Ενα εκατομμύριο πρόσφυγες στην Ακτή του Ελεφαντοστού

Ο ΟΗΕ δημιούργησε ανεξάρτητη διεθνή επιτροπή έρευνας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά τις προεδρικές εκλογές στα τέλη Νοεμβρίου του 2010

Έως και ένα εκατομμύριο άνθρωποι υπολογίζεται ότι μπορεί να έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην Ακτή του Ελεφαντοστού, φοβούμενοι το ξέσπασμα ενός εμφυλίου πολέμου, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Επιτροπή έρευνας για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα δημιουργήσει ο ΟΗΕ, την ώρα που η Γαλλία ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας να ληφθούν κυρώσεις κατά του Λοράν Γκμπάγκμπο.

Η μετεκλογική κρίση στην Ακτή Ελεφαντοστού μεταξύ του απερχόμενου προέδρου Λοράν Γκμπάγκμπο που δεν εγκαταλείπει την εξουσία και του νεοεκλεγμένου και αναγνωρισμένου Αλασάν Ουαταρά έχει εξελιχθεί σε έντονη και βίαιη αντιπαράθεση μεταξύ των οπαδών τους με πολλούς νεκρούς και τη χώρα να βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης.

«Όλο και μεγαλύτερη ανασφάλεια επικρατεί στο Αμπιτζάν στην Ακτή Ελεφαντοστού και βλέπουμε μια αιφνίδια αύξηση των εκτοπισμών» δήλωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Μελίσα Φλέμινγκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.

«Ο μαζικός εκτοπισμός στο Αμπιτζάν και αλλού έχει πυροδοτηθεί από τους φόβους για έναν γενικευμένο πόλεμο» σημείωσε, λέγοντας ότι ένα εκατομμύριο άτομα ενδέχεται να έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Η εκτίμηση αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη από την προηγούμενη.

Την Παρασκευή, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αποφάσισε να δημιουργήσει μια ανεξάρτητη διεθνή επιτροπή έρευνας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν διαπραχθεί στην Ακτή Ελεφαντοστού από τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στα τέλη Νοεμβρίου του 2010.

Αλλά και η Γαλλία προωθεί ένα προσχέδιο απόφασης που θα επιβάλει στον απερχόμενο πρόεδρο Λοράν Γκμπάγκμπο και στους στενούς του συνεργάτες κυρώσεις.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μέσα στην επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο Γάλλος απεσταλμένος στον ΟΗΕ, Ζεράρ Αρόντ.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Λοράν Γκμπάγκμπο ανακοίνωσε ότι η βία συνιστά έναν «δρόμο χωρίς έξοδο» και κάλεσε εκ νέου για έναν διάλογο μεταξύ των αντίπαλων πλευρών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk