Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, έφτασε την Πέμπτη στο Ισραήλ, μία ημέρα μετά την βομβιστική επίθεση που έπληξε την Ιερουσαλήμ και ενώ η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι τεταμένη. Ισραηλινά αεροσκάφη να πλήττουν στόχους της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου προειδοποίησε με σκληρή απάντηση για την αποκατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή.

Η χθεσινή επίθεση περιπλέκει τις προσπάθειες του Γκέιτς να ασκήσει πιέσεις σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ηγέτες για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Υπενθυμίζεται ότι μία γυναίκα έχασε τη ζωή της και τουλάχιστον 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν από
βόμβα που εξερράγη την Τετάρτη κοντά σε στάση λεωφορείων σε εβραϊκή περιοχή της Ιερουσαλήμ.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, ο οποίος χαρακτήρισε την έκρηξη στην Ιερουσαλήμ ως μια «φρικτή τρομοκρατική επίθεση», αναμένεται να επωφεληθεί της επίσκεψής του για να συζητήσει θέματα περιφερειακής ασφάλειας, στα οποία θα περιλαμβάνεται και αυτό του Ιράν, αλλά και για να ζητήσει την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, οι οποίες έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο από τον Σεπτέμβριο του 2010.

Αναμένεται να συναντηθεί την Πέμπτη με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ, και τον Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες, ενώ την Παρασκευή θα έχει συναντήσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ.

Ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων πριν από το ταξίδι του Ρ.Γκέιτς ότι η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι το Ισραήλ χρειάζεται να προηγηθεί των εξελίξεων μετά το κύμα διαμαρτυριών στην περιοχή, προωθώντας τις ειρηνευτικές προσπάθειες με τους Παλαιστίνιους.

Με σκληρή απάντηση προειδοποιεί ο Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος ανέβαλε την επίσκεψή του στη Μόσχα εξαιτίας της επίθεσης, υποσχέθηκε να δράσει «σθεναρά και υπεύθυνα» για να αποκατασταθεί η ασφάλεια.

«Προσπαθούν να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητά μας, αλλά εμείς έχουμε σιδερένια θέληση να υπερασπιστούμε το κράτος και τους πολίτες του» ανέφερε ανακοίνωση του Νετανιάχου από το πρωθυπουργικό γραφείο.

«Από τότε που σχηματίστηκε αυτή η κυβέρνηση είχαμε μια ξεκάθαρη πολιτική ασφάλειας: μια άμεση και επιθετική απάντηση σε κάθε προσπάθεια να πληγούν Ισραηλινοί πολίτες» είπε.

«Θα δράσουμε σθεναρά, υπεύθυνα και με σύνεση, προκειμένου να διατηρήσουμε την ηρεμία και την ασφάλεια που έχει διατηρηθεί εδώ τα τελευταία δύο χρόνια» ανέφερε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίθεση της Τετάρτης ήταν η πρώτη σοβαρή επίθεση στην Ιερουσαλήμ εδώ και επτά χρόνια.

Το πρωί της Πέμπτης, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν στόχους της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, «απαντώντας» σε επιθέσεις με ρουκέτες κατά ισραηλινών πόλεων.

Τα ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν εγκαταστάσεις της Χαμάς και υπόγεια τούνελ στη Γάζα. Δεν υπήρξαν τραυματίες.