Επί περίπου επτά χρόνια πριν από την τελευταία μεγάλη κρίση, τα εμπορεύματα είχαν βιώσει μια επταετή bull market (ανοδική αγορά), που οδήγησε τις τιμές τους στα ύψη, οι οποίες κατέρρευσαν το 2008, όταν κυριάρχησαν η «μεγάλη απομόχλευση» (μείωση των επενδύσεων με δανεικά) και η ύφεση.
Καθώς όμως το 2009 άρχισε να παγιώνεται η αντίληψη ότι το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης αποτελεί πλέον παρελθόν, τα πράγματα άλλαξαν και πάλι. Έτσι η αυξανόμενη ζήτηση για πρώτες ύλες από την Κίνα, η ανάγκη ορισμένων βιομηχανιών να επανακτήσουν τα αποθέματά τους και η αύξηση της διάθεσης για ανάληψη επενδυτικού ρίσκου συνέτειναν στην ανάκαμψή τους.
Στις αρχές του 2010 οι αναλυτές εκτιμούσαν πάλι ότι καθώς οι παρεμβάσεις των Αρχών είχαν εξαλείψει τα σενάρια καταστροφής, η εικόνα στα εμπορεύματα θα ήταν καλύτερη. Όταν όμως το β΄ τρίμηνο του έτους έκαναν την εμφάνισή τους η κρίση χρέους στην περιφέρεια της ευρωζώνης αλλά και οι φόβοι για το ενδεχόμενο μιας νέας επιβράδυνσης στην παγκόσμια οικονομία, πήραν και πάλι την κατιούσα.
Η πρόσφατη άνοδος στις αγορές εμπορευμάτων ξεκίνησε από έναν συνδυασμό δυσμενών καιρικών συνθηκών (στα αγροτικά εμπορεύματα), τις ανακοινώσεις της Fed για ποσοτική χαλάρωση, και την επακόλουθη -σε εκείνη την φάση- εξασθένιση του δολαρίου.
Όπως μάλιστα προβλέπουν, τα εμπορεύματα που συναρτώνται με την ανάπτυξη όπως το πετρέλαιο και τα κυκλικά μέταλλα, θα μπορούσαν να υπέρ-αποδώσουν, ενώ και οι ευρύτεροι δείκτες εμπορευμάτων αναμένεται να κινηθούν ψηλότερα, καθώς η παρούσα φάση του οικονομικού κύκλου ευνοεί ανοδικά τις τιμές των εμπορευμάτων. Οι προβλέψεις της Goldman Sachs για το τέλος του 2011, κάνουν λόγο μεταξύ άλλων, για άνοδο των τιμών του πετρελαίου στα 105 δολ/βαρέλι, του χρυσού στα 1690 δολ/ ουγκιά και του χαλκού στα 11.000 δολ/ τόνο.
Οι αναλυτές είναι πεπεισμένοι πως η ζήτηση για πρώτες ύλες θα συνεχιστεί και μέσα στο 2011, τα πολύτιμα μέταλλα θα ωφεληθούν, τα βιομηχανικά μέταλλα θα ακολουθήσουν, ενώ τα αγροτικά εμπορεύματα θα διατηρήσουν την ανοδική τους τάση. Παράλληλα μεταξύ άλλων την νέα χρονιά αναμένουν ικανοποιητικά κέρδη στο πετρέλαιο, τον χαλκό, τη σόγια και το λευκόχρυσο, ενώ συνολικά καθώς το ρίσκο της «διπλής ύφεσης» έχει σχεδόν εξαλειφθεί απο τις προβλέψεις των οικονομολόγων, ίσως η δεύτερη φάση ανόδου ορισμένων τουλάχιστον εμπορευμάτων να μην είναι και πολύ μακριά.
mantik@tovima.gr