Επτά στους δέκα βρετανούς πολίτες φοβούνται ότι η στρατιωτική δράση στη Λιβύη μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ένα μακρόχρονο πόλεμο τύπου Ιράκ. Αυτό προκύπτει από μια νέα δημοσκόπηση στη Βρετανία που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, στην οποία σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες απάντησαν ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον δεν θα έπρεπε να επέμβει στρατιωτικά.

Η δημοσκόπηση της εταιρίας ComRes, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «The Independent», καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το 47% των πολιτών θεωρεί ότι η κυβέρνηση έσφαλλε, όταν αποφάσισε να εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές εναντίον των δυνάμεων του Καντάφι, ενώ το 43% των ερωτηθέντων εγκρίνει την απόφαση.

Δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, που είχε διεξαχθεί μόλις πριν από μια εβδομάδα, είχε καταδείξει αντίθετα πως το 43% των πολιτών διαφωνούσε με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Τα νέα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αυξάνεται η αντίθεση του λαού της Βρετανίας στη συμμετοχή της χώρας στη λιβυκή σύρραξη αυξάνεται.

Η δημοσκόπηση, που δημοσιεύεται σήμερα, καταδεικνύει πως το 71% όσων ερωτήθηκαν φοβούνται ότι η επέμβαση θα μπορούσε να παραταθεί επί μακρόν, παρά την επιμονή του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ότι η Λιβύη «δεν είναι άλλο ένα Ιράκ».

Οι απαντήσεις όσων ερωτήθηκαν είναι ανάλογες με τις πολιτικές τοποθετήσεις τους. Η πλειοψηφία (58%) των ψηφοφόρων των Συντηρητικών, του μεγαλύτερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, τάχθηκε υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης.

Ωστόσο, το ποσοστό ήταν 45% στις τάξεις των υποστηρικτών των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, του μικρότερου κόμματος της συμπολίτευσης, και 46% στις τάξεις των υποστηρικτών των Εργατικών.

Η έρευνα της ComRes έγινε με την μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε τυχαίο δείγμα 1.000 Βρετανών ψηφοφόρων μεταξύ 25ης Μαρτίου και 27ης Μαρτίου.