Αν και μέχρι στιγμής η Τρίπολη διέψευδε ότι τα στρατεύματα τουκαθεστώτος μπήκαν στην Βεγγάζη, το λιβυκό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις δέχονται επίθεση από «συμμορίες της Αλ Κάιντα», όπως χαρακτήριζε ο Μουαμάρ Καντάφι τις δυνάμεις των ανταρτών, κοντά στην Βεγγάζη.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με μαρτυρίες, οι δυνάμεις του ηγέτη της Λιβύης είχαν ήδη αψηφήσει τις επιταγές της διεθνούς κοινότητας για εκεχειρία και σφυροκοπούσαν την Βεγγάζη, ένα από τα τελευταία σημαντικά προπύργια των ανταρτών, αναγκάζοντας τους να υποχωρήσουν.

Απειλές

Εν τω μεταξύο εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης Μούσα Ιμπραχίμ προειδοποίησε τις διεθνείς δυνάμεις ότι δεν έχουν το δικαίωμα να επέμβουν στη Λιβύη και ότι θα μετανιώσουν αν αναμειχθούν στις εσωτερικές της υποθέσεις.
Ο Καντάφι προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση της Δύσης κατά της Λιβύης θα είναι «πραγματική επίθεση».
«Είναι άδικο, αυτή είναι καθαρή επίθεση» ανέφερε σε επιστολή του προς τη Γαλλία, τη Βρετανία και τον ΟΗΕ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της λιβυκής κυβέρνησης, ο ηγέτης της Λιβύης σε χωριστή επιστολή του προς τις ΗΠΑ τονίζει ότι «ο ίδιος και ο λαός του είναι έτοιμοι να πεθάνουν για να υπερασπιστούν τη χώρα τους».

«Ντρίπλα» με εκεχειρία

Προσπαθώντας να αποφύγει μια στρατιωτική επέμβαση από τη Δύση, η κυβέρνηση του Καντάφι κήρυξε εκεχειρία το βράδυ της Παρασκευής, όμως σύμφωνα τόσο με ομάδες των ανταρτών όσο και με ανεξάρτητους παρατηρητές ειδησεογραφικών πρακτορείων, οι θέσεις των ανταρτών άρχισαν και πάλι να βομβαρδίζονται, πολύ μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας.

Πέρα από τους βομβαρδισμούς με όλμους και άλλα βαριά όπλα, και παρά την επιβολή απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών έριξαν το πρωί του Σαββάτου ένα πολεμικό αεροσκάφος που βομβάρδιζε τα περίχωρα της Βεγγάζης.

«Είδα το αεροπλάνο να κάνει ελιγμό, να βγαίνει από τα σύννεφα, να κατευθύνεται προς έναν προφανή στόχο και τότε χτυπήθηκε και πήρε φωτιά. ‘Άρχισε να κατευθύνεται ευθεία προς το έδαφος, αφήνοντας πίσω του μαύρο καπνό. Φαίνεται πως έκανε επίθεση στους στρατώνες των ανταρτών.», δήλωσε ο αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού Άνγκους ΜακΣουάν του πρακτορείου Reuters.

Πού είναι η βοήθεια;

«Οι δυνάμεις του Καντάφι μπήκαν στη Βεγγάζη από τα δυτικά. Πού είναι οι δυτικές δυνάμεις; Είχαν πει ότι θα μπορούσαν να χτυπήσουν εντός λίγων ωρών.», δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των αντικυβερνητικών δυνάμεων Χαλίντ Αλ Σαγιέντ.

Μάλιστα, ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου των ανταρτών έκανε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να ενεργήσει γρήγορα ώστε να προστατευτούν οι πολίτες της Λιβύης από το σφυροκόπημα των κυβερνητικών δυνάμεων.

«Τώρα μας βομβαρδίζει το πυροβολικό και ρουκέτες πέφτουν σε κάθε συνοικία της Βεγγάζης. Η διεθνής κοινότητα αργεί να παρέμβει και σήμερα θα επέλθει καταστροφή στη Βεγγάζη αν δεν εφαρμόσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κάνουμε έκκλησης στη διεθνή κοινότητα, σε όλο τον ελεύθερο κόσμο να σταματήσει αυτούς τους τύραννους από το να εξοντώνουν πολίτες.», είπε στο Al Jazeera ο Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ.

«Τα πάντα είναι έτοιμα για δράση, αλλά τώρα η απόφαση είναι πολιτική», δήλωσε γαλλική κυβερνητική πηγή, λίγες ώρες πριν την σύγκληση ειδικού διεθνούς συμβουλίου με στόχο τη συζήτηση περί στρατιωτικής παρέμβασης.