Ομιλία για τα «εσωτερικά θέματα και τα τελευταία γεγονότα» θα εκφωνήσει ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, όπως μετεδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση ότι ο Άσαντ θα μιλήσει δημόσια για πρώτη φορά για τις διαμαρτυρίες που ξέσπασαν στη νότια Συρία και επεκτάθηκαν στο κέντρο και στα παράλια της χώρας κατά του καθεστώτος.

Εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ισχύει από το 1963 και αποτελεί βασικό αίτημα των εξεγερμένων πολιτών.

Ωστόσο, ανώτεροι υπάλληλοι, ακτιβιστές και διπλωμάτες αμφιβάλλουν ότι ο Άσαντ θα καταργήσει εντελώς την ισχύ των νόμων έκτακτης ανάγκης, που στερούν από τους πολίτες ελευθερίες.

«Ο Άσαντ δέχεται εσωτερικές και εξωτερικές πιέσεις. Έχει προετοιμάσει ένα σχέδιο για να δώσει στην κοινή γνώμη την εντύπωση ότι έχει αρχίσει τις μεταρρυθμίσεις» δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο Μαχμούντ αλ-Χοσμί ο οποίος φυλακίστηκε για πέντε χρόνια για τη δράση του υπέρ των πολιτικών ελευθεριών.

Ο Άσαντ αποδέχθηκε την Τρίτη την παραίτηση της κυβέρνησης, της οποίας ηγείται από το 2003 ο πρωθυπουργός, Νάτζι αλ- Οτάρι, ύστερα από δύο εβδομάδες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Ωστόσο, το κλίμα στη χώρα παραμένει τεταμένο με την κυβέρνηση να ενισχύει την παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

Την Τρίτη, δεκάδες χιλιάδες φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της Δαμασκού.