Περισσότερες από 60.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν στον κατασκευαστικό κλάδο μέσα σε ένα χρόνο, σύμφωνα με τις εργοληπτικές οργανώσεις της χώρας. Οι κατασκευαστές δηλώνουν ότι βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, λόγω του «δεν πληρώνω» του δημοσίου, του «ψαλιδίσματος» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, την καθυστέρησης στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ και της κατάργησης διαφόρων χρηματοδοτικών προγραμμάτων στις περιφέρειες.

Σε ψήφισμα τους, οι εργολήπτες ζητούν τη λήψη δίκαιων φορολογικών μέτρων (όπως η ρύθμιση του ΦΠΑ μη εξοφληθέντων τιμολογίων, ο συμψηφισμός χρεών κτλ), εξόφληση των εκτελεσθέντων έργων από το δημόσιο, την ενεργοποίηση και αύξηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, την ένταξη στο ΕΣΠΑ ανεξόφλητων έργων από άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα που έχουν καταστεί ανενεργά και την «επιβολή αποδοχής εκχώρησης εγκεκριμένων ανεξόφλητων λογαριασμών από τις τράπεζες».

Οι εργοληπτικές οργανώσεις, οι οποίες απείχαν χθες από τις δημοπρασίες, προειδοποιούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Μάλιστα, σε υπόμνημα που κατέθεσαν χθες στο υπουργείο Οικονομικών, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τον υφυπουργό Οικονομικών, κ. Δημ. Κουσελά, οι εργολήπτες κάνουν λόγο για «κραυγή απόγνωσης» και ζητούν την άμεση παρέμβαση της πολιτείας.