Στο 35,7% έφτασε η ανεργία στους νέους το 3ο τρίμηνο του 2010,

επισημαίνει ο κ. Ανδρέας Στεφανίδης, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών και του Εκπαιδευτικού Συνδέσμου Αθηνών «Ο ΗΦΑΙΣΤΟΣ», τονίζοντας ότι μόνο οι νέες καινοτόμες εξωστρεφείς επιχειρήσεις είναι αυτές που ουσιαστικά θα ωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Σε τι βαθμό έχει επηρεαστεί η νεανική επιχειρηματικότητα από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα;

«Είναι πραγματικότητα ότι η νεανική επιχειρηματικότητα ποτέ δεν υποστηρίχθηκε στην χώρα μας ουσιαστικά μέχρι και σήμερα,

ώστε να μπορέσουν οι νέοι άνθρωποι να αποκτήσουν το δικαίωμα πραγματοποίησης της δημιουργικότητας τους σε μία βιώσιμη παραγωγική δραστηριότητα. Ιδιαίτερα σήμερα που βρισκόμαστε μέσα στην οικονομική κρίση το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι νέες καινοτόμες επιχειρήσεις που από την παντελής έλλειψη κεφαλαίων υψηλού ρίσκου ή τραπεζικού δανεισμού στα πρώτα στάδια εκκίνησης τους, δεν θα μπορέσουν ποτέ να δραστηριοποιηθούν στις διεθνείς αγορές. Οι νέες καινοτόμες εξωστρεφείς επιχειρήσεις είναι αυτές που ουσιαστικά θα ωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη στην χώρας μας και θα δημιουργήσουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας αναλογικά με το κεφάλαιο που θα τους επενδυθεί. Μόνο μέσα από την δημιουργία νέων επιχειρήσεων θα μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε το φαινόμενο της νεανικής ανεργίας η οποία το 3ο τρίμηνο του 2010 έφτασε το 35,7% (15-44 ετών) σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής».

Τι κινήσεις πρέπει να γίνουν για να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα;

«Αρχικά πρέπει να δημιουργήσουμε έναν διαφανή μηχανισμό που θα επιλέγει εκείνες τις επιχειρήσεις που κατέχουν το μεγαλύτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην καινοτομία του προϊόντος ή της υπηρεσίας τους για να μπορέσουν να «αντέξουν» στο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον. (πνευματικά δικαιώματα,

πατέντες, προϊόντα κατοχυρωμένης ονομασίας προέλευσης, κ.α.)

Σαν δεύτερο βήμα πρέπει να τοποθετήσουμε τις παραπάνω «επίλεκτες» επιχειρήσεις σε κατάλληλες δομές όπως αυτές των θερμοκοιτίδων νέων επιχειρήσεων ή Τεχνολογικών Πάρκων όπου με την συνεργασία των πανεπιστημίων θα βελτιώσουμε τα καινοτομικά τους πλεονεκτήματα και ταυτόχρονα θα τους παρέχουμε δικτύωση σε νέες υπερεθνικές αγορές.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να αποκτήσουν γρήγορα πελάτες κυρίως από τις περισσότερο ανεπτυγμένες αγορές του εξωτερικού.

Τρίτο και ουσιαστικό βήμα αποτελεί η άμεση διεθνοποίηση αυτών με επένδυση κεφαλαίων υψηλού ρίσκου μέσα από ιδιώτες επενδυτές (Business Angels),

εταιρίες επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture Capital), Ευρωπαϊκά και Εθνικά προγράμματα χρηματοδοτήσεων, προγράμματα εγγυοδοσίας, τραπεζικό δανεισμό, κ.α».

Ποιοι τομείς εμφανίζουν μεγαλύτερες αντοχές και ποιοι έχουν χτυπηθεί πολύ από την κρίση;

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα μέσα στην παρούσα κρίση αντιμετωπίζουν οι εμπορικές επιχειρήσεις.

Τα περιθώρια κέρδους τους συνεχώς μειώνονται, από τον συνεχή ανταγωνισμό των ξένων αλλά και εγχώριων πολυκαταστημάτων. Επιπλέον η έλλειψη ρευστότητας οδηγεί τις περισσότερες μικρές εμπορικές επιχειρήσεις στην παύση των εργασιών τους.

Οι επιχειρήσεις στους τομείς των υπηρεσιών,

της αγροτικής παραγωγής και της μέσης και υψηλής τεχνολογίας που δίνουν έμφαση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια δείχνουν να είναι αυτές που έχουν και την μεγαλύτερη ανθεκτικότητα διαχρονικά. Χωρίς όμως την άμεση και ουσιαστική στήριξη της διεθνοποίησης τους με κεφάλαια υψηλού ρίσκου ή τραπεζικό δανεισμό, δεν θα καταφέρουν ποτέ να μεγαλώσουν και να ανταγωνιστούν αντίστοιχες επιχειρήσεις της ευρωπαϊκής αλλά και της διεθνούς αγοράς».

Ποιος είναι ο στόχος του διαγωνισμού νεανικής επιχειρηματικότητας που διοργανώθηκε πρόσφατα;

«Ο διαγωνισμός νέων επιχειρηματικών ιδεών Smart Move που διοργανώθηκε από τον Εκπαιδευτικό Σύνδεσμο Αθηνών «Ο ΗΦΑΙΣΤΟΣ» με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς είχε ως στόχο την ανάδειξη της εφευρετικότητας των νέων ανθρώπων σαν τον βασικό μοχλό ανάπτυξης νέων καινοτόμων επιχειρήσεων με εξωστρεφή χαρακτηριστικά.

Στόχο μας αποτελεί η ανεύρεση κεφαλαίων υψηλού ρίσκου, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, για τις καλύτερες ιδέες του διαγωνισμού αλλά και η ταυτόχρονη υποστήριξη της ανάπτυξης τους στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά».