Γιατί ο Φώτης Κουβέλης δεν θέτει υποψηφιότητα για δήμαρχος Αθήνας; Βέβαια είναι ήδη πρόεδρος κόμματος, ενώ άθλια πολιτική παράδοση απαιτεί το αξίωμα του δημάρχου της πρωτεύουσας να είναι εφαλτήριο για την ηγεσία κομμάτων: ο Μιλτιάδης Εβερτ, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, η Ντόρα Μπακογιάννη είναι τρανά παραδείγματα πολιτικών που παρέδωσαν την πόλη χειρότερη από ό,τι την παρέλαβαν ενώ οι ίδιοι αναρριχήθηκαν σε προεδρίες ή τις διεκδίκησαν. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι και ο Αλέξης Τσίπρας ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηνών εισήλθε στην κεντρική πολιτική σκηνή για να ενταχθεί μετά στην ένδοξη παράδοση της αδιαφορίας για την πόλη και του ενδιαφέροντος για τη σταδιοδρομία.

Η προσωπικότητα και η πολιτική πορεία του κ. Κουβέλη υπόσχονται ότι μπορεί να είναι εξαιρετικά επιτυχημένος δήμαρχος· επιπλέον ο πολιτικός χώρος που εκπροσωπεί έχει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον ασχοληθεί με θέματα αστικού χώρου- κυρίως όμως αν ο Γιώργος Παπανδρέου είναι στοιχειωδώς ειλικρινής σε αυτά που διακηρύσσει θα πρέπει με ανακούφιση να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του και έτσι θα γλιτώσουμε από το φαινόμενο στελέχη της νομενκλατούρας του ΠαΣοΚ, που απέτυχαν παταγωδώς σε όποιο δημόσιο αξίωμα ανέλαβαν, να παραδίδουν ξανά τον Δήμο της Αθήνας στον Νικήτα Κακλαμάνη.

Οι πραγματικά κεντροδεξιοί (και όχι δεξιοί) Αθηναίοι θα κρίνουν τη μάχη για τη δημαρχία· ως τώρα είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε ελάσσονα στελέχη του βαθύτατου ΠαΣοΚ (Παπουτσής, Σκανδαλίδης) και σε μείζονα στελέχη της ΝΔπροφανώς, δίλημμα δεν είχαν. Η υποψηφιότητα Κουβέλη είναι η μόνη που μπορεί να τους απομακρύνει από τον πλήρως αποτυχημένο κ. Κακλαμάνη των στολών Αρμάνι.

Υπάρχει το κακό προηγούμενο της υποψηφιότητας της Μαρίας Δαμανάκη- η οποία όμως απέτυχε επειδή πολεμήθηκε λυσσαλέα τόσο από το ΠαΣοΚ της εποχής όσο και από τον Συνασπισμό στον οποίο ανήκε. Το ΠαΣοΚ σήμερα δεν έχει την πολυτέλεια για τέτοιες ατιμίες – επιπλέον, στον δεύτερο γύρο, με ποιο επιχείρημα Συνασπισμός ή Οικολόγοι θα αρνηθούν στήριξη στον κ. Κουβέλη, αναλαμβάνοντας την ευθύνη να παραδώσουν πάλι την Αθήνα στον κ. Κακλαμάνη;

Αν η Δημοκρατική Αριστερά θέλει πραγματικά να ανοίξει δρόμους στην πολιτική ας προτείνει τον Φώτη Κουβέλη για δήμαρχο και ας αφήσει τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και θα κριθούν όλοι.

Ρsychoyos@tovima.gr