Κοντά, κάτασπρα μαλλιά, κοστούμι, γραβάτα: Ο Βίνφριντ Κρέτσμαρ ουδόλως ταυτίζεται με την κλασική εικόνα του «επαναστατημένου μαλλιαρού Πράσινου». Ο θριαμβευτής των εκλογών της Κυριακής στη Βάδη – Βυρτεμβέργη, ο ηγέτης που προαλείφεται ως ο πρώτος πρωθυπουργός των Πράσινων σε κρατίδιο της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, είναι εκ πρώτης όψεως συνηθισμένος «νοικοκύρης». «Είναι πιστός καθολικός, μέλος χορωδίας, και φυσιολάτρης» έγραψε εφημερίδα. «Ο Κρέτσμαρ είναι καινούργιο είδος Πράσινου ηγέτη: σεμνός, μετρημένος, συντηρητικός».

Παρά τη συντηρητικότητά του όμως, ο 62χρονος πρώην καθηγητής βιολογίας ισχυρίζεται ότι σκοπεύει να φέρει τα πάνω κάτω στο κρατίδιό του. Τα πρώτα μέτρα που σχεδιάζει ως πρωθυπουργός είναι:

* Το άμεσο κλείσιμο των δύο εκ των τριών πυρηνικών εγκαταστάσεων στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και η επίσπευση των διαδικασιών για το κλείσιμο της τρίτης. Ένα ηράκλειο εγχείρημα, αν ληφθεί υπόψη ότι το κρατίδιο προμηθεύεται το 50% της ηλεκτρικής του ενέργειας από τέτοιες εγκαταστάσεις (το ποσοστό συνολικά στη Γερμανία είναι 22%). «Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις απώλειες με ρεύμα από εναλλακτικές μορφές ενέργειας» λέει ο ίδιος. «Η προώθησή τους θα είναι το κεντρικό μας μέλημα».

* Η καθιέρωση του ολοήμερου «κοινού σχολείου», στο οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν τα παιδιά των κοινωνικά κατώτερων στρωμάτων, καθώς και των μεταναστών.

* Η προώθηση της συμμετοχής των πολιτών στην πολιτική ζωή του κρατιδίου, π.χ. με την κατοχύρωση του δημοψηφίσματος στο σύνταγμα του κρατιδίου και ως άμεση απόρροιά του.

* Η διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για την περαιτέρω κατασκευή, ή όχι, ενός γιγαντιαίου υπόγειου σιδηροδρομικού σταθμού στο κέντρο της πρωτεύουσας του κρατιδίου που φέρει το κωδικό όνομα «Στουτγάρδη 21». Εναντίον της κατασκευής είχαν ξεσηκωθεί τους τελευταίους μήνες και «οι πέτρες» στη Στουτγάρδη. Η μέχρι τώρα κυβέρνηση συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών – Ελεύθερων Δημοκρατών υπό τον χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό Στέφαν Μάπους προωθούσε απλόχερα το έργο, ενώ οι Πράσινοι είχαν ταχθεί υπέρ των «αντιφρονούντων».

Όμως η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος δεν θα είναι απλός περίπατος. Ήδη τώρα ο (Χριστιανοδημοκράτης) ομοσπονδιακός υπουργός Μεταφορών Πέτερ Ραμσάουερ απειλεί ότι σε περίπτωση προσωρινής διακοπής των κατασκευαστικών εργασιών θα «κόψει» και την παροχή άλλων σημαντικών κονδυλίων προς το κρατίδιο.

Ακόμα σοβαρότερο ρόλο παίζει το γεγονός ότι οι δύο εταίροι του μελλοντικού κυβερνητικού συνασπισμού, οι Πράσινοι και οι Σοσιαλδημοκράτες διαφωνούν για το έργο. Ο πρόεδρος των τελευταίων Νιλς Σμιτ είναι υπέρ της κατασκευής. Η σύγκρουση εντός της κυβέρνησης κατά την πορεία προς το δημοψήφισμα είναι λοιπόν προγραμματισμένη.

Αυτό δεν μειώνει βέβαια προς το παρόν το κλίμα ευφορίας στις τάξεις των Πράσινων, που ήταν οι μεγάλοι (και μοναδικοί) νικητές, όχι μόνο στις εκλογές της Βάδης – Βυρτεμβέργης, αλλά και σε εκείνες στο κρατίδιο Ρηνανία – Παλατινάτο, καθώς και στις δημοτικές εκλογές στο κρατίδιο της Έσσης.

Για τους Σοσιαλδημοκράτες, που έχασαν και στα τρία αυτά εκλογικά μέτωπα, η μοναδική παρηγοριά είναι το γεγονός ότι διατηρούν την πρωθυπουργία στη Ρηνανία – Παλατινάτο και ότι θα συμμετέχουν – αν και όχι ως συνήθως σε συνασπισμούς με τους Πράσινους, ως «αφεντικά», αλλά ως «σερβιτόροι» – στην κυβέρνηση της Βάδης – Βυρτεμβέργης.

Στο λεγόμενο «αστικό στρατόπεδο» αντιθέτως, η απελπισία περισσεύει. Στο Βερολίνο κυκλοφορούσαν τις πρωινές ώρες φήμες για ανασχηματισμό της κυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών – Ελεύθερων Δημοκρατών με πρώτο θύμα τον «γκαφατζή» φιλελεύθερο υπουργό Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έσπευσε όμως το απόγευμα να τις διαψεύσει.

Ανάλογα ζοφερή είναι η ατμόσφαιρα και στα κυβερνητικά κόμματα. Οι εικασίες ότι επίκειται «πατροκτονία» δίνουν και παίρνουν. Στο κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών, έλεγε αναλυτής, οι πατροκτόνοι εναντίον του «πατέρα-ηγέτη» Γκουίντο Βεστερβέλε είναι πολλοί – και το μόνο που μένει είναι ποιος θα τραβήξει πιο γρήγορα το μαχαίρι.

Στους Χριστιανοδημοκράτες ωστόσο, προσθέτει, η καγκελάριος δεν κινδυνεύει άμεσα. Κι αυτό, επειδή εκεί δεν υπάρχουν «Βρούτοι», δηλαδή υποψήφιοι διάδοχοί της. «Η Μέρκελ φρόντισε έγκαιρα να τους καθαρίσει» πρόσθετε. «Κι αυτό της εξασφαλίζει παράταση της ηγεσίας της, παρόλο που οι περισσότεροι βαρόνοι του κόμματος θα ήθελαν αμέσως να τη στείλουν σπίτι».