Η ζωή της μοιάζει πραγματικά με μυθιστόρημα: παιδί μ΄εξαιρετικό μουσικό ταλέντο σε μια μικρή πόλη της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, ξεχώρισε πολύ νεαρή, διέφυγε με τρόπο κινηματογραφικό από την πατρίδα της για να εξελιχθεί, έκτοτε, σε λαμπερό αστέρι παραμένοντας σταθερά τολμηρή και ανήσυχη. Ο λόγος, για την σούπερ σταρ βιολονίστρια Βικτόρια Μούλοβα η οποία έρχεται για μια ακόμη φορά στην Ελλάδα και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για ένα ρεσιτάλ αποκλειστικά αφιερωμένο στις σονάτες για βιολί του Μπετόβεν.

Το ρεσιτάλ θα δοθεί στις 15/3 (στις 20.30, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης) και την Μούλοβα θα συνοδεύσει ο διακεκριμένος νεαρός πιανίστας Κρίστιαν Μπεζάουντενχαουτ.

Γεννημένη το 1959 στο Ζούκοφσκι, μια μικρή πόλη κοντά στη Μόσχα, η Μούλοβα άρχισε μαθήματα βιολιού στα τέσσερα μόλις χρόνια της, με την ενθάρρυνση των γονιών της οι οποίοι ήθελαν η κόρη τους να διακριθεί και να ξεχωρίσει. Στα εννιά της έγινε δεκτή στην Κεντρική Μουσική Σχολή της Μόσχας έχοντας αντιμετωπίσει με επιτυχία τον σκληρό ανταγωνισμό παιδιών τα οποία όχι μόνο ήταν ταλαντούχα αλλά είχαν και πολιτικές διασυνδέσεις. Το 1983 κι ενώ είχε ήδη κατακτήσει σημαντικά διεθνή βραβεία, η Μούλοβα κατάφερε ν΄αυτομολήσει στη Δύση. Η ιδέα την απασχολούσε καιρό προτού το τολμήσει: συγκεκριμένα, οργάνωνε τη φυγή της έναν ολόκληρο χρόνο νωρίτερα.

Κατάφερε να παραπλανήσει τις σοβιετικές αρχές εξασφαλίζοντας μια πρόσκληση για ρεσιτάλ στη Φινλανδία, πραγματοποίησε κανονικά την εμφάνιση και κατόπιν, μαζί με το σύντροφό της, διέσχισαν νύχτα τα σύνορα προς τη Σουηδία. Στη Στοκχόλμη ζήτησε πολιτικό άσυλο στην αμερικανική πρεσβεία και, ύστερα από μόλις τέσσερις ημέρες, βρέθηκε στην Ουάσινγκτον με αμερικανική βίζα.

Τα πρώτα χρόνια η Βικτόρια Μούλοβα έζησε στην Νέα Υόρκη αλλά γρήγορα αισθάνθηκε ότι οι «σειρήνες» της λαμπερής μεγαλούπολης θα την αποσπούσαν από την τέχνη της. Ετσι, αναζήτησε μια πιο ήσυχη πόλη: διάλεξε τη Βιέννη κι από εκεί άρχισε την καριέρα της ως διεθνής σολίστ. Εκτοτε, η Βικτόρια Μούλοβα εμφανίζεται σταθερά στα μεγαλύτερα κέντρα συναυλιών ανά τον κόσμο παρουσιάζοντας προγράμματα που συνδυάζουν την κλασική μουσική με την τζαζ, την έθνικ αλλά και το ροκ.