Την πρώτη τους συνάντηση, μετά την τριμερή της Γενεύης, θα έχουν αύριο ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Ντερβίς Ερογλου.

Η συνάντηση γίνεται την ώρα που επικρατεί αναβρασμός στα κατεχόμενα με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν, να ζητεί να παραπεμμφθούν στη Δικαιοσύνη, οι «περιθωριακοί», όπως τους χαρακτήρισε, διαδηλωτές που διαμαρτυρήθηκαν στα κατεχόμενα για τις περικοπές στους μισθούς τους.

Η συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιείται στο πλαίσιο των συνομιλιών για λύση του κυπριακού και όπως ανέφερε ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ θα συζητηθεί η περαιτέρω πορεία των συνομιλιών.

Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να ενταντικοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις με επιπρόσθετες συναντήσεις κατά τις επόμενες εβδομάδες. Όπως «Το Βήμα» πληροφορείται, η Λευκωσία θα δώσει αυτή φορά σημασία στο εδαφικό, το οποίο θεωρεί κλειδί για τη λύση, τη στιγμή που η Τουρκία, επιχειρεί να αναθερμάνει το ενδιαφέρον της στις προενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Την ίδια ώρα ο Βρετανός υπουργός για θέματα Ευρώπης κ. Ντεϊβιντ Λίντιγκτον, δήλωσε ότι η λύση του κυπριακού πρέπει να προέλθει από την Κύπρο: «Θέλουμε να υπάρξει πολιτική διευθέτηση, ειρήνη και συμφιλίωση στο νησί, κάτι που θα είναι προς όφελος και της Βρετανίας, αλλά και της Ευρώπης», είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε: «Η διαδικασία επίλυσης του κυπριακού πρέπει να είναι κυπριακής ιδιοκτησίας».