Εντεκα έγγραφα-φωτιά από τον μυστικό φάκελο Ράινχαρτ Σίκατσεκ προς τον άλλον ταμία του σκανδάλου Μάικλ Κουτσενρόιτερ, με στοιχεία από «μαύρες» πληρωμές στην Ελλάδα, για τη σύμβαση του ΟΤΕ 8002 στους δικαιούχους με το ψευδώνυμο Franz και Sousan (το οποίο εμφανίζεται πρώτη φορά) αλλά και την υπεράκτια Ρlacid Βlue παρέλαβαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις βουλευτές ( Βασιλική Τσόνογλου, Κ.Τζαβάρας και Αθ.Παφίλης ), που ταξίδεψαν στο Μόναχο την περασμένη Παρασκευή. Τα στοιχεία δίνουν νέα τροπή στην υπόθεση, αφού τα έγγραφα περιέχονται σε φάκελο που είχε παραδώσει ο Σίκατσεκ προς τον Κουτσενρόιτερ καθώς εξελίσσονταν οι «μαύρες» πληρωμές, με τη φράση: «Πάρ΄ τα στοιχεία και κράτησέ τα· θα σου χρειαστούν,κάτι σαν ασφάλεια ζωής…».

Ο περίφημος φάκελος, που φέρει τον κωδικό «στοιχείο 2», ανασύρθηκε από τα υπόγεια της Εισαγγελίας του Μονάχου με επιμονή των βουλευτών της Εξεταστικής προς την εισαγγελέα κυρία Μπόιμλερ, όταν άκουσαν και στο τρίτο ταξίδι τους στο Μόναχο τον Μάικλ Κουτσενρόιτερ, τον οποίον εξέταζαν ως μάρτυρα, να δηλώνει άγνοια ακόμη και για το πώς λειτουργούσαν τα «μαύρα ταμεία». Οι βουλευτές ομόφωνα αποφάσισαν να αποχωρήσουν και σε κλίμα έντασης άρχισαν να διαβάζουν στον κ. Κουτσενρόιτερ τις παλιότερες καταθέσεις του ιδίου και του Ρ. Σίκατσεκ. Οταν έφθασαν στο σημείο όπου αναφερόταν ο χαρακτηριστικός διάλογος, η κυρία Μπόιμλερ παρενέβη και μπροστά στον κίνδυνο να δημιουργηθεί διμερές επεισόδιο μεταξύ Εισαγγελίας και ελληνικής Βουλής κατέβασε υπάλληλό της στα υπόγεια της εισαγγελίας να βρει τον φάκελο τον οποίον ζητούσαν επίμονα οι Ελληνες.

Πράγματι έπειτα από έρευνα μιας ώρας αυτά τα στοιχεία, που περιέχονται σε 11 έγγραφα, έφθασαν στα χέρια τους. Ο Μ. Κουτσενρόιτερ, πάντως, ακόμη και μετά την επίδειξη των εγγράφων, αρνήθηκε ότι είχε ανοίξει τον φάκελο, ενώ δήλωνε άγνοια και για τις πληρωμές εκατομμυρίων μάρκων και ευρώ στη συνέχεια, οι οποίες κατευθύνονταν μέσω εταιρειών ή παρένθετων προσώπων στην Ελλάδα. Το ψευδώνυμο Franz, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αποδίδεται στον πρώην αντιπρόεδρο του ΟΤΕ κ. Γ.Σκαρπέλη ο οποίος είχε προφυλακισθεί για την υπόθεση τον Μάιο του 2009 και αποφυλακίσθηκε μήνες αργότερα. Η υπεράκτια εταιρεία Ρlacid Βlue από την άλλη πλευρά έχει ως δικαιούχο τον επιχειρηματία κ. Γ.Καλδή και το άνοιγμα του λογαριασμού της σε τράπεζα του Μονακό έχει αποκαλύψει και πληρωμές σε τρίτα πρόσωπα χρηματιστές, οι οποίοι έχουν δηλώσει άγνοια για την προέλευση των χρημάτων από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens.

Σύμφωνα με τις εξηγήσεις του κ. Καλδή στον εισαγγελέα, από το 2008, εκείνος δημιούργησε την εταιρεία για να διευκολύνει τον Μιχ.Χριστοφοράκο αλλά εκείνος, στην πρόσφατη κατάθεσή του στο Μόναχο προς τους έλληνες βουλευτές, αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή με μίζες και χορηγίες. Σύμφωνα με καταθέσεις Γερμανών, μέσω της Ρlacid Βlue και της άλλης υπεράκτιας εταιρείας με δικαιούχο τον Αλ.Λέτσα, διακινήθηκε το «μαύρο» πολιτικό χρήμα στη χώρα μας. Οι δύο επιχειρηματίες, που εμφανίζονται ως δικαιούχοι των εταιρειών, έχουν παντρευτεί δύο αδελφές από γνωστό επιχειρηματικό τζάκι, ενώ ο πατέρας του κ. Λέτσα ήταν επίσης, τη δεκαετία του ΄50, στο τιμόνι της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα! Τα στοιχεία που παραδόθηκαν στους έλληνες βουλευτές θα εξετασθούν με προσοχή όταν φθάσουν στη χώρα μας και ανακοινωθούν επίσημα στην Εξεταστική.

TΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ EΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ
Η Εξεταστική Επιτροπή μετά και την κατάθεση του Μιχάλη Χριστοφοράκου ενώπιον των οκτώ βουλευτών που ταξίδεψαν στο Μόναχο ολοκληρώνει τις εργασίες της.Φαίνεται ότι η πλειοψηφία- θα συναχθούν μάλλον περισσότερα από ένα πορίσματα – καταλήγει στην ανάγκη να συνεχισθεί η έρευνα και να συγκροτηθεί Προανακριτική Επιτροπή.Ολα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα δοθεί διμερής πολιτική λύση ΕλλάδοςΓερμανίας για την υπόθεση,η οποία θα οδηγήσει και σε παύση της έρευνας, τουλάχιστον για τους πολιτικούς.

Οι τρεις εφέτες ανακριτές που διερευνούν την υπόθεση ανέθεσαν σε πραγματογνώμονες την ακριβή καταγραφή της βλάβης του Δημοσίου από το σκάνδαλο,ενώ η έκθεση θα ολοκληρωθεί τουλάχιστον έπειτα από τέσσερις μήνες.Πρόσφατα παρελήφθησαν και οι λογαριασμοί του Χρ.Καραβέλα από τέσσερις τράπεζες της Ελβετίας,αφού οι λογαριασμοί του άνοιξαν με αποφάσεις των ελβετικών δικαστηρίων.Είναι χαρακτηριστικό ότι από αυτούς υπάρχουν ενδείξεις δωροδοκίας στελεχών μεγαλοοργανισμών,αλλά ποσά εκατομμυρίων ευρώ επαναπατρίσθηκαν στη χώρα μας τον Δεκέμβριο του 2004 από τον ίδιο τον Καραβέλα νόμιμα με τη νομοθεσία Αλογοσκούφη.Ο ίδιος είναι άφαντος,αλλά για τα μέλη της οικογενείας του εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

ΡΑΪΝΧΑΡΤ ΣΙΚΑΤΣΕΚ
«Ο Χριστοφοράκος πλήρωνε αρμοδίους στα υπουργεία»
Τι κατέθεσε στους έλληνες βουλευτές για το σύστημα δωροδοκιών ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens

Απόσπασμα της κατάθεσης Σίκατσεκ στους έλληνες βουλευτές

Και όμως ο Ράινχαρτ Σίκατσεκ περιέγραψε με λεπτομέρειες στους βουλευτές της Εξεταστικής Επιτροπής πώς λειτουργούσαν τα μαύρα ταμεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Παρ΄ ότι λίγες ημέρες μετά τα πήρε όλα πίσω, τότε επέμεινε ότι υπήρχε βιβλίο με ονόματα, λογαριασμούς και εμβάσματα ακόμη και προς έλληνες αποδέκτες. Το βιβλίο, όπως είπε, δεν βρέθηκε ποτέ! Οι πληρωμές γίνονταν μέσω εταιρειών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε ολόκληρο τον κόσμο- Ιταλία, Εκουαδόρ, Λιχτενστάιν και βεβαίως Νιγηρία.

Προσπάθησενα τα πάρει πίσω
«Το Βήμα» δημοσιεύει σήμερα μέρος της κατάθεσής του στις 26 Οκτωβρίου, πριν από την επιστολή της 1ης Νοεμβρίου προς την Εξεταστική με την οποία διαμαρτυρήθηκε ότι παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις του ενώπιον ελλήνων βουλευτών και ότι ουδέποτε μίλησε για «μαύρα» χρήματα που κατευθύνθηκαν στην Ελλάδα. Στην ερώτηση των βουλευτών για τη δημιουργία των μαύρων ταμείων, ο Σίκατσεκ απαντά επί λέξει: «Υπήρχε ένα σύστημα μαύρων ταμείωνγια ολόκληρο τον κόσμο και όχι μόνο για την Ελλάδα. Η ανάγκη δημιουργίας ενός καινούργιου συστήματος ήρθε μετά την έρευνα των ελβετικών αρχών στην Αυστρία και το ξέσπασμα του σκανδάλου στη Νιγηρία.Πήρα την άδεια ή από τον Μπενσάου ή τον Κουτσενρόιτερ,δεν θυμάμαι». Πώς η Siemens δικαιολογούσε στα βιβλία της τις «μαύρες πληρωμές»; «Τα χρήματα συγκεντρώνονταν μέσω γνωστών και επίσημων συμβολαίων παροχής συμβουλών σε ένα μαύρο ταμείο,οπότε μετά δεν υπήρχε περαιτέρω ανάγκη να δικαιολογούνται στα βιβλία». Ετηρείτο αρχείο με αυτές τις πληρωμές στην Ελλάδα; «Υπήρχε ένα βιβλίο, το οποίο μετά την απομάκρυνσή μου εξαφανίστηκε και δεν το βρήκε ούτε η γερμανική Εισαγγελία. Αυτό το βιβλίο δεν το τηρούσα εγώ και ουδέποτε ήταν στην κατοχή μου».

«Με το ελληνικό κράτος έχω ένα πρόβλημα» λέει επίσης. «Κάναμε συμβόλαιο με τον ΟΤΕ και άλλους Οργανισμούς και πληρώσαμε το 8%.Βρήκα αυτό το ποσοστό από τους προκατόχους μου και το μείωσα». «Γιατί δώσατε στον Μαυρίδη 2 εκατ.ευρώ και σε ποιους τα παρέδωσε;» ρωτούν οι έλληνες βουλευτές. «Ο Μαυρίδης απαιτούσε αυτό το 8%» απαντά. «Δεν ξέρω τι έκανε με αυτό.Υπήρχε πολύ παλαιά συμφωνία ότι οι ελληνικές κρατικές εταιρείες έπαιρναν 8%.Αυτή τη συμφωνία τη μείωσα,αλλά σε αυτό το πλαίσιο έστειλα τα 2 εκατομμύρια» . Οταν οι βουλευτές τον ρωτούν αν οι Χριστοφοράκος και Μαυρίδης κατονόμασαν ποτέ τους παραλήπτες των χρημάτων, ο Σίκατσεκ απαντά: «Κανένας δεν τους κατονόμασε και δεν με ενδιέφερε. Ο φάκελος με την εντολή πληρωμής πήγαινε στους Κουτσενρόιτερ και Μπενσάου και αυτοί μου τον έστελναν. Στον φάκελο δεν υπήρχε όνομα, αλλά ένα φύλλο με την τραπεζική σύνδεση». Οταν ερωτάται για ποσό 1,5 εκατ. ευρώ που έδωσε στον Χριστοφοράκο για το C4Ι, ο Σίκατσεκ ισχυρίζεται ότι «ήταν δική μου απόφαση έπειτα από κουβέντα με τον Χριστοφοράκο. Και αυτό διότι το απαίτησε. Ελεγε ότι έπρεπε να πληρώσει συγκεκριμένα πρόσωπα,αλλά δεν έχω ιδέα ποια. (…) Μου είπε ότι χρειάζεται ένα ποσό για να πληρώσει τους αρμόδιους στα διάφορα υπουργεία. Απ΄ ό,τι θυμάμαι, δεν μπορούσα να του δώσω 10 εκατ.ευρώ».

Πλήγμα αξιοπιστίας
«Η αξιοπιστία του έχει υποστεί βαρύ πλήγμα» σχολίασε ανώτατος δικαστικός λειτουργός αναφερόμενος και σε παλαιότερη κατάθεσή του ενώπιον των κκ. Παν. Αθανασίου και Ν. Ζαγοριανού , οι οποίοι επίσης είχαν ταξιδέψει στο Μόναχο. Τότε είχε κάνει λόγο για «βαλίτσες» γεμάτες χρήματα που μεταφέρονταν στη χώρα μας, επιμένοντας πάντα ότι δεν γνωρίζει τους τελικούς αποδέκτες! Παλιότερα είχε πει επίσης ότι έχει επισκεφτεί τη χώρα μας 30 φορές, κυρίως για διακοπές. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι έλληνες δικαστές τού είχαν υποσχεθεί ατιμωρησία για όσα αποκάλυπτε με την κατάθεσή του, γεγονός που οδήγησε τον πρόεδρο της Εξεταστικής κ. Σ.Βαλλυράκη να ζητήσει να εξεταστεί αν συντρέχει περίπτωση κατάχρησης εξουσίας από τους κκ. Αθανασίου και Ζαγοριανό!