Το πρώτο από τα σκάνδαλα κακοδιαχείρισης της προηγούμενης κυβέρνησης έστειλε χθες στον εισαγγελέα ο υπουργός Πολιτισμού. Εφαρμόζοντας το σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου για την αποκάλυψη όλων των περιπτώσεων σπατάλης στα υπουργεία, ο κ. Π. Γερουλάνος έστειλε χθες στη Δικαιοσύνη το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης με τα συμπεράσματα του διοικητικού ελέγχου που διενεργήθηκε στην Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης ΑΕ (ΕΤΑ). Ο έλεγχος αφορά την εξέταση των συμβάσεων εργασίας και έργου που καταρτίστηκαν στην εταιρεία κατά την τελευταία πενταετία, ενώ καταλογίζονται ευθύνες στη διοίκηση της ΕΤΑ και κινούνται πειθαρχικές διαδικασίες.
Σύμφωνα με το 36σέλιδο πόρισμα των επιθεωρητών, η εταιρεία προέβαινε κατ΄ έτος σε αριθμητικό προγραμματισμό μόνο των προσλήψεων του εποχικού προσωπικού, ενώ παράλληλα προχωρούσε αποσπασματικά στην υπογραφή μιας σειράς άλλων συμβάσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση στοιχεία που αναφέρονται στο πόρισμα, κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας η εταιρεία προσέλαβε εννέα πρόσωπα με συμβάσεις αορίστου χρόνου, 1.450 άτομα ως εποχικό προσωπικό, 146 άτομα με δίμηνες συμβάσεις, 13 διευθυντές με τριετή θητεία, δέκα δικηγόρους με πάγια αντιμισθία, 120 φυσικά πρόσωπα με συμβάσεις ανάθεσης υπηρεσιών και έργου, ενώ συνεργάστηκε με 36 δικηγορικά γραφεία, καθώς και 19 δικηγόρους με ανάθεση εξώδικου έργου ορισμένου χρόνου, πέραν των δικηγόρων που εργάζονταν με πάγια αντιμισθία, οι οποίοι λάμβαναν μηνιαία αποζημίωση.
Την ίδια ώρα εντοπίστηκαν στοιχεία κακοδιαχείρισης, όπως στο υποκατάστημα της Αιδηψού όπου τρία πρόσωπα που προσλήφθηκαν το καλοκαίρι του 2009 δεν είχαν εμφανιστεί στο υποκατάστημα ως την ημερομηνία διεξαγωγής του ελέγχου ούτε είχαν παραδώσει έργο, ενώ αμείβονταν κανονικά.
Ακολουθεί το υπουργείο Παιδείας
Μετά το υπουργείο Πολιτισμού και την υπόθεση της ΕΤΑ και το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζεται να στείλει στον εισαγγελέα φάκελο που αφορά σπατάλες και κακοδιαχείριση σε ΤΕΙ, αλλά και μία περίπτωση που αφορά καθηγητή που πληρωνόταν παρά το γεγονός ότι είχε παυθεί από τα καθήκοντά του! Πρόκειται για τρία ΤΕΙ της περιφέρειας στα οποία όπως αποκάλυψε έρευνα του υπουργείου έπειτα από καταγγελίες φοιτητών και καθηγητών γίνονταν υπερτιμολογήσεις σε υλικά κατασκευής και βαφής κτιρίων.
Αποτέλεσμα ήταν να… αδειάσουν τα ταμεία των ιδρυμάτων προς όφελος προμηθευτών αλλά και συγκεκριμένων προσώπων που ενέχονται στις παραγγελίες. Οι σχετικές καταγγελίες αναφέρουν ακόμη ότι πολλά από τα είδη που αγοράστηκαν ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκαν!
Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου κάλεσε για να ελέγξει την υπόθεση ομάδα ορκωτών λογιστών, αντί για ελεγκτές της δημόσιας διοίκησης. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας παραπέμπει στα Πειθαρχικά Συμβούλια της ανώτατης εκπαίδευσης τον πρόεδρο του ενός Τεχνολογικού Ιδρύματος και ακόμη δέκα μέλη της διοίκησής του.