών των παραμεθόριων περιοχών «μπορούν να καλύπτονται με μετάταξη υπαλλήλων που διαθέτουν τον τίτλο σπουδών που απαιτείται για τη θέση στην οποία μετατάσσονται». Η μετάταξη μάλιστα διενεργείται «σε κλάδο ίδιας ή ανώτερης κατηγορίας, ύστερα από αίτηση του υπαλλήλου, οποτεδήποτε, χωρίς γνώμη υπηρεσιακών συμβουλίων, με κοινή απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και των κατά περίπτωση συναρμόδιων υπουργών».
Οι υπάλληλοι που μετατάσσονται σε παραμεθόριες περιοχές απολαμβάνουν ειδικά προνόμια, όπως είναι το ειδικό επίδομα παραμεθορίου, στεγαστικά δάνεια με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους κ. λ. π., με μοναδική δέσμευση εκ μέρους τους να παραμείνουν σ΄ αυτές επί μία δεκαετία. Ακόμη και τα έξοδα μεταφοράς της οικοσκευής καλύπτονται από το κράτος.