Στην πορεία του πληθωρισμού παραμένει επικεντρωμένη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ξεκαθαρίζει ο επικεφαλής της Ζαν-Κλοντ Τρισέ, επιβεβαιώνοντας έτσι το ότι η Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκιά της παρά τις ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη που προκαλούν τα γεγονότα σε Ιαπωνία και Λιβύη. «Δεν έχει αλλάξει τίποτε από την περασμένη συνεδρίαση της ΕΚΤ» ανέφερε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, εκφράζοντας παρόμοιες δηλώσεις και αρκετών άλλων μελών του Συμβουλίου της Τράπεζας.

Στην περασμένη συνεδρίασή του στις 3 Μαρτίου, το ΔΣ της ΕΚΤ έδειξε ξεκάθαρα πως προτίθεται να ανεβάσει τα χαμηλά επιτόκιά της, με αρκετούς να θεωρούν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να αποφασιστεί ακόμη και στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση της 7ης Απριλίου.

Κάποιοι αναλυτές όμως εκτιμούσαν πως οι εξελίξεις στην Ιαπωνία αλλά και η επέμβαση στη Λιβύη μπορεί να καθυστερούσε την απόφαση της ΕΚΤ.

Τις αμφιβολίες αυτές διέλυσε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ τη Δευτέρα, λέγοντας στους ευρωβουλευτές πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παρουσιάζει αυξητικές τάσεις και δείχνοντας ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να στρέφει εκεί το βλέμμα της. Παρόμοιες δηλώσεις έκαναν και άλλα μέλη του Συμβουλίου, όπως ο Ιβ Μερς και η Γκέρτρουντ Τούμπελ-Γκούγκερελ.

Ο ίδιος ο Τρισέ δεν αναφέρθηκε ξεκάθαρα στην Ιαπωνία, αν και φάνηκε ότι αξιολογεί την καταστροφή στη χώρα ως χειρότερη από εκείνη του 1995, όταν ο τότε σεισμός είχε μεν εκατοντάδες θύματα αλλά, τελικά, ελάχιστη επίδραση στην παγκόσμια οικονομία.

Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ έχει μείνει στο 1% από το Μάιο του 2009, ως ένα από τα μέτρα της Ευρωζώνης εναντίον της ύφεσης.

Απείχε ξανά η ΕΚΤ από αγορά ομολόγων

Η ΕΚΤ παράλληλα δεν αγόρασε ούτε την περασμένη εβδομάδα κρατικά ομόλογα, συνεχίζοντας για τρίτη εβδομάδα την πρακτική αποχής από το πρόγραμμα αγοράς χρεογράφων που ξεκίνησε τον Μάιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα, το σύνολο των αγορών της ΕΚΤ από την αρχή του προγράμματος παρέμεινε σταθερό στα 77,5 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα της Τράπεζας, που στοχεύει στον να επαναφέρει την ομαλότητα στη δευτερογενή αγορά χρέους, είχε εξαρχής δημιουργήσει αντιδράσεις εντός του ΔΣ της.

Παράλληλα, στις διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες κατέχει κεντρική θέση το αν και πώς το EFSF ή το ESM θα μπορούν να τα ίδια, ή τα κράτη μέσω δανείων τους, να αγοράζουν κρατικά ομόλογα.

Η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ είναι, ωστόσο, ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα, και προς το παρόν η ΕΚΤ είναι το μόνο όργανο της ΕΕ που δικαιούται να παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά για να στηρίξει τα υπερχρεωμένα κράτη