Το φάσμα της πολιτικής κρίσης στην Πορτογαλία (σήμερα διεξάγεται κρίσιμη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο) και της συνεπαγόμενης υπαγωγής της χώρας στο μηχανισμό αρωγής των υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης και οι δυσχέρειες που ανέκυψαν στην προσπάθεια ψύξης των αντιδραστήρων που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό στην Ιαπωνία επαναφέρουν την κατήφεια στις αγορές. Οι επενδυτές εγκαταλείπουν (συντεταγμένα όμως, όχι δηλαδή πανικόβλητοι) τις αγορές κεφαλαίων και εν γένει τις ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις και επιστρέφουν στα γνωστά καταφύγια των αγορών εμπορευμάτων και του ελβετικού φράγκου.

Το κλίμα είχε αλλάξει, άλλωστε, από χθες το απόγευμα στην Ευρώπη και στη Wall Street. Σήμερα οι ασιατικές αγορές έκλεισαν με απώλειες (το Τόκιο με πτώση 1,65%), ενώ οι ευρωπαϊκές άνοιξαν χαμηλότερα από τα χθεσινά επίπεδα κλεισίματος. Το ευρώ υποχωρεί ελαφρώς έναντι του δολαρίου στα 1,4182 δολάρια μπροστά στον κίνδυνο να καταψηφιστεί σήμερα από το πορτογαλικό Κοινοβούλιο το συμπληρωματικό πακέτο μέτρων σταθεροποίησης της οικονομίας, που προτείνει ο πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες, να πέσει η κυβέρνησή του και να γίνει η Πορτογαλία η τρίτη χώρα της ευρωζώνης μετά από την Ελλάδα και την Ιρλανδία που θα ανοίξει λογαριασμούς με την τρόικα.

Το γεν πήρε πάλι την ανιούσα – θεωρείται ασφαλές καταφύγιο ακόμη και σε περιπτώσεις που η πυρηνική απειλή αφορά την ίδια την Ιαπωνία… Το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύθηκε στα 114,88 γεν ανά ευρώ και στα 80,86 γεν ανά δολάριο. Τα επιτόκια των ομολόγων κυρίως των περιφερειακών κρατών της ευρωζώνης, όπως είναι της επίφοβης να καταλήξει στην αγκαλιά του ΔΝΤ Πορτογαλίας, αλλά και της Ιρλανδίας και της Ελλάδας που έχουν ήδη καταφύγει στη βοήθεια της τρόικας και δεν δανείζονται από τις αγορές, δέχονται πιέσεις.

Ανοδικές είναι και οι τάσεις στις αγορές πετρελαίου. Στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού (πρόκειται για συμβόλαια παράδοσης Μαΐου) είχε ενισχυθεί το πρωί 41 σεντς στα 105,38 δολάρια το βαρέλι, αλλά στη συνέχεια υποχώρησε στα 104,99 δολάρια το βαρέλι. Στο Λονδίνο η τιμή του Brent είχε φθάσει προς στιγμήν τα 116,40 δολάρια το βαρέλι, αλλά γρήγορα υποχώρησε κι αυτή στα 115,80 δολάρια το βαρέλι, 10 σεντς υψηλότερα από το επίπεδο στο οποίο είχε κλείσει χθες η αγορά. Τέλος, η τιμή του χρυσού ενισχυόταν σήμερα κατά 61 σεντς στα 1.428,26 δολάρια η ουγκιά.