«Αλλάζουμε Παιδεία.

Αλλάζουμε την Ελλάδα», είπε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, δίνοντας τον τόνο στην σημερινή πρώτη συνεδρίαση του νεοσύστατου Συμβουλίου Δια Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση στο υπουργείο Παιδείας, την έναρξη των εργασιών του οποίου κήρυξε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου.

«Η Δια Βίου Μάθηση συνδέεται άμεσα με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και την προοπτική απασχόλησης γιατί παρέχει τη δυνατότητα έγκαιρης ανταπόκρισης στις ανάγκες της αγοράς εργασίας»

, σημείωσε η κυρία Διαμαντοπούλου, μιλώντας στα μέλη του Συμβουλίου και εξηγώντας τους με ποιον τρόπο θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος:

«Δίνοντας έμφαση στην αναβάθμιση των προσόντων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας και στη σύνδεση των παρεχόμενων προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Η πρόκληση δεν συνίσταται μόνο στη βελτίωση των δεξιοτήτων αλλά και στην αντιστοιχία των δεξιοτήτων με τις προσφερόμενες θέσεις απασχόλησης. Οι προγνώσεις για τη χώρα μας για τη δεκαετία 2010-2020 όσον αφορά την προσφορά και ζήτηση θέσεων εργασίας, δείχνουν αύξηση της ζήτησης σε επαγγέλματα μεσαίου και υψηλού μορφωτικού επιπέδου», σημείωσε η υπουργός Παιδείας.

370.000 νέες θέσεις εργασίας

Μετά το 2011 και μέχρι το 2020 αναμένεται να δημιουργηθούν γύρω στις 370.000 νέες θέσεις εργασίας, οι περισσότερες από τις οποίες θα είναι στις μεταφορές και διανομή αγαθών, στις επιχειρήσεις και στις υπηρεσίες, είπε η κυρία Διαμαντοπούλου.

Οπως ανέφερε «σε ζήτηση νέων θέσεων εργασίας, ο πιο γοργά αναπτυσσόμενος επαγγελματικός κλάδος σε βάθος δεκαετίας θα αφορά τεχνικούς και συναφή επαγγέλματα και εργαζόμενους στις πωλήσεις». Και σημείωσε: «Αυτό σημαίνει πως η χώρα τα αμέσως επόμενα χρόνια θα έχει ανάγκη από επαγγελματίες και τεχνίτες με τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση και με προσόντα μεσαίου επιπέδου».

Αναφερόμενη στην οικονομική κρίση και τη συγκύρια υπό την οποία προωθούνται τα προγράμματα της Δια Βίου Μάθησης η κυρία Διαμαντοπούλου παρατήρησε ότι η κρίση είναι πρωτίστως «κρίση πολιτική, κρίση αξιών και θεσμών».

Όπως είπε η Δια Βίου Μάθηση αφορά στο σύνολο των πολιτών μια και στοχεύει στον πυρήνα της δημοκρατίας, στη διαμόρφωση δηλαδή ενεργών και ενημερωμένων πολιτών.

Δυο δις για την Δια Βιου Μαθηση

«Η γκρίνια για το μνημόνιο στο υπουργείο Παιδείας εδώ και καιρό έχει λάβει τέλος»,

παρατήρησε η υπουργός Παιδείας, «γιατί έχουμε καταλάβει ένα πράγμα: Για να αλλάξει το Μέλλον της Ελλάδας, πέρα από αριθμούς και στατιστικά πρέπει να αλλάξουμε εμείς».

Η αναπληρωτής υπουργός Παιδείας κυρία Φώφη Γεννηματά, που χειρίζεται και τα θέματα Δια Βιου Μάθησης στην εκπαίδευση, ανακοίνωσε ότι θα δοθούν 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ για τα συγκεκριμένα θέματα, σε δομές και όχι σε μελέτες, όπως επισήμανε.

«Θέλουμε μια διαφορετική πορεία για τη χώρα,

όπου ο ρόλος της Παιδείας θα είναι καταλυτικός», δηλωσε η αναπληρώτρια υπουργός, σημειώνοντας: «Η Δια Βίου Μάθηση είναι ένα βασικό εργαλείο, μια διαδικασία που βελτιώνει τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες των πολιτών, διαμορφώνει την κουλτούρα και τον πολιτισμό μας, ενισχύει τις αρχές και τις αξίες μας».

Τα προγράμματα

Στο πλαίσιο των προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης προβλέπεται:

— Εκδοση επιταγών για σπουδές στην αρχική και συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση.

— Εισιτήριο για την απασχόληση. Οι νέοι απόφοιτοι λυκείου, πανεπιστημίου ΤΕΙ, ΙΕΚ, ΚΕΜΕ θα παρακολουθούν προγράμματα κατάρτισης και πρακτικής άσκησης που θα αναπτύσσουν από κοινού οι επιχειρήσεις και το Δίκτυο Δια Βίου Μάθησης.

— Ανάπτυξη δράσεων και προγράμματα Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού για την εκπαίδευση, την αρχική επαγγελματική κατάρτιση και την απασχόληση.

— Εφαρμογή του θεσμού του μέντορα για την υποστήριξη φοιτητών που πραγματοποιούν εργασίες σχετικές με θέματα επιχειρηματικότητας.

— Ανάπτυξη του θεσμού της χορηγίας δεξιοτήτων για την στήριξη πρωτοβουλιών εκκόλαψης επιχειρήσεων νέων επιστημόνων.

— Προτεραιότητα εισαγωγής στα δημόσια ΙΕΚ σε σπουδαστές με βάση κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.

— Δημιουργία ξενόγλωσσων προγραμμάτων στα ΙΕΚ για την προσέλκυση σπουδαστών από το εξωτερικό.

— Κατάρτιση ανέργων στην πράσινη ανάπτυξη και στον τουρισμό.

Ακόμη όσοι πολίτες επιθυμούν θα μπορούν να καταρτιστούν στα 160 κλειστά επαγγέλματα που ανοίγουν, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθούν και προγράμματα κατάρτισης για τους αιρετούς και τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλλικράτης».

Τα προγράμματα περιλαμβάνουν και δωρεάν μαθήματα εκπαίδευσης ενηλίκων σε ξένες γλώσσες, δεξιότητες πληροφορικής και βασικές αρχές οικονομικής διαχείρισης, ενώ μέσα απο τη Δια Βίου Μάθηση θα δοθούν και υποτροφίες σε φοιτητές του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου

Και ψηφιακά σχολεία

Ψηφιακά σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας προβλέπεται να δημιουργηθούν στο πλαίσιο των προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης. Ακόμη σχεδιάζονται προγράμματα για την ενίσχυση της γυναικείας αγροτικής επιχειρηματικότητας και θα επικαιροποιηθουν οι γνωσεις αποφοίτων ΑΕΙ και ΤΕΙ μέσα από βραχύβια προγράμματα επιμόρφωσης.

Η υφυπουργός Παιδείας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου, μιλώντας στη συνεδρίαση, σημείωσε ότι όλα αυτά σημαίνουν καταρχήν αλλαγή συμπεριφοράς και κουλτούρας, εξηγώντας ότι πρέπει να περάσουμε από το «σχολείο άβατο» σε ένα σχολείο «ανοιχτό στην κοινωνία».

«Εχουμε την ανάγκη τα σχολεία μας να συμμετάσχουν στην δια βίου μάθηση,

να ανατρέψουμε τον τρόπο διδασκαλίας από καθέδρας. Μεγάλο πρόβλημα είναι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Μέχρι το 2013, όμως, θα έχουν επιμορφωθεί 100.000 δάσκαλοι και καθηγητές», σημείωσε η κυρία Χριστοφιλοπούλου.