«Εμφύλιος» στην Εκκλησία

«Εμφύλιος πόλεμος» έχει ξεσπάσει στην Εκκλησία της Ελλάδος μεταξύ των αυτοαποκαλούμενων ως παραδοσιακών Ορθοδόξων και των Ιεραρχών που μετέχουν στους διάλογους με τις άλλες Χριστιανικές Εκκλησίες. Η μάχη έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που ορισμένοι πιστοί υπέγραψαν «Δήλωση Ομολογίας και Αποτειχίσεως» όπου μεταξύ άλλων προειδοποιούν τους Ιεράρχες «ότι για να παραμείνουμε στην Ορθόδοξη Αλήθεια και Πίστη, θα απέχουμε από εκκλησιαστικές πράξεις και μυστήρια που τελούνται από ιερωμένους και κοινωνούν και μνημονεύουν αιρετικούς και αιρετίζοντες επισκόπους και θα αναζητούμε επισκόπους και ιερείς που δεν τους μνημονεύουν και αποκηρύσσουν τον Οικουμενισμό».

«Αντάρτικο»

Η «Δήλωση Ομολογίας και Αποτειχίσεως» αποτελεί μόνον μια από τις κινήσεις των νεοσυντηρητικών ομάδων που τα τελευταία χρόνια εκφράζουν με τον πλέον ηχηρό τρόπο τις απόψεις και τις θέσεις τους μέσω του Διαδικτύου. Σύμφωνα με πληροφορίες σχεδόν σ όλη την χώρα διεξάγεται ένα «αντάρτικο» κατά των Ιεραρχών που εκφράζουν διαφορετική θέση από τις δικές τους απόψεις και ενδεικτικό του κλίματος που τείνει να κυριαρχήσει είναι τα όσα λέγεται ότι εκτυλίχθηκαν σε Ναό της Θεσσαλονίκης όπου γνωστός κληρικός, αφού αναθεμάτισε τον Πάπα και προέτρεψε τους πιστούς να τον ακολουθήσουν στη συνέχεια στηλίτευσε τη στάση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος που διεξάγουν διάλογους με τους Ρωμαιοκαθολικούς και τους υπολοίπους χριστιανούς καθώς και για την συμμετοχή τους στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών.

Ξαναχτυπά ο Πειραιώς

Δύο ιεράρχες οι Μητροπολίτες Πειραιώς κ. Σεραφείμ και Κυθήρων κ. Σεραφείμ με τοποθετήσεις τους τα περασμένα εικοσιτετράωρα ενίσχυσαν την ένταση. Ο Μητροπολίτης Πειραιώς ζήτησε την αποχώρηση της Εκκλησίας της Ελλάδος από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και σύμφωνα με πληροφορίες κατάφερε με τις τοποθετήσεις του στην συνεδρίαση της 12μελούς Ιεράς Συνόδου, το πρωί της Δευτέρας, να προκαλέσει έντονες συζητήσεις για το ενδεχόμενο συνέχισης της συμμετοχής της Εκκλησίας της Ελλάδος στους διάλογους. Και το όλο ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου το πρωί της Τετάρτης όταν στην συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου θα συμμετάσχουν και τα μέλη της επιτροπής διορθοδόξων και διαχριστιανικών σχέσεων.

Την ίδια ώρα ο Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ με αφορμή την Κυριακή της Ορθοδοξίας δήλωνε μεταξύ άλλων: «Αυτή η παναίρεσις του Οικουμενισμού δρα σήμερα ανενόχλητα και εις τον Ορθόδοξο χώρο, αφού Ορθόδοξοι Επίσκοποι παραθεωρούντες το ακοινώνητον των Ορθοδόξων με τους ακοινώνητους, κατά τους Ιερούς Κανόνας, ετερόδοξους και αιρετικούς συμπροσεύχονται ενίοτε εν ώρα Θείας Λειτουργίας, ενδεδυμένοι τα αρχιερατικά των άμφια».

Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk