Πρόθυμος να δεχθεί οποιονδήποτε συμβιβασμό προταθεί από την Αφρικανική Ένωση για την κρίση στη Λιβύη φέρεται να δηλώνει ο Μουαμάρ Καντάφι σε επιστολή που εστάλη προς τη διεθνή διάσκεψη που πραγματοποιείται την Τρίτη στο Λονδίνο. Στην επιστολή αυτή προς τις διεθνείς δυνάμεις, ο λίβυος ηγέτης ζητάει να μπει ένα τέλος στη «βάρβαρη επίθεση», όπως τη χαρακτηρίζει.

Η σημερινή διάσκεψη φιλοξενεί τους υπουργούς Εξωτερικών 35 χωρών που θα συζητήσουν την κατάσταση στη Λιβύη. Στη σύνοδο παίρνουν μέρος μεταξύ άλλων η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον,ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, καθώς και ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Ζαν Πινγκ. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ενώ μετέχει και ο τούρκος ομόλογός του Αχμέντ Νταβούτογλου.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, όπως αναφέρει το BBC, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους Νικολά Σαρκοζί, Ντέιβιντ Κάμερον και Ανγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι τέσσερις ηγέτες συμφώνησαν ότι ο Μουαμάρ Καντάφι «έχει χάσει τη νομιμοποίηση της διακυβέρνησης της Λιβύης, πρέπει να αποχωρήσει και οι Λίβυοι να αποφασίσουν για το πολιτικό τους μέλλον».

Σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στον «Independent» η πελιοψηφία των Βρετανών αντιτίθεται στην επέμβαση στη Λιβύη, φοβούμενη ότι θα επαναληφθεί εκεί κάτι ανάλογο με το Ιράκ.

Διαμεσολαβητικό ρόλο επιδιώκει η Τουρκία

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Guardian», τόνισε ότι πρόθεση της τουρκικής διπλωματίας είναι να αναλάβει άμεσα διαμεσολαβητικό – διαπραγματευτικό ρόλο μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη, προκειμένου να τερματιστούν οι πολεμικές συγκρούσεις.

«Θα κάνουμε όλα τα αναγκαία βήματα, μέσω στο πλαίσιο της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, της Αραβικής Διάσκεψης, αλλά και της Αφρικανικής Ένωσης, ενώ δε μπορούμε να αγνοήσουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού της Λιβύης. Οι αλλαγές δεν πρέπει να καθυστερήσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Καντάφι οχυρώνεται στη Σύρτη

Το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι ενισχύει τις θέσεις του στην πόλη της Σύρτης, προετοιμαζόμενο να αποκρούσει πιθανή επίθεση των δυνάμεων των αντικαθεστωτικών, για να καταλάβουν τη γενέτειρα του ίδιου του λίβυου ηγέτη.

Σε αυτή την εκτίμηση προχώρησε, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο Αντιναύαρχος Μπιλ Γκόρτνεϊ, διοικητής του Μικτού Στρατιωτικού Σώματος του Πενταγώνου, ο οποίος αποκάλυψε ότι το καθεστώς τοποθετεί φυλάκια ελέγχου και μετακινεί άρματα μάχης σε όλη την πόλη.

Παρόμοια σχέδια άμυνας εφαρμόζονται και σε άλλα κρίσιμα μέτωπα, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις, όπως η πόλη-κλειδί Μιζουράτα, επεσήμανε ο κορυφαίος αμερικανός στρατιωτικός. «Πιστεύουμε ότι το καθεστώς προχωρά στην οχύρωση ολόκληρης της Σύρτης, εγκαθιδρύοντας φυλάκια ελέγχου και τοποθετώντας τεθωρακισμένα σε πολλά σημεία της πόλης», υποστήριξε ο Γκόρτνεϊ.

Οι αντικαθεστωτικοί έχουν ήδη υπό τον έλεγχό τους τις πόλεις Ρας Λανούφ, Μπρέγκα, Ουκαΐλα και Μπιν Ζαουάντ.

Ομπάμα: «Σώσαμε ζωές στη Λιβύη»

Υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ περνά και επισήμως από την Τετάρτη η στρατιωτική επιχείρηση των συμμαχικών δυνάμεων στη Λιβύη, όπως ανακοίνωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, διευκρινίζοντας ότι ο ρόλος των ΗΠΑ θα είναι στο εξής υποστηρικτικός. «Σώσαμε αμέτρητες ζωές από τον τύραννο Καντάφι» είπε ο αμερικανός πρόεδρος, διαβεβαιώνοντας πως «σταματήσαμε την ολέθρια προέλαση των δυνάμεων» του λίβυου ηγέτη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η αιτία που ανεκόπη η «ολέθρια προέλαση» των στρατευμάτων του Μουαμάρ Καντάφι και η «σφαγή των αμάχων» ήταν η στρατιωτική δράση που ανέπτυξαν οι συμμαχικές δυνάμεις.

«Καταφέραμε καίριο πλήγμα στο σύστημα της αεράμυνάς του και έτσι δημιουργήθηκαν οι συνθήκες που επιτρέπουν την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα. Καταστρέψαμε άρματα μάχης και στρατιωτικά μέσα, που είχαν καταλάβει πόλεις αλλά και εγκαταστάσεις, ενώ διακόψαμε την επικοινωνία με τις περισσότερες από τις πηγές ανεφοδιασμού των δυνάμεων του καθεστώτος» είπε, τονίζοντας: «Μπορώ πλέον σήμερα να ανακοινώσω ότι σταματήσαμε την ολέθρια προέλαση των δυνάμεων του Καντάφι».


Στη διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας στην Ουάσινγκτον, που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι από την Τετάρτη η διοίκηση της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη περνά στο ΝΑΤΟ. Οπως διευκρίνισε, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να έχουν υποστηρικτικό ρόλο προς τις συμμαχικές δυνάμεις, με συλλογή και παροχή πληροφοριών, ανεφοδιασμό υλικών, επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά και την παρεμπόδιση των επικοινωνιών των κυβερνητικών δυνάμεων.

Ο αμερικανός πρόεδρος παραδέχθηκε ότι μία δημοκρατική μετάβαση στη Λιβύη θα είναι ένα «δύσκολο εγχείρημα» και προειδοποίησε τους Αμερικανούς πολίτες ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν τα «σφάλματα» που διαπράχθηκαν από την Ουάσινγκτον στο Ιράκ.

«Εχοντας συνείδηση των κινδύνων και του κόστους της στρατιωτικής επιχείρησης, είμαστε φυσικά επιφυλακτικοί απέναντι στη χρήση στρατιωτικής βίας για την επίλυση διεθνών προβλημάτων. Αλλά, όταν τα συμφέροντα και οι αξίες μας απειλούνται, έχουμε την ευθύνη να αναλάβουμε δράση» συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα υπέρβασης της εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την επιδίωξη της ανατροπής του λίβυου ηγέτη με τη χρήση στρατιωτικής βίας.

«Είναι βέβαιο ότι η Λιβύη και ο υπόλοιπος κόσμος θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση εάν ο Καντάφι δεν βρισκόταν πλέον στην εξουσία… Αλλά η διεύρυνση της αποστολής μας, για να περιλάβουμε τον στόχο της αλλαγής καθεστώτος, θα ήταν σφάλμα» είπε, υπενθυμίζοντας το προηγούμενο της εισβολής στο Ιράκ: «Η μεταβολή του καθεστώτος εκεί πήρε οκτώ χρόνια, στοίχισε χιλιάδες ζωές Αμερικανών και Ιρακινών και περί τα 1.000 δισεκατομμύρια δολάρια. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό στη Λιβύη».