Συνταξιούχος ετών 53 (και μισό…);

Σήμερα ο Κ. Καραμανλής γίνεται 53 ετών και έξι μηνών. Κανονικά, οι νέες ρυθμίσεις Λοβέρδου τού απαγορεύουν διά ροπάλου να βγει στη σύνταξη. Αλλά δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι και ο ίδιος έχει επιλέξει την οριστική συνταξιοδότησή του. Μπορεί τα κιλά να έχουν αυξηθείμιλάνε για πάνω από 125!.. Μπορεί η διάθεση να μην έχει επανέλθει. Μπορεί η πολιτική δραστηριότητα να είναι μάλλον υποτονική. Αλλά τον τελευταίο καιρό η απόσυρση από τον μάταιο κόσμο της πολιτικής έχει γίνει πολύ πιο σχετική.

Σήμερα ο Κ. Καραμανλής γίνεται 53 ετών και έξι μηνών. Κανονικά, οι νέες ρυθμίσεις Λοβέρδου τού απαγορεύουν διά ροπάλου να βγει στη σύνταξη. Αλλά δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι και ο ίδιος έχει επιλέξει την οριστική συνταξιοδότησή του.

Μπορεί τα κιλά να έχουν αυξηθείμιλάνε για πάνω από 125!.. Μπορεί η διάθεση να μην έχει επανέλθει. Μπορεί η πολιτική δραστηριότητα να είναι μάλλον υποτονική. Αλλά τον τελευταίο καιρό η απόσυρση από τον μάταιο κόσμο της πολιτικής έχει γίνει πολύ πιο σχετική.

Ο Καραμανλής βλέπει περισσότερο κόσμο, συναντιέται χωρίς δυσκολία με βουλευτές και στελέχη που ζητούν να τον συναντήσουν, τηλεφωνεί και τηλεφωνιέται… Ακόμη και με τον Θ. Ρουσόπουλο ξαναέπιασε το νήμα της επικοινωνίας.

Στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις εμφανίζεται φειδωλός σε πολιτικές κρίσεις και εκτιμήσεις, αλλά δεν είναι η «Σφίγγα» του πρόσφατου παρελθόντος. Ολο και κάτι λέει… Την ίδια στιγμή, τα «καραμανλικά δίκτυα», εντός και εκτός ΝΔ, παραμένουν εντελώς ανέπαφα.

Συνταξιούχος ετών 53 (και μισό…); Δύσκολο. Οταν μάλιστα σε λένε Καραμανλή Κωνσταντίνο του Αλέκου, αδελφού του Κωνσταντίνου, ο οποίος είχε και αυτός αναχωρήσει το 1963 για το Παρίσι, αλλά επέστρεψε, ακόμη δυσκολότερο. Ασε που η Ραφήνα είναι, ούτως ή άλλως, κοντύτερα από την Βoulevard de Μontmorency. Ολα αυτά βεβαίως εμπεριέχουν πολλούς άγνωστους και απρόβλεπτους παράγοντες. Αλλά και μία βεβαιότητα. Οσοι θεωρούν ότι το παιχνίδι στη ΝΔ είναι μια υπόθεση μεταξύ του Σαμαρά και της Ντόρας πέφτουν έξω. Πρόκειται στην πραγματικότητα για «μέθοδο των Τριών».

Οι σχέσεις του με τον Σαμαρά; Καλές, ισορροπημένες και… αποστασιοποιημένες. Μπορεί να τον στήριξε με όλο τον «καραμανλικό μηχανισμό» στη μάχη της διαδοχής, αλλά ξέρει ότι βασικός κανόνας επιβίωσης του νέου αρχηγού είναι να πάρει αποστάσεις από τον προκάτοχό του.

Οι Εξεταστικές Επιτροπές και η καθυστερημένη «ηθική κάλυψη» προκάλεσαν ήδη μερικούς τριγμούς, οι οποίοι λέγεται ότι ξεπεράστηκαν… Αλλωστε στην Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου ο Σαμαράς φρόντισε να συμπεριληφθούν όχι μόνον υποστηρικτές του, αλλά και μερικά ιστορικά τοτέμ του «καραμανλισμού», όπως ο Π. Μολυβιάτης. Επιβεβαιώνοντας απλώς τη ρήση, η οποία αποδίδεται στον Αχ. Καραμανλή, ότι «όποιος κι αν είναι αρχηγός, το κόμμα είναι καραμανλικό».

Οι σχέσεις του με την Ντόρα; Κόλαση. Της τηλεφώνησε το βράδυ της 29ης Νοεμβρίου και αυτή του έκλεισε ζοχαδιασμένη το τηλέφωνο με ένα μεγαλοπρεπές «άντε και γ…». Θεωρεί ότι της έπαιξε «άσχημο παιχνίδι». Και από τότε δεν έχουν ξαναμιλήσει.

Aυτό είναι το τοπίο. Μόνο που αγνοείται το σενάριο. Διότι το όποιο «σενάριο επιστροφής» έχει μία βασική προϋπόθεση: να αποτύχει η νέα ηγεσία της ΝΔ, ώστε να κληθεί να επιστρέψει τα κλειδιά «σε εκείνους που ξέρουν τη δουλειά». Και αυτό είναι το μόνο που ούτε ο Καραμανλής ούτε κανένας άλλος μπορεί να προεξοφλήσει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk