Πολιτικές ευθύνες σε 12 πολιτικά πρόσωπα- επτά της ΝΔ και πέντε του ΠαΣοΚαποδίδει η κυβερνητική πλειοψηφία της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της Siemens, ενώ σε μια κίνηση αντιπερισπασμού η ΝΔ στις δικές της προτάσεις, οι οποίες αφορούν μόνο πρώην υπουργούς του ΠαΣοΚ, ενέταξε και το όνομα του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου κ. Κ. Σημίτη με το σκεπτικό ότι «το σκάνδαλο είναι πράσινο» και «η ευθύνη του είναι αδιαμφισβήτητη».

Το σκληρό «πόκερ» που παίχθηκε ανάμεσα στους βουλευτές των δύο κομμάτων για το ποια ονόματα θα συμπεριλαμβάνονται στο πόρισμα της Επιτροπής- ίσως δοθεί στη δημοσιότητα τελικώς τη Δευτέρα- και για τα οποία θα ζητείται περαιτέρω έρευνα για το αν βαρύνονται ή όχι με τυχόν ποινικές ευθύνες, έλαβε δραματική έκταση και οι εντάσεις άγγιξαν «κόκκινο». Το ΠαΣοΚ, σε μια προσπάθεια διαχρονικού επιμερισμού πολιτικών ευθυνών, δεν δίστασε να εντάξει και δικούς του πρώην υπουργούς. Ετσι όσον αφορά το σκέλος του ΟΤΕ και των προγραμματικών συμβάσεων που συνήψε με τη Siemens, η πλειονότητα πρότεινε τους πρώην υπουργούς Μεταφορών και Επικοινωνιών του ΠαΣοΚ κκ. Αν. Μαντέλη , Χρ. Βερελή, καθώς και τους πρώην υπουργούς Εθνικής Οικονομίας κκ. Ι. Παπαντωνίου και Ν. Χριστοδουλάκη, όπως και τους «γαλάζιους» κκ. Γ. Αλογοσκούφη , υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών επί ΝΔ, και Μ. Λιάπη, υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Για το σύστημα ασφαλείας C4Ι το ΠαΣοΚ συμπεριέλαβε στην πρότασή του τους πρώην «γαλάζιους» υπουργούς Δημόσιας Τάξης κκ. Γ. Βουλγαράκη και Β. Πολύδωρα, τον υφυπουργό κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη , τον υπουργό Εσωτερικών και αρμόδιο για θέματα δημόσιας τάξης κ. Πρ. Παυλόπουλο , καθώς και τον «πράσινο» κ. Ι. Παπαντωνίου, ως πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας.

Για τον ΟΣΕ και τις προγραμματικές συμβάσεις που υπεγράφησαν με τη Siemens κατονομάζονται οι κκ. Χρ. Βερελής καιΜ. Λιάπης, ως αρμόδιοι υπουργοί Μεταφορών.

Για τα εξοπλιστικά προγράμματα (πύραυλοι Ρatriot κτλ.) προτείνεται για περαιτέρω έρευνα το όνομα του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Α. Τσοχατζόπουλου. Για τον τομέα αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού (ηλεκτρονικοί μεταφραστές) κατονομάζεται ο πρώην ΥΠΠΟ επί κυβερνήσεως Καραμανλή κ. Μ. Λιάπης.

Επίσης, με το ερώτημα της διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών του με την κατηγορία της «συγκάλυψης», κατονομάζεται ο κ. Γ. Αλογοσκούφης , ο οποίος υποβάθμισε την ανεξάρτητη αρχή κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος υπό τον κ. Γ. Ζορμπά. Με το ερώτημα της «συγκάλυψης» παραπέμπει και τον διάδοχο του κ. Αλογοσκούφη κ. Ι. Παπαθανασίου. Οπως σχολίαζαν κύκλοι του κυβερνώντος κόμματος, «το ΠαΣοΚ πρότεινε προς επιπλέον διερεύνηση έναν ευρύ αριθμό προσώπων, ώστε να μη μείνει καμία σκιά στον δημόσιο βίο», ενώ απαντώντας στις επικρίσεις για «συμψηφισμούς» και «παζάρι» σχολίαζαν ότι «οι βουλευτές του έπραξαν κατά συνείδηση, χωρίς άνωθεν γραμμή και κατεύθυνση». «Δεν υπήρξε καμία συναλλαγή, κανένα αλισβερίσι» δήλωναν.

Α πό την πλευρά της ΝΔ τα πρόσωπα που κατονομάζονται, χωρίς ωστόσο η αξιωματική αντιπολίτευση να θέτει θέμα σύστασης προανακριτικής επιτροπής, είναι των «πράσινων» κκ. Α. Τσοχατζόπουλου, Ι. Παπαντωνίου, Ν. Χριστοδουλάκη, Αν. Μαντέλη, Χρ. Βερελή, Κ. Σημίτη , καθώς και του νυν υπουργού κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, λόγω της συμμετοχής του στο παρελθόν στο ΔΣ του ΟΤΕ, και του κ. Ευ. Μαλέσιου , πρώην υφυπουργού Δημόσιας Τάξης, όσον αφορά την παραγγελία του C4Ι. Κύκλοι της ΝΔ σχολίαζαν ότι «η ουσία του σκανδάλου έγκειται στην πολιτική επιλογή του κ. Σημίτη να επιλέξει τις προγραμματικές συμφωνίες για τις προμήθειες του Δημοσίου» και ότι η ΝΔ «εκλήθη να υλοποιήσει τις ήδη υπογεγραμμένες από το ΠαΣοΚ συμβάσεις». Παρέχοντας πλήρη κάλυψη στα «γαλάζια» πρώην κυβερνητικά στελέχη που αναφέρει το πόρισμα του ΠαΣοΚ, η ΝΔ επισημαίνει ότι «ουδέν στοιχείο ενοχής προέκυψε για αυτούς», σημειώνοντας ωστόσο ότι «για να αποκατασταθεί η τιμή και η υπόληψή τους η ΝΔ δεν πρόκειται να παρεμποδίσει και για αυτούς οποιονδήποτε έλεγχο».

Το ΚΚΕ κατέθεσε δικό του πόρισμα αναδεικνύοντας τις «τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων ΠαΣοΚ και ΝΔ», στις οποίες αποδίδει πολιτικές ευθύνες για το σύνολο του σκανδάλου, και ζητεί σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για περαιτέρω διερεύνηση «όλων των εμπλεκομένων προσώπων που χειρίστηκαν τη σύναψη συμβάσεων, την εκτέλεσή τους και την παραλαβή των έργων».

Ο ΛΑΟΣ στο πόρισμά του φέρεται να κατονομάζει πέντε πολιτικά πρόσωπα: τους κκ. Κ. Σημίτη, Α. Τσοχατζόπουλο, Αν. Μαντέλη, καθώς και την πρώην υπουργό Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη (για τη διαφυγή του Χρ. Καραβέλα ), όπως και τον αδελφό της κ. Κυρ. Μητσοτάκη, ως παραλήπτη «δώρων» από τη Siemens. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τα δύο κόμματα για «συγκάλυψη» και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για τα πρόσωπα που θεωρεί ότι θα πρέπει να παραπεμφθούν σε προανακριτική.