Οριστικά αθώοι οι 6 για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Επειτα από 88 χρόνια κρίθηκαν οριστικά αθώοι οι έξι οι οποίοι καταδικάστηκαν το 1922, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, από το Εκτακτο Στρατοδικείο των Αθηνών σε θανατική ποινή για εσχάτη προδοσία. Το Ζ΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκανε χθες δεκτή την αίτηση του κ. Μιχάλη Πρωτοπαπαδάκη, εγγονού του πρώην πρωθυπουργού Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη, και έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη σε βάρος των έξι, λόγω παραγραφής. Οι αρεοπαγίτες τάχθηκαν υπέρ της επανάληψης της δίκης, κρίνοντας ότι όντως έχουν αποκαλυφθεί νέα, άγνωστα τότε, γεγονότα και αποδείξεις, από τα οποία προκύπτει ότι οι έξι ήταν αθώοι.

Οριστικά αθώοι  οι 6 για τη  Μικρασιατική  Καταστροφή | tovima.gr

Επειτα από 88 χρόνια κρίθηκαν οριστικά αθώοι οι έξι οι οποίοι καταδικάστηκαν το 1922, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, από το Εκτακτο Στρατοδικείο των Αθηνών σε θανατική ποινή για εσχάτη προδοσία. Το Ζ΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκανε χθες δεκτή την αίτηση του κ. Μιχάλη Πρωτοπαπαδάκη, εγγονού του πρώην πρωθυπουργού Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη, και έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη σε βάρος των έξι, λόγω παραγραφής. Οι αρεοπαγίτες τάχθηκαν υπέρ της επανάληψης της δίκης, κρίνοντας ότι όντως έχουν αποκαλυφθεί νέα, άγνωστα τότε, γεγονότα και αποδείξεις, από τα οποία προκύπτει ότι οι έξι ήταν αθώοι. Υπενθυμίζεται ότι ο Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, σε ηλικία 68 ετών, καταδικάστηκε σε θανατική ποινή για εσχάτη προδοσία και εκτελέστηκε, μαζί με άλλους πέντε. Είχαν παραπεμφθεί μαζί του οι πρώην πρωθυπουργοί Δημήτριος Γούναρης και Νικόλαος Στράτος, οι υπουργοί Νικόλαος Θεοτόκης,Γεώργιος Μπαλτατζής, Ξενοφών Στρατηγός, Μιχαήλ Γούδας και ο αρχιστράτηγος Μικράς Ασίας και Θράκης Γεώργιος Χατζηανέστης.

Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk