• Αναζήτηση
 • Κίνα ή Wikileaks;

  Το διεθνές σύστημα σήμερα αντιμετωπίζει προκλήσεις από δύο νέες δυνάμεις: μία αναδυόμενη υπερδύναμη, την Κίνα, και μία αναδυόμενη ομάδα υπερ – εξουσιοδοτημένων μεμονωμένων ατόμων, όπως οι «WikiLeakers».

  Κίνα ή Wikileaks; | tovima.gr

  Το Βήμα, The New York Times

  Ο πρώην πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, Χοσέ Μαρία Φιγκέρες, έχει πει κάτι που μου αρέσει: «Δεν υπάρχει Πλανήτης Β» – γι’ αυτό καλύτερα να κάνουμε ένα Σχέδιο Α προκειμένου να διατηρήσουμε την ισορροπία του περιβάλλοντος. Αισθάνομαι το ίδιο για την Αμερική σήμερα. Δεν υπάρχει Αμερική Β, γι’ αυτό πρέπει να την κάνουμε να λειτουργήσει καλύτερα απ’ ό,τι λειτουργεί μέχρι στιγμής και όχι μόνο για το δικό μας συμφέρον. Όταν η Βρετανία έχασε τον ρόλο της ως παγκόσμια δύναμη σταθεροποίησης, η Αμερική ήταν εκεί για να τον αναλάβει. Παρά τις ατέλειες και τα λάθη μας, ο κόσμος έχει γίνει καλύτερος. Αν όμως η Αμερική αποδυναμωθεί και δεν μπορεί να πια να προβάλει την ισχύ της όπως έκανε, τα παιδιά σας δεν θα μεγαλώσουν απλά σε μία διαφορετική Αμερική. Θα μεγαλώσουν σε έναν διαφορετικό κόσμο. Δεν θα σας αρέσει αυτός που θα μαζεύει τα κομμάτια της διάλυσης. Απλά ρίξτε μία ματιά στις πρόσφατες επικεφαλίδες.

  Το διεθνές σύστημα σήμερα αντιμετωπίζει προκλήσεις από δύο νέες δυνάμεις: μία αναδυόμενη υπερδύναμη, την Κίνα, και μία αναδυόμενη ομάδα υπερ – εξουσιοδοτημένων μεμονωμένων ατόμων, όπως οι «WikiLeakers». Οι πρόσφατες ενέργειες της Κίνας με αφορμή τη βράβευση του αντιφρονούντα Λιου Σιαομπό με το Νομπέλ Ειρήνης, έδειξαν το πώς η οικονομική ισχύς του Πεκίνου μπορεί να εξουδετερώσει την επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών στο διεθνές σύστημα. Όσον αφορά τους μεμονωμένους μή κρατικούς δρώντες, άλλοι έχουν εποικοδομητική και άλλοι καταστροφική δράση. Διάβασα ορισμένες αποκαλύψεις της WikiLeaks και έμαθα σημαντικά πράγματα. Αλλά αυτές οι δημοσιοποιήσεις εγείρουν και σημαντικά ερωτήματα. Δεν θέλω να ζω σε μία χώρα η οποία πετάει στη φυλακή αυτούς που προβαίνουν σε αποκαλύψεις. Αυτό είναι η Κίνα. Αλλά επίσης δεν θέλω να ζω σε μία χώρα που οποιοσδήποτε έχει το δικαίωμα να δίνει στη δημοσιότητα όλες τις εσωτερικές επικοινωνίες μίας κυβέρνησης ή τράπεζας με τέτοιο τρόπο που να υπονομεύεται το δικαίωμα σε ιδιωτικές, εμπιστευτικές συνομιλίες. Αυτό είναι αναρχία. Υπάρχουν αναδυόμενες δυνάμεις. Ένας σταθερός κόσμος απαιτεί έξυπνες νομικές και τεχνολογικές απαντήσεις. Αυτή τη δουλειά δεν μπορεί να την κάνει άλλος εκτός από μία δυνατή Αμερική. Η εναλλακτική λύση στην αμερικανική ισχύ δεν είναι ένα αγαπησιάρικο πολυπολικό διεθνές σύστημα – μισό Σουηδία και μισό παράδεισος. Είναι μισό Κίνα και μισό μεμονωμένοι δρώντες. Η διαχείρισή του ποτέ δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Αλλά θα είναι πολύ πιο εύκολη με μία υγιή Αμερική, που θα ακολουθεί τις βασικές αξίες της, θα είναι αρκετά ισχυρή για να τις προβάλει και αρκετά επιτυχημένη ώστε οι υπόλοιποι να την ακολουθούν – με τη θέλησή τους.

  Γνώμες
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk