Η ψευδεπίγραφη αισιοδοξία

Oι τηλεοπτικές μονομαχίες μεταξύ των πολιτικών αρχηγών επιβεβαιώνουν συνήθως αυτά που ακούμε παρακολουθώντας τις προεκλογικές ομιλίες τους. Το ενδιαφέρον, συνεπώς, δεν βρίσκεται τόσο σε αυτά που λένε αλλά πολύ περισσότερο στο ύφος που διαλέγει ο καθένας για να εκτεθεί στο γυαλί. Ο Πρωθυπουργός υιοθέτησε, με ελαφρές παραλλαγές, το ύφος που εγκαινίασε πέρυσι στη Θεσσαλονίκη. Με σαφή τη στομφώδη προσπάθεια να φανεί αποφασιστικός, με την απειλητική βεβαιότητα ότι κατέχει – μόνος αυτός- την αλήθεια, φαίνεται να πιστεύει ότι η επανάληψη της έκφρασης «καθαρές κουβέντες» αρκεί από μόνη της για να δώσει λύση στα προβλήματα.

Η ψευδεπίγραφη αισιοδοξία | tovima.gr

Oι τηλεοπτικές μονομαχίες μεταξύ των πολιτικών αρχηγών επιβεβαιώνουν συνήθως αυτά που ακούμε παρακολουθώντας τις προεκλογικές ομιλίες τους. Το ενδιαφέρον, συνεπώς, δεν βρίσκεται τόσο σε αυτά που λένε αλλά πολύ περισσότερο στο ύφος που διαλέγει ο καθένας για να εκτεθεί στο γυαλί. Ο Πρωθυπουργός υιοθέτησε, με ελαφρές παραλλαγές, το ύφος που εγκαινίασε πέρυσι στη Θεσσαλονίκη. Με σαφή τη στομφώδη προσπάθεια να φανεί αποφασιστικός, με την απειλητική βεβαιότητα ότι κατέχει – μόνος αυτός- την αλήθεια, φαίνεται να πιστεύει ότι η επανάληψη της έκφρασης «καθαρές κουβέντες» αρκεί από μόνη της για να δώσει λύση στα προβλήματα. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης δεν μοιάζει να φοβάται τα προβλήματα, μια και σχεδόν τα μηδενίζει: αν σήμερα ζούμε στην κοιλάδα των δακρύων, στο χέρι μας είναι να τον εμπιστευθούμε για να εγκατασταθούμε επιτέλους, αύριο κιόλας, στον κήπο των ηδονών.

Αν αφήσουμε τους δύο μονομάχους βουλιαγμένους στην ψευδεπίγραφη αισιοδοξία τους, μένουν οι αρχηγοί των μικρών κομμάτων, που εμφανίστηκαν σε στενότερη επαφή με την πραγματικότητα, δηλαδή πιο κοντά στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι. Από την ομάδα αυτή εξαιρώ προφανώς τον θεόπνευστο αρχηγό, ο οποίος με την παρουσία και τον λόγο του έδειξε ότι η θέση που του αρμόζει είναι να διαφημίζει προϊόντα, χέρι χέρι με τον λαμπρό βουλευτή του.

Μένει η σημερινή ημέρα, όπου θα μπορέσουν επιτέλους να λάμψουν, χωρίς αντιπάλους, οι δύο διεκδικητές της εξουσίας.

Ο κ. Γερ. Βώκος είναι καθηγητής Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk