Με νομικούς ακροβατισμούς και παρουσία του (πρώην βουλευτή) κ. Ευ. Μπασιάκου, ενός εκ των τριών πρώην «γαλάζιων» υπουργών που παραπέμπονται στο Δικαστικό Συμβούλιο και ενδεχομένως στο Ειδικό Δικαστήριο με το αδίκημα της «κακουργηματικής απιστίας του άρθρου 390 του Ποινικού Κώδικα», οι βουλευτές της ΝΔ κκ. Κ. Τζαβάρας, Ν. Δένδιας, Ευρ. Στυλιανίδης και η κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ έδωσαν χθες συνέντευξη Τύπου στη Βουλή για να δηλώσουν ότι η ψηφοφορία για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου ήταν «εντελώς άκυρη και παράνομη» και ως εκ τούτου «δεν υπάρχει σχηματοποιημένη πλειοψηφία», ώστε να στηριχθεί η παραπομπή των κκ. Π. Δούκα, Αλ. Κοντού και του κ. Μπασιάκου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι «δεν έχει διαμορφωθεί νομίμως η πλειοψηφία» με την οποία παραπέμφθηκαν οι προαναφερθέντες πρώην «γαλάζιοι» υπουργοί, με το επιχείρημα ότι στο ψηφοδέλτιο έπρεπε να αναγράφεται το άρθρο 256 του Ποινικού Κώδικα καθ΄ ότι αφορά την απιστία περί την υπηρεσία και όχι το άρθρο 390 «που αφορά την κοινή απιστία», όπως ειπώθηκε.

Ετσι, η ΝΔ θεωρεί ότι η ψηφοφορία ήταν «παράνομη αφού αφορούσε άλλο αδίκημα» και με τον τρόπο που έγινε «παραπλανήθηκαν τα κόμματα της Αριστεράς» που συμμετείχαν στην ψηφοφορία- σε αντίθεση με τη ΝΔ που είχε αποχωρήσει από τη διαδικασία καταγγέλλοντας «σκευωρία»- και «υπεκλάπη η ψήφος τους». Λίγη ώρα αργότερα με δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ. Δρίτσας επισήμαινε ότι «όσα διατείνεται η ΝΔ για “υποκλοπή” ψήφου του ΣΥΡΙΖΑ και παραπλάνησή του δεν έχουν καμία βάση». «Εμείς ξέρουμε καλά τι ψηφίσαμε και γι΄ αυτό εγκαίρως, μόλις αντιληφθήκαμε την αντίφαση και την παρατυπία στα ψηφοδέλτια, κάναμε επίσημη δήλωση στην Ολομέλεια της Βουλής πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας αποσαφηνίζοντας το περιεχόμενο της ψήφου μας» τόνισε ο κ. Δρίτσας εξηγώντας ότι «διαφορετικά η ψήφος μας θα ήταν άκυρη ή θα υποχρεωνόμασταν να απόσχουμε από την ψηφοφορία, διευκολύνοντας όσους επιθυμούσαν να μην ασκηθεί δίωξη», δηλαδή τη ΝΔ.

Αλλά και ο κ. Αντ. Σκυλλάκος με δήλωσή του ξεκαθάρισε ότι για το ΚΚΕ «οι τρεις υπουργοί της ΝΔ έπρεπε να παραπεμφθούν στο Δικαστικό Συμβούλιο για τιςπράξεις που οι ίδιοι διέπραξαν και που συνιστούν το αδίκημα της απλής απιστίας του άρθρου 390 του ΠΚ». «Αυτό το νόημα είχε και η ψήφος που δώσαμε» συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Αναφερθείς στο θέμα που έχει εγείρει η ΝΔ ο επικεφαλής της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που διερεύνησε την υπόθεση κ. Δ. Τσιρώνης δήλωσε ότι και στο ψηφοδέλτιο όπως και στο πόρισμα «υπήρχε και η κοινή απιστία και η απιστία περί την υπηρεσία» και ως εκ τούτου «η ψηφοφορία έγινε κανονικά και δεν υφίσταται θέμα».