«Καθημερινά όλοι μας κάνουμε μικροπαρανομίες, λέμε ένα “έλα μωρέ, δεν βαριέσαι”, αλλά αν τις αθροίσεις όλες μαζί, σου βγάζει σούμα 300 δισ. ευρώ». Αυτός είναι ο βασικός προβληματισμός της παράστασης «Τζάμπα Ελλάδα» που θα παρουσιάσει η δραστήρια ομάδα ΑbΟVo στο Ιδρυμα Κακογιάννη.

Χαρακτηρίζοντας τη νέα αυτή δουλειά τους «πολιτική κωμωδία», ο Γιάννης Σαρακατσάνης θεωρεί ότι κάτι τέτοιες ώρες το θέατρο αποτελεί εκτόνωση όχι μόνο για τους θεατές αλλά και για τους ίδιους τους ηθοποιούς: «Βλέπεις τόσα στραβά γύρω σου και κάπου πρέπει να τα πεις, αλλιώς θα εκραγείς!». Οσο για τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, ο ίδιος ψήφισε και δηλώνει εχθρός της αποχής: «Οταν δεν ψηφίζεις, είναι σαν να είσαι σε μια παρέα, να λες “πάμε όπου θέλετε, δεν με νοιάζει” και με το που θα φτάσετε να μη σου αρέσει και να γκρινιάζεις όλο το βράδυ. Μία φορά στα τέσσερα χρόνια πρέπει να εκφραστείς με μετρήσιμο τρόπο. Αν ψήφιζαν οι απέχοντες, ο Καρατζαφέρης θα έπαιρνε μικρότερο ποσοστό».

Στο διάλειμμα της παράστασης γιαγιούλες θα κερνούν το κοινό τυροπιτάκια, ενώ θα αναφωνούν «πού είναι ο Αντρέας; Πού είναι ο βασιλιάς; Αυτοί ήταν ηγέτες! ». Τόσο στο «Τζάμπα Ελλάδα» όσο και στην αληθινή ζωή, κολλημένοι σε ένα ατέρμονο… face control πολιτικών, οι Ελληνες χάνουν το δάσος εξαιτίας του δέντρου: «Κρίνουμε από τις φάτσες και όχι από τις πράξεις, με παλιακά κριτήρια, σε μια εποχή όπου όλα έχουν αλλάξει».

Α πό την παράσταση δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι… σκοτεινές δυνάμεις, που θέλουν την καταστροφή της Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας τη μανία καταδίωξης made in Greece: «Είμαστε ο καλύτερος λαός του κόσμου, γι΄ αυτό μας ζηλεύουν όλοι. Υστερα από 400 χρόνια σκλαβιάς, τι να μας κάνει το μνημόνιο;» . Πρόκειται για κάποιους μοχθηρούς τύπους που δηλώνουν ότι χειραγωγούν τους Ελληνες μέσω facebook αλλά και μέσω τηλεόρασης: «Χρησιμοποιούμε το σίριαλ “Το νησί” για να τους έχουμε του χεριού μας. Οσην ώρα αυτοί χαζεύουν τους λεπρούς στο χαζοκούτι, εμείς περνάμε νέους φόρους κάτω απ΄ τη μύτη τους». Το έργο τελειώνει με την έλευση του Μεσσία, ενός ηγέτη με στοιχεία Μπερλουσκόνι ο οποίος υπόσχεται να τους βολέψει όλους στο Δημόσιο. Ωσπου ένας κουμπούρας αστυνομικός κάνει ένα τραγικό λάθος που θα στοιχίσει τη ζωή όλων…

Και από το τζάμπα, στη χούντα, μέσα από το έργο του Γιάννη Καλαβριανού «Πάσχα», που θα παρουσιαστεί επίσης στο Ιδρυμα Κακογιάννη: ένα ζευγάρι στην Ελλάδα των 70s, μπουχτισμένο από τα ήθη και τα έθιμα του Πάσχα, αποφασίζει να μην πάει στο χωριό και να μείνει στο σπίτι. Για κακή του τύχη όμως θα δεχθεί μια σειρά ανεπιθύμητων επισκέψεων.

Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης υποδύεται τρεις ρόλουςτου οικοδεσπότη και των επισκεπτών- και αντιστοίχως η συμπρωταγωνίστριά του Μαρία Κοσκινά.

«Μεταφέραμε τη δράση στη χούντα για να σχολιάσουμε με μεγαλύτερη άνεση όσα συμβαίνουν στο σήμερα. Βλέπεις κοινές ανθρώπινες συμπεριφορές:ο αδιάφορος που δεν τον νοιάζει τίποτε και ο φοβισμένος που θα υπακούσει τυφλά στην εξουσία. Οτιδήποτε ξενόφερτο εθεωρείτο απειλή τότε, γι΄ αυτό και το ευνούχιζαν μέσω της γελοιοποίησης. Για παράδειγμα, το χίπικο στυλ που εκπροσωπούσε ένα ολόκληρο κίνημα, στην Ελλάδα έγινε καρναβάλι, με τον Βασίλη Τσιβιλίκα να φοράει πόντσο και κουδούνα στον λαιμό σε ελληνική ταινία ή τη Ρένα Βλαχοπούλου να παίζει στο “Η θεία μου η χίπισσα”» σχολιάζει ο Γιάννης Καλαβριανός.

Ακούγοντας όλο και από περισσότερους ανθρώπους γύρω του ότι «στη χούντα ήταν καλύτερα τα πράγματα, δεν πεινούσαμε… », αποδίδει αυτή την περίεργη νοσταλγία στην απόγνωση του σημερινού Ελληνα: «Σαν να νοσταλγείς μια επίπλαστη ηρεμία και τάξη, η οποία όμως υπήρχε λόγω φόβου».

Στην παράσταση, ο χουντικός στρατιωτικός που τους επισκέπτεται τους επιβάλλει να γιορτάσουν πατροπαράδοτα το Πάσχα που ήθελαν να αποφύγουν. Φέρνει αρνιά από το στρατόπεδο για να ψήσουν στην αυλή, βάζει δημοτικά τραγούδια στη διαπασών και εκείνοι όχι μόνο υπακούουν αλλά κρεμάνε στον τοίχο και φωτογραφία του Παπαδόπουλου . Μια καλοστημένη φάρσα για την ελληνική ιστορία- η οποία επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
η Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, τηλ.

210 3418.550

η «Τζάμπα Ελλάδα»: 20, 21 και 22 Νοεμβρίου η «Πάσχα»: 26, 27 και 28 Νοεμβρίου