Είκοσι δύο άμεσα υλοποιήσιμες και βραχυπρόθεσμες προτάσεις έχουν ήδη κατατεθεί στο φόρουμ για την Ψηφιακή Ελλάδα 2020, έπειτα από μήνες διαβουλεύσεων και επεξεργασίας. Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), οι εν λόγω δράσεις έχουν ως στόχο «να κινητοποιήσουν τους εμπλεκόμενους φορείς προς την κατεύθυνση που θέτει το ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη (Digital Agenta 2020) και να θέσουν τις βάσεις για μεσοπρόθεσμες δράσεις που συμβάλλουν στην εναρμόνιση της χώρας με τους στόχους του ψηφιακού θεματολογίου για την Ευρώπη».

Οι κατευθύνσεις των δράσεων είναι επτά και αφορούν την e-επιχειρηματικότητα, την Παιδεία, την Ερευνα και την Τεχνολογία, τα Δίκτυα Πρόσβασης Νέας Γενιάς, το Ψηφιακό Χάσμα, την Εμπιστοσύνη και την Ασφάλεια, την Κοινωνία και τη Δημόσια Διοίκηση και το Ελεύθερο ή Ανοιχτό Λογισμικό και τη Διαλειτουργικότητα.

Ειδικότερα, οι προτάσεις είναι οι εξής:

e-Επιχειρηματικότητα: Ολοκλήρωση της θεσμοθέτησης και εφαρμογής του ηλεκτρονικού τιμολογίου και δημιουργία και προώθηση πλατφόρμας – σημείου αναφοράς για την ψηφιακή οικονομία και την επιχειρηματικότητα.

Παιδεία, Ερευνα και Τεχνολογία: Ανοικτή πρόσβαση (OpenAccess) στα ερευνητικά, επιστημονικά και εκπαιδευτικά αποτελέσματα που παράγονται με δημόσια χρηματοδότηση, καλλιέργεια του μοντέλου συνεργατικής ανάπτυξης, όπως το ελεύθερο λογισμικό ανοιχτού κώδικα ή η Wikipedia από μικρή ηλικία και ενίσχυση της χρήσης των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στα σχολεία.

Δίκτυα Πρόσβασης Νέας Γενιάς: Ανάπτυξη σύγχρονων ψηφιακών υποδομών με επιδότηση του τερματικού εξοπλισμού για τον καταναλωτή, αξιοποίηση των γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών (GIS) και πιλοτική εγκατάσταση σύγχρονων δικτύων Fiber to the Home (FTTH).

Ψηφιακό Χάσμα: Δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού, χρήση ψηφιακών μέσων στις δημοτικές και κοινωνικές υπηρεσίες, πιλοτική «επιστράτευση» μη κυβερνητικών οργανώσεων σε δράσεις διάχυσης των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας σε κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες και χρήση ψηφιακών μέσων για την διαχείριση των παραπόνων των πολιτών από τις κρατικές υπηρεσίες.

Εμπιστοσύνη και Ασφάλεια: Είσοδος της πληροφοριακής ασφάλειας στα σχολεία, εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών και δημιουργία μίας πανελλαδικής Ομάδας Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών σε Υπολογιστές (Computer Emergency Response Team – CERT), αντίστοιχη με αυτές που υπάρχουν στο εξωτερικό.

Κοινωνία και Δημόσια Διοίκηση: Προτεραιότητα στις διαδικτυακές υπηρεσίες («Gov Goes Online») για την επικοινωνία τόσο μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών όσο και ανάμεσα στο κράτος και τους πολίτες, δημιουργία κέντρου προσομοίωσης επιχειρησιακών διαδικασιών για φορείς, πολίτες και επιχειρήσεις, παροχή κινήτρων για την υιοθέτηση των ηλεκτρικών πληρωμών και θεσμοθέτηση του Εθνικού Πλαισίου Διαλειτουργικότητας στην Υγεία (ΕΠΔΥ).

Ελεύθερο/ Ανοιχτό Λογισμικό και Διαλειτουργικότητα: Δημιουργία ενός κεντρικού καταλόγου για τη συνάθροιση και ελεύθερη διάθεση δεδομένων της Δημόσιας Διοίκησης, ενιαία αδειοδότηση δεδομένων Δημόσιας Διοίκησης και ισότιμη μεταχείριση του ανοικτού και του κλειστού λογισμικού στις κρατικές προμήθειες λογισμικού.

Όλες οι προτάσεις θα παρουσιαστούν σε ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαρτίου στο Υπουργείο υποδομών.