Το 2011 προβλέπεται ότι θα είναι για την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα από τα πιο δύσκολα χρόνια της ιστορίας της. Την προεδρία της θα έχουν διαδοχικά η Ουγγαρία και η Πολωνία, και οι δύο για πρώτη φορά και οι δύο από τις «νέες» χώρες-μέλη της ΕΕ που διακρίθηκαν για πολιτικές αντιλήψεις και απόψεις οι οποίες επηρεάζονται σοβαρά από συναισθηματικές παρορμήσεις και εθνικιστικές καταβολές, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κατά καιρούς προβλήματα συνεργασίας μέσα στην ΕΕ.

Έγινε γνωστό ότιήδη οι δύο χώρες συμφώνησαν–χωρίς να έχουν εξασφαλίσειτην συγκατάθεση των εταίρων τους–να συγκαλέσουν έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα μέσα Μαΐου στη Βουδαπέστη με θέμα την «διασφάλιση των κεκτημένων εν όψει προτάσεων» για (α) αναθεώρηση των γεωργικών επιδομάτων, (β) αλλαγές στα ποσοστά ευρωπαϊκής επιδότησηςτων μελετών για την ενέργεια και το περιβάλλον, (γ) ριζικές αλλαγές στον τρόπο επιβολής προστίμων σε χώρες-μέλη και (δ) τις αρμοδιότητες διοικητικών και άλλων οργάνων.

Η ΕΕ έχει επίσης να αντιμετωπίσει το 2011 το σοβαρό πρόβλημα της τελικής διατύπωσης των όσων κατ’ αρχήν αποφασίστηκαν στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ώστε το τελικό κείμενονα τεθεί υπ’ όψιν των εθνικών κοινοβουλίων τα οποία πρέπει να το επικυρώσουν εντός του 2012. Το θέμα των ομολόγων αναμένεται να επανέλθει και ίσως δημιουργηθούν προβλήματα επειδή τόσο η Ουγγαρία όσο και η Πολωνία-όπως και άλλες χώρες–το υποστηρίζουνενώ παραμένουν ισχυρές ακόμη οι αντιρρήσεις της Γερμανίας και της Βρετανίας.