Κλείσατε εισιτήριο, προσγειώνεστε στο διεθνές αεροδρόμιο του Τόκιο, μαζί με τα ιαπωνικά γιεν παραλαμβάνετε και ένα φυλλάδιο προφύλαξης σε περίπτωση σεισμού. Στο δωμάτιο του ξενοδοχείου μαζί με τα φακελάκια τσαγιού, καφέ και το boiler βρίσκετε έναν φακό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Τα σενάρια καταστροφολογίας περνούν από μπροστά σας σαν διεστραμμένη καρτ ποστάλ, ωστόσο παραμένετε ψύχραιμος.

Πράγματι, οι πιθανότητες είναι ελάχιστες. Το μέγεθος των πιθανών απωλειών εξαρτάται και από τη φύση του ίδιου του κινδύνου, που μπορεί να κυμαίνεται από ένα μικρό χτύπημα κεραυνού, το οποίο απειλεί μία πολύ μικρή περιοχή, έως έναν σεισμό, ένα τσουνάμι και ένα πυρηνικό ατύχημα με ανθρώπινες απώλειες και περιβαλλοντικές καταστροφές. Τι συμβαίνει λοιπόν όταν ο διάολος βρεθεί με πατερίτσες και εσείς στη μέση μιας φυσικής καταστροφής βιβλικών διαστάσεων; Παρουσιάζουμε τέσσερα βιβλία – οδηγούς επιβίωσης σε συνθήκες που θυμίζουν το σκηνές από την ταινία «Μετά την επόμενη μέρα».

Κατακλυσμικά γεγονότα μπορούν να πλήξουν πόλεις και ανθρώπους που βρίσκονται σε λήθαργο κάθε χρόνο. Όταν φτάσει η ώρα μιας αναγκαστικής εκκένωσης περιοχής ή ενός μη αναστρέψιμου φυσικού ατυχήματος η ετοιμότητα είναι ο ουσιαστικός παράγοντας που κάνει τη διαφορά ή αλλιώς «η καταστροφή προκύπτει όταν οι κίνδυνοι συναντούν αδυναμία».

Με τον παραπάνω συλλογισμό κατά νου ο συγγραφέας του «Bug Out» («Πάρε πόδι»), Σκοτ Γουίλιαμς, δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου να καταστρώσετε ένα τέλειο σχέδιο απόδρασης, να ετοιμάσετε το κατάλληλο σακίδιο για τις πρώτες 72 ώρες μετά την καταστροφή και να βρείτε φαγητό, νερό και άλλα απαραίτητα εκτός πολιτισμού. Πλημμύρες, πανδημίες, σεισμοί, χιονοθύελλες, τσουνάμι, πυρκαγιές είναι μερικά από τα παραδείγματα που δίνει παραστατικά ο συγγραφέας.

Όση σημασία έχει η σωστή πληροφόρηση και προετοιμασία άλλη τόση έχει η όψιμη ψυχοσύνθεση και το ακμαίο ηθικό σύμφωνα με τον ίδιο συγγραφέα Σκοτ Γουίλιαμς στο βιβλίο «Getting Out Alive: 13 Deadly Scenarios and How Others Survived» («Δραπετεύοντας Ζωντανός: Δεκατρία θανάσιμα σενάρια και πως κάποιοι επιβίωσαν»), που κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα. Δεκατρείς άνθρωποι αφηγούνται ιστορίες επιβίωσης κόντρα στις πιθανότητες, το πώς κατάφεραν δηλαδή να ξεγελάσουν το θάνατο χρησιμοποιώντας έξυπνες τακτικές και πάνω από όλα κρατώντας την ψυχραιμία τους υπό άθλιες συνθήκες. Τρεις είναι οι βασικοί κανόνες: αποφυγή του πανικού, γνώση των προσωπικών δεξιοτήτων επιβίωσης και την αποφασιστικότητα ότι θα ξεφύγουμε ζωντανοί.

Το «How to survive a natural disaster» («Πώς να επιβιώσεις μια φυσική καταστροφή») του Α. Στιούαρτ πέρα από τις συμβουλές για την αντιμετώπιση κάθε τύπου πανωλεθρίας: σεισμού, τυφώνα, πλημμύρα, ανεμοστρόβιλου, τσουνάμι, και έκρηξη ηφαιστείου, δίνει επιπλέον ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης αλλά και πως να εκπαιδεύσουμε και να προστατεύσουμε τα παιδιά και άλλα ευπαθή μέλη της οικογένειας.

Κατορθώσατε να γλιτώσετε από την παλίρροια μιας φυσικής καταστροφής χωρίς να σας παρασύρει αλλά βρίσκεσαι αποκλεισμένος σε μια περιοχή χωρίς ρεύμα, τροφή ή νερό. Εάν δεν είστε ο 83άχρονος Ινδός γιόγκι Πραλάντ Γιάνι που μπορεί να επιβιώνει χωρίς τροφή και νερό επί μήνες, το «Crisis Preparedness Handbook: A Comprehensive Guide to Home Storage and Physical Survival» («Εγχειρίδιο ετοιμότητας απέναντι στην κρίση: Ένας λεπτομερής οδηγός για την αποθήκευση στο σπίτι και σωματικής επιβίωσης») προσφέρει έναν ολοκληρωμένο οδηγό εμπλουτισμένο με εκατοντάδες λεπτομερείς λίστες και γραφήματα με τρόπους εύρεσης και αποθήκευσης τροφίμων.

Επιπλέον εξηγεί πως να χρησιμοποιήσεις προς όφελός σου μορφές εναλλακτικής ενέργειας, μεθόδους επιβίωσης σε περιοχές μολυσμένες από βιολογικά και χημικά απόβλητα αλλά και προετοιμασία για καταστροφικούς σεισμούς, πρώτες βοήθειες, και ορισμένα μαθήματα αυτοάμυνας.