Σφοδρή επίθεση κατά του γενικού γραμματέα Καταναλωτή κ. Δ. Σπυράκου εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) κ.Γ. Κώτσαλος, εξ αφορμής της προσπάθειας που καταβάλει ο πρώτος να περιορίσει τις «ανεξέλεγκτες αυξήσεις» των τιμολογίων των ασφαλιστικών προγραμμάτων υγείας.

Την ίδια περίοδο που ο ένας στους τέσσερις κατόχους παλαιών ασφαλιστικών προγραμμάτων ζωής το ρευστοποίησε για να αντιμετωπίσει τρέχουσες βιοτικές ανάγκες. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στη διάρκεια του 2010 η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων της ελληνικής αγοράς μειώθηκε κατά 1,8% και διαμορφώθηκε στα 5,25 δισ. ευρώ, έναντι 5,34 δισ. ευρώ το 2009.

Από την πλευρά της η Interamerican στη διάρκεια του 2010 παρουσίασε μείωση της παραγωγής κατά 3,2% κι η παραγωγή ασφαλίστρων της ανήλθε στα 486 εκατ. ευρώ, αν και διατήρησε την δεύτερη θέση στην αγορά, ενώ οι ζημίες της διαμορφώθηκαν στα 28,6 εκατ. ευρώ – παρά το γεγονός ότι είχε λειτουργικά κέρδη 12,1 εκατ. ευρώ. Πάντως το περιθώριο φερεγγυότητας ανέρχεται στο 189%.

Ειδικότερα σε συνέντευξη τύπου ο κ.Κώτσαλος, διευθύνων σύμβουλος της Interamerican και πρόεδρος της ΕΑΕΕ επιτέθηκε με σφοδρό τρόπο στο γενικό γραμματέα Καταναλωτή, λέγοντας μεταξύ των άλλων ότι «δεν νομιμοποιείτραι να νομοθετεί», αμφισβήτησε «την υλοποίηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών», χαρακτήρισε τις πρωτοβουλίες του κ.Σπυράκου ως «αστεία κατάσταση», πως «δεν υπάρχει σοβαρότητα» και την προσπάθεια του κ.Σπυράκου να περιορίσει τις «ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις» των προγραμμάτων υγείας ως «θέμα που κρύβει συστημικό κίνδυνο». και γι΄αυτό τον λόγο είπε πως σκοπεύει να ζητήσει την συνδρομή της Τραπέζης της Ελλάδος «για να καταλαβαίνει από αριθμούς και θα πάρει θέση σ΄ολα αυτά τα θέματα».

Αναφορικά με την ως τώρα αποτυχούσα προσπάθεια της ΕΑΕΕ να πείσει την κυβέρνηση για την νομοθετική κατοχύρωση των επαγγελματικών ταμείων από τις ασφαλιστικές εταιρείες, ο κ.Κώτσαλος είπε ότι η Ενωση σκοπεύει να αλλάξει στρατηγική και να συστρατευθεί με τον ΣΕΒ, προκειμένου να έχει αποτέλεσμα.