ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Φρένο στην κατευθυνόμενη συνταγογράφηση φαρμάκων

Φρένο στις δαπάνες υγείας βάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με αυστηρό έλεγχο στις προμήθειες ιατρικών υλικών και στη συνταγογράφηση φαρμάκων, επαναφέροντας τη «λίστα». Παράλληλα, προχωρεί σε προσλήψεις νοσηλευτών και παρασκευαστών προκειμένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις στις υγειονομικές μονάδες. Ο «φάκελος» με τις προτάσεις που παραδίδει η υπουργός Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, εν όψει των προγραμματικών δηλώσεων, είναι «βαρύς».

Φρένο στην κατευθυνόμενη  συνταγογράφηση φαρμάκων | tovima.gr

Φρένο στις δαπάνες υγείας βάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με αυστηρό έλεγχο στις προμήθειες ιατρικών υλικών και στη συνταγογράφηση φαρμάκων, επαναφέροντας τη «λίστα». Παράλληλα, προχωρεί σε προσλήψεις νοσηλευτών και παρασκευαστών προκειμένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις στις υγειονομικές μονάδες.

Ο «φάκελος» με τις προτάσεις που παραδίδει η υπουργός Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, εν όψει των προγραμματικών δηλώσεων, είναι «βαρύς». Στόχος, η έξοδος της δημόσιας Υγείας από το τέλμα. Μόνο τα χρέη των δημοσίων νοσοκομείων προς τους προμηθευτές υπερβαίνουν τα 6 δισ. ευρώ. Η υπουργός έχει ήδη ζητήσει από τις διοικήσεις των δημοσίων νοσοκομείων και των υγειονομικών περιφερειών αναλυτική αναφορά για όλες τις εξωσυμβατικές προμήθειες που έχουν πραγματοποιηθεί ως τις 30 Σεπτεμβρίου. Οι αρμόδιοι πρέπει να παραδώσουν τα στοιχεία το αργότερο ως αύριο. Επιδίωξή της είναι η παράδοση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων στους νέους διοικητέςέχουν ήδη ζητηθεί οι παραιτήσεις των σημερινών προέδρων και μελών των Διοικητικών Συμβουλίων – χωρίς βαρίδια. Για να μην «ξαναγεννηθούν» τα χρέη σαν τα… κεφάλια της Λερναίας Υδρας, η κυρία Ξενογιαννακοπούλου θα βάλει μπροστά τη μηχανοργάνωση του συστήματος. Μόνον έτσι θα υπάρχει καθαρή εικόνα για οτιδήποτε μπαίνει και βγαίνει στα δημόσια νοσοκομεία και στις άλλες υγειονομικές μονάδες. Ως σήμερα οι υπολογισμοί γίνονται στο… πόδι, με αποτέλεσμα τα ίδια υλικά να τριπλοπληρώνονται, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Την ίδια στιγμή, οι ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Απασχόλησης θέλουν να βάλουν φραγμό και στην κατευθυνόμενη συνταγογράφηση, η οποία εκτινάσσει τη φαρμακευτική δαπάνη στα ύψη. Εκατό εκατομμύρια συνταγές γράφονται σε ετήσια βάση από τους γιατρούς των ασφαλιστικών οργανισμών. Η αντίστοιχη δαπάνη ανέρχεται στα 17,5 δισ. ευρώ. Για την πάταξη του φαινομένου της υπερσυνταγογράφησης οι συνταγές φαρμάκων θα εκδίδονται ηλεκτρονικά.

Σε δεύτερο χρόνο θα εξεταστούν η εξέλιξη των νοσοκομείων του ΕΣΥ σε αυτόνομες μονάδες οι οποίες θα λειτουργούν στο μοντέλο των δημοσίων επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, η ανάπτυξη μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε κάθε δήμο και η καθιέρωση ηλεκτρονικής κάρτας υγείας.

Οσον αφορά τα νοσοκομεία, θα έχουν δικό τους προϋπολογισμό, τον οποίο θα διαπραγματεύονται οι διοικήσεις τους με τους αρμοδίους των υγειονομικών περιφερειών. Μάλιστα, θα μπορούν να συνεργάζονται και με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Οι δε διοικητές θα αξιολογούνται διαρκώς, ενώ το σύνολο των αποφάσεών τους θα δημοσιεύεται στο Διαδίκτυο, ούτως ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια. «Διοικητής νοσοκομείουστο οποίο θα δημιουργείται νέο έλλειμμαθα πηγαίνει σπίτι του» λένε αποφασισμένοι άνθρωποι του περιβάλλοντος της υπουργού.

O ι υγειονομικές περιφέρειες θα… ξαναμεγαλώσουν. Θα γίνουν δεκατρείς, όσες είναι και οι διοικητικές περιφέρειες, και σταδιακά θα ενσωματωθούν σε αυτές.

Επίσης, η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας πρόκειται να προχωρήσει στην αναβάθμιση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και του Συνηγόρου της Υγείας, καθώς και στην εφαρμογή πρωτοκόλλων παρακολούθησης ασθενών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk