Αλλαγή ώρας: Μας επηρεάζει;

Η ώρα αλλάζει, η μέρα μεγαλώνει. Την Κυριακή στις 3.00 τα ξημερώματα πάμε τα ρολόγια μας μια ώρα μπροστά, ανοίγοντας έτσι την ημέρα αλλά χάνοντας μια ώρα ύπνο.

Ίσως αυτό που χάνουμε μοιάζει ασήμαντο μπροστά στις καλοκαιρινές μέρες που έρχονται αλλά σύμφωνα με ιατρικές έρευνες ο οργανισμός μας και πιο συγκεκριμένα το βιολογικό μας ρολόι δεν παίρνει… μπροστά τόσο εύκολα όσο το ρολόι της κουζίνας μας.

Πόσο -και πως- όμως μπορεί αυτή η μία ώρα –ή η μεγαλύτερη μέρα- να επηρεάσει τον οργανισμό μας;

Ο Dr. Xiaoyong Yang, βοηθός καθηγητή Συγκριτικής Ιατρικής, Κυτταρικής και Μοριακής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Γέιλ που μελετά τον τρόπο που το φως επηρεάζει τους καρδιακούς ρυθμούς και το μεταβολισμό μας, θεωρεί ότι οποιαδήποτε διαταραχή των ρυθμών αυτών μπορεί να προκαλέσει ένα φάσμα ασθενειών (διαβήτη, παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις, γήρανση κ.α).

Επίσης, ο Yong Zhu αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας στο Γέιλ που μελετά την σχέση μεταξύ καρδιακών ρυθμών και καρκίνου, υποστηρίζει σε σχετική έρευνά του ότι αυτή η μία ώρα αλλαγής, όταν αλλάζει το πρόγραμμα εργασίας ή ύπνου μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.

Ωστόσο και οι δύο συμφωνούν ότι η αλλαγή της ώρας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά μόνο εκείνους που υποφέρουν ήδη από παθήσεις όπως κατάθλιψη ή καρδιακά νοσήματα.

«Γενικά οι φυσιολογικοί άνθρωποι δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα. Σε δύο τρεις ημέρες ο οργανισμός προσαρμόζεται στην αλλαγή της ώρας αρκεί να μην διαταραχθεί σημαντικά το πρόγραμμα του ύπνου τους» προσθέτει ο Dr. Xiaoyong Yang.

Με άλλα λόγια προσπαθήστε να εξαλείψτε αυτή την διαφορά ώρας σταδιακά μετακινώντας το καθημερινό σας πρόγραμμά 15-20 λεπτά πιο νωρίς κάθε μέρα.

Και θυμηθείτε ότι το πιο βασικό είναι ο ύπνος. Γι’ αυτό δημιουργήσετε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να κοιμηθείτε καλά.

Διαβάστε εδώ πως μπορείτε να το πετύχετε και ανακαλύψτε έξι τρόπους που θα σας βοηθήσουν.

Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk