Στις 15/3
ΜΟΥΣΙΚΗ
Ρεσιτάλ της Μούλοβα


Αφιερωμένο στις σονάτες για βιολί του Μπετόβεν είναι το ρεσιτάλ της διάσημης ρωσίδας βιολονίστριας Βικτόρια Μούλοβα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.Στο φορτεπιάνο συνοδεύει ο βραβευμένος πιανίστας Κρίστιαν Μπεζάουντενχάουτ. Η εμφάνιση της Μούλοβα εντάσσεται στη Σειρά Μεγάλοι Ερμηνευτές και θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη,15 Μαρτίου,στις 20.30,στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.

Ως τις 25/5
ΘΕΑΤΡΟ
«Φτωχοί και Αγιοι»


Τέσσερα διηγήματα του Παπαδιαμάντη, «Το Χριστόψωμο», «Η Σταχομαζώχτρα», «Η Ντελησυφέρω», «Ο Αμερικάνος» και «Ο πολιτισμός εις το χωρίον», συνθέτουν την παράσταση «Φτωχοί και Αγιοι» σε θεατρική διασκευή από τον Α.και τον Κ. Κούφαλη με κεντρικό άξονα το μητριαρχικό στοιχείο.Σκηνοθεσία Ανδρομάχη Χρυσομάλη. Παίζουν: Κωνσταντίνος Πασσάς, Χρήστος Τακτικός, Λεωνίδας Χρυσομάλης κ.ά. Παραστάσεις κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο (21.15) και κάθε Κυριακή (18.15),στη θεατρική σκηνή «Ζωή Λάσκαρη».

ΟΠΕΡΑ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
«Μαρία Στουάρντα» στο Μέγαρο

Η όπερα του Ντονιτσέτι «Μαρία Στουάρντα» παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη), στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας με τη Σκάλα του Μιλάνου. Τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Πιερ Λουίτζι Πίτσι. Ο Ρίτσαρντ Μπόνινγκ διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Τον ρόλο του τίτλου ερμηνεύει η Ιρίνα Λούνγκου. Στις 14, 16 και 18/3, στις 20.00.

Ντούο βιολοντσέλου και πιάνου

Εργα Μπετόβεν, Βέμπερν, Ντεμπισί και Σοστακόβιτς παρουσιάζουν η πιανίστρια Χαρά Ιακωβίδου και ο βιολοντσελίστας Αντριαν Μπρέντελ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο της σειράς «Μουσικές Βραδιές στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος». Στις 18/3, στις 20.30.

Για το Φεστιβάλ Αίγινας

Τραγούδια και άριες από όπερες τις οποίες η ίδια αγαπά ιδιαίτερα παρουσιάζει η καταξιωμένη υψίφωνος Τσέλια Κοστέα στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στις 19/3, στις 20.30. Στο πιάνο συνοδεύει ο Δημήτρης Γιάκας. Η βραδιά διοργανώνεται για την οικονομική ενίσχυση του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας το οποίο διευθύνει η πιανίστρια Ντόρα Μπακοπούλου.

ΘΕΑΤΡΟ
Η «Κραυγή» στην Πάτρα

Γραμμένο στα μέσα της δεκαετίας του ΄60, το έργο του Τενεσί Γουίλιαμς «Η κραυγή» πραγματεύεται τη σχέση δύο αδελφών που είναι ηθοποιοί και απομένουν μόνοι τους πριν από μια πρεμιέρα και χωρίς θίασο αποφασίζουν να αυτοσχεδιάσουν μπροστά στο κοινό, μπερδεύοντας τις αλήθειες της ζωής με τα ψέματα του θεάτρου. Με τον Αιμίλιο Χειλάκη και την Αθηνά Μαξίμου σε σκηνοθεσία της Ελλης Παπακωνσταντίνου. Από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Η πρεμιέρα θα δοθεί την Τετάρτη, στις 21.00, στο θέατρο Απόλλων της αχαϊκής πρωτεύουσας.

«Η κυρία Λώρα»

Βασισμένη στο «Ναι» της Μαργαρίτας Καραπάνου είναι η παράσταση «Η κυρία Λώρα» που ανεβαίνει από την Ιωάννα Κανελλοπούλου και την Αγγελική Καρυστινού στον χώρο πολιτισμού εculture (Μιλτιάδου 18, Μοναστηράκι). Πρόκειται για την ιστορία μιας μοναχικής συγγραφέως που ζει με τον σκύλο της και κάθε βράδυ υποδέχεται τους επισκέπτες-θεατές για να τους αφηγηθεί την ιστορία της. Από την Παρασκευή και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.30.

Ο «Μαυρογιαλούρος» στο ΚΘΒΕ

Η κωμωδία των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου «Υπάρχει και φιλότιμο» παρουσιάζεται από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κιουρτσίδη. Η διαχρονική κωμωδία που γνωρίσαμε μέσα από την ταινία με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα στον ρόλο του Μαυρογιαλούρου, παίζεται στο νέο Υπερώο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, με τον Κώστα Σαντά στον επώνυμο ρόλο.

«Αμλετ» από νέους

Από τη νεοσύστατη ομάδα «Τhe Ηelter Skelter Company» και σε σκηνοθεσία του Θανάση Παπακωνσταντίνου παρουσιάζεται το έργο του Σαίξπηρ «Αμλετ, ο πρίγκιπας της Δανίας», στη μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά. Ιδωμένη μέσα από τη ματιά μιας ασφυκτικής οικογενειακής γιορτής, η παράσταση διηγείται με τον δικό της τρόπο την τραγική ιστορία του πρίγκιπα της Δανίας. Παίζουν: Γιώργος Γεραρής, Μαρία Κορωνιώτη, Θ. Παπακωνσταντίνου, Ελίνα Ρίζου κ.ά. Στο Βlack Βox του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. Από την Παρασκευή και ως τις 16 Απριλίου, κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21.15.

Αυλαία στο «Ανεσις»

«Ο θάνατος και η κόρη» του Α. Ντόρφμαν που παίζεται στο θέατρο Ανεσις ολοκληρώνει τον κύκλο των παραστάσεών του στις 22 Μαρτίου. Με την Κατερίνα Λέχου, τον Αλέξανδρο Σταύρου και τον Μάνο Ζαχαράκο. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στη θεατρική σκηνή «Ανδρέας Βουτσινάς», στις 21.15.

Πρεμιέρα στο Αγγέλων Βήμα

«Η Life, το Style και οι εφτά νάνοι» είναι ο τίτλος του έργου που διαθέτει εφτά μονολόγους οι οποίοι και βασίζονται σε εφτά μύθους του σύγχρονου LifeStyle που αφορούν την καθημερινότητά μας. Σε μορφή stand-up comedy η παράσταση σε σκηνοθετική επιμέλεια Μιχάλη Ρέππα, φέρνει επί σκηνής τη Σοφία Μουτίδου μαζί με τον Νίκο Καρδώνη και τον πιανίστα Δημήτρη Αϊβαλιώτη. Στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα.

Ο Κώστας Καρράς μονολογεί

Με το «Ημερολόγιο ενός τρελού» του Νικολάι Γκόγκολ επιστρέφει στην αθηναϊκή σκηνή ο Κώστας Καρράς- με ένα έργο με το οποίο είχε γνωρίσει μεγάλη επιτυχία στο παρελθόν. Πρεμιέρα αύριο, στη β Δ Σκηνή του θεάτρου Ζίνα, στις 21.00. Παραστάσεις κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Reevaluation

Η πρώτη ατομική έκθεση της Στέλλας Βουλγαράκη-Βιοπούλου εγκαινιάζεται την Παρασκευή 18 Μαρτίου (ώρα 20.00
μ.μ.) στην γκαλερί Ιρις- Μαρίζα Φασιανού (Αντήνορος 12, τηλ. 210-7241580). Η δημιουργός δουλεύει σε αφηρημένη μεικτή τεχνική χρησιμοποιώντας στόκο και ακρυλικό χρώμα σε καμβά. Η έκθεση της καλλιτέχνιδας με τίτλο Reevaluation θα διαρκέσει ως τις 20 Απριλίου 2011.

«Τοπίο γυμνό»

«Τοπίο γυμνό» είναι ο τίτλος της έκθεσης ζωγραφικής του Θανάση Μακρή που ολοκληρώνεται στις 19/3 στην αίθουσα τέχνης «έκφρασηγιάννα γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9α, τηλ. 210-3607598). Ο ζωγράφος προσπαθεί να αναλύσει τα κοινά στοιχεία ή τις διαφορές που μπορεί να προκύπτουν από την αντιμετώπιση των δύο θεμάτων που τον απασχολούν εδώ και καιρό: τοπία και γυμνό.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
«Αμπελογραφία»

Το βιβλίο του Μ. Σταυρακάκη «Αμπελογραφία», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Τροπή», παρουσιάζεται στις 16/3 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Κωστής Παλαμάς», στις 19.00. Θα μιλήσουν ο ακαδημαϊκός Κώστας Κριμπάς, ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κ. Φεγγερός, η δρ χημικός-οινολόγος Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα, ο γεωπόνος-οινοποιός Χρήστος Κανελλακόπουλος και η αν. καθηγήτρια της ΑΣΚΤ Λεώνη Βιδάλη.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Το μυθιστόρημα του Βορρά

Ημερίδα με θέμα «Η μυθιστοριογραφία στη Θεσσαλονίκη κατά την τελευταία δεκαετία» διοργανώνει στις 17 Μαρτίου η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας της Σχολής Μωραΐτη στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48, τηλ. 210 6795.000, 210 3639.979). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Ρεμπέτικα στον Ιανό

Η μουσική παράσταση «Πειραιώτικα ρεμπέτικα» παρουσιάζεται στο cafe του βιβλιοπωλείου Ιανός (Σταδίου 24), στις 14/3. Πρόκειται για μια μουσική παράσταση με κλασικά πειραιώτικα ρεμπέτικα που γράφτηκαν στις δεκαετίες του ΄30 και του ΄40. Ερμηνεύουν ο Αγάθωνας και η Κατερίνα Τσιρίδου. Συμμετέχει στο τραγούδι ο Γιώργος Νινιός. Παρεμβαίνει ο ποιητής και εκδότης Γιώργος Χρονάς. Επιμέλεια- παρουσίαση Πάνος Σαββόπουλος. (Ωρα άφιξης 20.00.)

Αφιέρωμα στον Χατζιδάκι

Ο Νότης Μαυρουδής και η Αναστασία Μουτσάτσου συναντώνται κάθε Πέμπτη στη μουσική σκηνή του Ρυθμός Stage (Μαρίνου Αντύπα 38, Ηλιούπολη τηλ.: 210 9750060). Στην παράσταση κυριαρχούν αγαπημένα τραγούδια του Νότη Μαυρουδή και του Μάνου Χατζιδάκι διασκευασμένα για δύο κιθάρες, με τον μοναδικό τρόπο του Νότη Μαυρουδή και τη συμμετοχή στη δεύτερη κιθάρα του Γιώργου Τοσικιάν. Ωρα έναρξης 22.00.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ